FORUM PROTIV GRANICA

Europa ima problem s izbjeglicama, a to je njena migrantska politika

ritn by: Ana Benačić | 17.04.2015.
FORUM PROTIV GRANICA: Europa ima problem s izbjeglicama, a to je njena migrantska politika
Dom za odgoj djece i mladeži u zagrebačkim Dugavama ugostit će u sklopu UrbanFestivala program posvećen izbjeglicama u Europi. Ova ustanova inače skrbi o djeci izvan obiteljskoga doma u dobi između sedam i 21 godine života, pruža im privremeni smještaj i psihološku pomoć ukoliko se odluče na napuštanje roditeljskog doma ili ustanovu za smještaj djece bez roditeljske skrbi. Prostor Doma Dugave tako postaje mjesto gdje će se razgovarati o iskustvima pomaganja onima koji su se zatekli daleko od kuće i svoje zemlje porijekla - izbjeglicama. Događaj organizira Petja Dimitrova, umjetnica rođena u Sofiji, koja od 1993. godine živi u Beču i članica je mreže "Network for Critical Border and Migration Regime Research".

Projekt "Izbjeglice Europe o borbi, organiziranju i solidarnosti" u okviru UrbanFestivala iniciran je u cilju istraživanja formata i resursa kojima će se zajedno promišljati i spojiti umjetnost, aktivizam, politiku i civilno društvo. Prema najavama on obuhvaća dva dijela, i to plakatnu kampanju te socijalni forum na kojem sudjeluju aktivisti iz brojnih europskih zemalja s različitim iskustvima - od Njemačke i Austrije do Srbije i Mađarske. Cijela priča zamišljena je da se kroz prezentacije, diskusije i prikazivanje filmova razmijene iskustva i razvije zajednička strategija, te da se pri tome artikuliraju problemi izbjeglica u široj zajednici.

"Europa ima problem s izbjeglicama. Problem je njezina migrantska politika. Zajednički sustav azila, ustanovljen 1997. godine, ima za cilj osigurati vanjske granice Europske unije. Toplinske kamere, uzimanje otisaka prstiju po sistemima Dublin I, II i III, agencije za sigurnost poput Frontexa, masovne deportacije, rezolucije o 'sigurnim državama', sabirni centri zatvorskog tipa poput onih na sjeveru Afrike i u Ukrajini, nasilne push back operacije na granicama, izolirani prihvatni centri, izbjeglički logori, zabrana rada i kretanja, novi zakonski paragrafi koji služe kriminalizaciji migranata i izbjeglica – to je očajnička 'vizija' te ksenofobne politike iza koje se krije rasizam. Međunarodne norme zaštite izbjeglica sve su manje efikasne. Ljudi traže sigurnost u EU, no ako je njihov zahtjev za azilom odbijen, ostaju bez ičega, bez doma, bez novaca, bez prava na boravak i rad. Kakva je situacija u Hrvatskoj? Izbjeglice dolaze, i mnogi od njih ostaju. Koja prava i mogućnosti imaju? S kojim problemima se suočavaju i koje borbe vode? Koji akteri djeluju u polju? Što možemo naučiti o samoorganizaciji, otporu i solidarnosti od izbjegličkog pokreta u EU? Dobar život za sve u Europi – što bi to bilo?", navodi Petja Dimitrova te poziva sve zainteresirane da sudjeluju na ovom socijalnom forumu koji je u Domu Dugave ima održati u petak u 16 sati.  

Ističe i kako u Hamburgu, Berlinu, Amsterdamu, Calaisu, Ceuti, Melilli, Ateni, Beču i drugdje, oni koji su uspjeli preći europske granice sve su vidljiviji i glasniji u obrani svojih prava. Sve češće se do javnosti probijaju poruke migranata i izbjeglica: "Tražimo svoja prava", "Zaustavite deportacije" i "Želimo ostati ovdje". 

Inače, Forum se održava uz potporu BLOK-a te u partnerstvu Centra za mirovne studije, a program izlaganja na forumu je sljedeći: 

16:00 – 16:30 Centar za mirovne studije, Hrvatska

16:30 – 17:00 Inayat Jiskani, Hrvatska

17:00 – 17:45 Mohammad Numan, Refugee protest camp Vienna, Austrija

17:45 – 18: 30 večera

18:30 – 19:15 Rex Osa, The VOICE refugee forum Germany

19:15 – 20:00 No Border Movement, Srbija i Hrvatska

20:00 – 20:45 JD, MigSzol – Migrant Solidarity Group of Hungary

20:45 – 21:30 diskusija

Dan kasnije, u subotu 18. travnja iza 17 sati u Medici (Pierottijeva 11) u organizaciji inicijative No Border Hrvatska održat će se i manifestacija "Dan protiv granica".

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: BLOK.hr

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Josipa Rimac je to radila u fušu

  03.06.2020.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Josipa Rimac je to radila u fušu

 2. DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Mala kritika škole za proizvodnju poslušnika

  01.06.2020.

  Tatjana Gromača

  DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Mala kritika škole za proizvodnju poslušnika

 3. KORONA, PRVI KRUG: Što ako egoizam postane dominantno moralno načelo?

  28.05.2020.

  Predrag Finci

  KORONA, PRVI KRUG: Što ako egoizam postane dominantno moralno načelo?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije