LISTE BEZ 40% PRIPADNIKA/CA SVAKOG SPOLA PRAVOVALJANE

Novčano će se kažnjavati predlagatelji

ritn by: Voxfeminae.net | 14.10.2015.
LISTE BEZ 40% PRIPADNIKA/CA SVAKOG SPOLA PRAVOVALJANE: Novčano će se kažnjavati predlagatelji
Kandidacijska lista za parlamentarne izbore na kojoj ne bude zastupljeno 40% oba spola smatrat će se pravovaljanom prema nedavnoj odluci Ustavnog suda, ali njen predlagatelj podliježe prekršajnoj odgovornosti i može biti kažnjen s do 50 tisuća kuna

Državno izborno povjerenstvo  objašnjava da, iako je Odlukom i rješenjem Ustavnog suda od 24. rujna ukinut dio članka Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izborima zastupnika/ca kojim je propisano da lista na kojoj nije zastupljeno najmanje 40% pripadnika/ca svakog spola nije pravovaljana, Ustavni sud je u obrazloženju te odluke naglasio da "iz pravnog poretka nije brisan dio članka 35. Zakona o ravnopravnosti spolova koji se odnosi na Hrvatski sabor, a kojim je propisano da će se političke stranke i drugi ovlašteni predlagatelji  'izbornih lista' kazniti za prekršaj novčanom kaznom od 50.000 kuna ako prilikom predlaganja lista kandidata (...) ne poštuju načelo ravnopravnosti spolova utvrđeno čankom 15. Zakona o ravnopravnosti spolova".

"Zato, one stranačke i neovisne liste na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor na kojima ne bude zastupljeno 40% pripadnika oba spola podliježu prekršajnoj odgovornosti na temelju članka 35. Zakona o ravnopravnosti spolova sa zapriječenom kaznom u visini od 50.000 kuna", precizira Povjerenstvo.

DIP navodi da je člankom 21. a zakona o izborima zastupnika/ca propisano da su kod predlaganja stranačkih i neovisnih lista za izbor zastupnika/ca, predlagatelji dužni poštivati načelo ravnopravnosti spolova i voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca na listama.

Lista za izbor zastupnika/ca u skladu je s tim načelima ako je na njoj najmanje 40% pripadnika svakog spola, a to vrijedi za stranačke i neovisne lista u I.-XI.  izbornoj jedinici (deset u Hrvatskoj i jedinici za 'dijasporu').

Člankom 12. st. 1. Zakona o ravnopravnosti spolova propisano je da će se provođenjem posebnih mjera promicati ravnopravno sudjelovanje žena i muškaraca u tijelima zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti, uključujući javne službe  te postupno povećavati uključivanje podzastupljenog spola tako da njegova zastupljenost dosegne razinu njegova udjela u ukupnom stanovništvu države. U smislu članka 15. st. 2. tog Zakona, postupno povećanje podzastupljenog spola mora se postići najkasnije prigodom provedbe trećih redovitih izbora od dana stupanja na snagu toga Zakona.

S obzirom da je zakon o izborima zastupnika/ca, kao zakon kojim se propisuje provedba određene vrste izbora, lex specialis u odnosu na zakon o ravnopravnosti spolova, DIP upozorava da se zastupljenost pripadnika/ca oba spola u visini od 40% na stranačkim i neovisnim listama mora osigurati već na parlamentarnim izborima u nedjelju, 8. studenoga.

Lupiga.Com via Voxfeminae.net
Naslovna fotografija:dzonlic.blogspot.com

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. SHORT STORY SHORT: HDZ nas je naučio da je otpor uzaludan

  03.04.2021.

  Lana Bobić

  SHORT STORY SHORT: HDZ nas je naučio da je otpor uzaludan

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Kakav je to primjer Zoran Milanović?

  28.03.2021.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Kakav je to primjer Zoran Milanović?

 3. BURE BARUTA: Put za ilovaču

  24.03.2021.

  Ahmed Burić

  BURE BARUTA: Put za ilovaču

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije