MEĐUNARODNA FEDERACIJA NOVINARA

Hasanbegović je neprihvatljiv pravoj demokraciji

ritn by: Lupiga.Com | 12.02.2016.
MEĐUNARODNA FEDERACIJA NOVINARA: Hasanbegović je neprihvatljiv pravoj demokraciji
Međunarodna federacija novinara (IFJ), koja u svom članstvu ima 600 tisuća novinara sa svih strana svijeta, uputila je otvoreno pismo predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, premijeru Tihomiru Oreškoviću, potpredsjedniku Vlade Boži Petrovu, predsjedniku Sabora Željku Reineru, predsjedniku saborskog Odbora za medije Andriji Mikuliću, predsjednici Odbora za kulturu Gordani Rusak te ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću. Novinarska federacija upozorava na nedemokratske postupke ministra kulture Zlatka hasanbegovića i kaže: IFJ snažno vjeruje kako je izjava ministra kulture kako „mediji i medijska politika opterećuju rad Ministarstva kulture“ neprihvatljiva u pravoj demokraciji i ne može proći bez preispitivanja.

Međunarodna federacija novinara (IFJ), koja u svom članstvu ima 600 tisuća novinara sa svih strana svijeta, uputila je otvoreno pismo predsjednici države Kolindi Grabar Kitarović, premijeru Tihomiru Oreškoviću, potpredsjedniku Vlade Boži Petrovu, predsjedniku Sabora Željku Reineru, predsjedniku saborskog Odbora za medije Andriji Mikuliću te predsjednici Odbora za kulturu Gordani Rusak, kao i ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću. Novinarska federacija upozorava na nedemokratske postupke ministra kulture Zlatka hasanbegovića i kaže:  IFJ snažno vjeruje kako je izjava ministra kulture kako „mediji i medijska politika opterećuju rad Ministarstva kulture“ neprihvatljiva u pravoj demokraciji i ne može proći bez preispitivanja. Pročitajte pismo.

Poštovani,

pišem vam u ime Međunarodne federacije novinara (IFJ) koja predstavlja 600.000 novinara diljem svijeta kako bih hrvatskog premijera pozvao da preispita odluke svog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, odnosno njegovu medijsku politiku u sklopu koje je najavio odustajanje od potpora za neprofitne medije.

IFJ snažno vjeruje kako je izjava ministra kulture kako „mediji i medijska politika opterećuju rad Ministarstva kulture“ neprihvatljiva u pravoj demokraciji i ne može proći bez preispitivanja.

Pridružujemo se naporima svojih hrvatskih kolega u osudi ministrove najave da će odustati od državnih potpori za neprofitne medije, kao i raspuštanja Stručnog povjerenstva za neprofitne medije prije isteka mandata.

IFJ je također zabrinut zbog izjava Tomislava Karamarka, prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice. Također,  izjava  parlamentarnog zastupnika i člana vladajuće koalicije Željka Glasnovića da je „lustracija u medijima najvažnija jer su mediji jedina barijera istinskoj demokraciji“ problematična je za hrvatsku tranzicijsku demokraciju.     

IFJ podsjeća hrvatske lidere da su se neprofitni mediji u Hrvatskoj razvili kao oaza kritičkog i profesionalnog novinarstva, fokusirajući se na teme koje drugi mediji ignoriraju te na taj način jačaju slobode i prava manjina, promoviraju demokraciju, toleranciju, multikulturalizam i pluralizam. Ti su mediji danas glavni jamac istraživačkog novinarstva u Hrvatskoj, koje je gotovo u potpunosti nestalo iz srednjostrujaških medija.

Novinarske organizacije širom svijeta izuzetno su uznemirene zbog napada članova hrvatske Vlade i predstavnika parlamentarne većine na slobodu govora, slobodno novinarstvo i medijske slobode. IFJ hrvatske lidere podsjeća da su sloboda govora, sloboda medija i nezavisno novinarstvo čuvari istinske demokracije.

Pozivamo hrvatski parlament, predsjednika Sabora Željka Reinera, predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović i premijera Tihomira Oreškovića da zaustave nedemokratsko ušutkivanje novinara i slobodnih medija.

Uz dužno poštovanje,

Jim Boumelha, Predsjednik Međunarodne federacije novinara

Lupiga.Com


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

  28.02.2024.

  Srđan Puhalo

  DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

 2. LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Glogov kolac za Gogolja

  19.02.2024.

  Marko Tomaš

  LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Glogov kolac za Gogolja

 3. PROŠLOST JE ČINIO LAKŠOM: Pera Luković - inženjer na privremenom radu u novinarstvu

  13.02.2024.

  Bojan Tončić

  PROŠLOST JE ČINIO LAKŠOM: Pera Luković - inženjer na privremenom radu u novinarstvu

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije