FILM O SNOWDENU U KINU EUROPA

Citizenfour - dokumentarac koji će vas uplašiti

ritn by: Hina | 17.04.2015.
FILM O SNOWDENU U KINU EUROPA: Citizenfour - dokumentarac koji će vas uplašiti
Premijerom Oscarom nagrađenog američkog filma "Citizenfour" o najpoznatijem američkom zviždaču i bivšem zaposleniku CIA-e Edwardu Snowdenu u nedjelju, 19. travnja u zagrebačkom kinu Europa otvara se Revija dokumentarnih hitova godine "Skriveno-otkriveno". Program obuhvaća još dva filma koja su obilježila recentnu svjetsku dokumentarističku scenu, "U podrumu" austrijskog redatelja Ulricha Seidla i "Pogled tišine", nova uspješnicu Joshue Oppenheimera. "Citizenfour" je dokumentarni triler o čovjeku koji je otkrio skandal o nezakonitom prisluškivanju Nacionalne službe sigurnosti SAD-a i upozorio svijet na opasnosti vladinog nadzora.

Spletom raznih okolnosti redateljica je s još dva novinara dobila poziv u Snowdenovu hotelsku sobu u Hong Kongu, dok još nije znala što uopće od njega može dobiti, neposredno prije nego što je za njim izdana potjernica američke vlade. Film prati dramatične događaje u trenutcima kada mu se, nakon anonimnog maila, cijeli život mijenja.

"Nakon ovog filma, nećete na isti način gledati na telefon, e-mail, kreditnu karticu, web preglednik ili Facebook profil", ističe se u najavi filma koji je osvojio, među ostalim, nagradu BAFTA za najbolji dokumentarac i nagradu Udruženja američkih redatelja za izvanredno režijsko postignuće.

Premijera tog filma u Zagrebu organizira se u suradnji s Multimedijalnim institutom, Centrom za mirovne studije i kustoskim kolektivom Što kako i za koga? – WHW, organizacijama posvećenima pitanjima slobode u informacijskom društvu, zviždačima i hakerima ili novim spojevima umjetnosti i aktivizma.

Istaknuti autor austrijske kinematografije Ulrich Seidl autor je dokumentarca "U podrumu", u kojemu je na duhovit način pokazao što sve skrivaju austrijski podrumi, od bizarnosti i hobija do raznih opsesija.

Taj istodobno duhovit i tužan filmski esej ponire u podzemne slojeve austrijske duše, kroz priče o limenoj glazbi i opernim arijama, o skupom namještaju i jeftinim muškim šalama, o seksualnosti i oružju, fitnessu i fašizmu, bičevima i lutkama. Seidlova dokumentaristička uspješnica u kina dolazi neposredno nakon hrvatske premijere na ZagrebDoxu.

"Pogled tišine", novi film Joshue Oppenheimera, koji su producirali Werner Herzog i Errol Morris, uslijedio je nakon njegovog za Oscara nominiranog "Čina smaknuća". Riječ je o još jednom prikazu političke sadašnjosti i prošlosti Indonezije koja je obilježena političkim ubojstvima tijekom šezdesetih.

Film prati Adija koji je odlučio saznati kako je ubijen njegov stariji brat i tko je bio počinitelj zločina, te suočiti počinitelje i njihove obitelji s događajima o kojima se i dalje ne govori jer su mnogi ubojice još uvijek na vlasti. Oppenheimer je pred kameru uspio dovesti i naručioce i direktne izvršioce te obitelji žrtava, otkrivajući dio povijesti o kojoj se godinama otvoreno laže.

Projekcije će se održavati u kinu Europa i Dokukinu, u distribuciji Restart Labela, a nakon Zagreba i u više od 30 kina diljem Hrvatske.

Lupiga.Com via Hina

Naslovna fotografija: flickr.com

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Josipa Rimac je to radila u fušu

  03.06.2020.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Josipa Rimac je to radila u fušu

 2. DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Mala kritika škole za proizvodnju poslušnika

  01.06.2020.

  Tatjana Gromača

  DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Mala kritika škole za proizvodnju poslušnika

 3. KORONA, PRVI KRUG: Što ako egoizam postane dominantno moralno načelo?

  28.05.2020.

  Predrag Finci

  KORONA, PRVI KRUG: Što ako egoizam postane dominantno moralno načelo?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije