Kino
REDATELJ: IVAN JOVIĆ

Isceljenje / The Healing

ocjena: Zvjezdica_vatrena Zvjezdica_vatrena Zvjezdica_vatrena Zvjezdica_vatrena | godina: 2014. | trajanje: 90 minuta
uloge: Jovo Maksić, Radovan Miljanić, Nemanja Jeremić
žanr: drama
produkcija: Ivica Vidanović, Monja i Ivan Jović
scenario: Monja Milinković Jović
redatelj: Ivan Jović
ritn by: Marko Stojiljković | 06.02.2015.
Isceljenje / The Healing
Isceljenje / The Healing
Isceljenje je film o kojem se nije mnogo pričalo dok nije završen i poslat na festivale. Nakon uspešne premijere u Cottbusu i pobede u Skopju, film i njegovi autori su dobili malo zaslužene medijske pažnje. Srpska publika će imati priliku da ga vidi premijerno na predstojećem Festu, a o ostatku regiona (i sveta) ne mogu ni pretpostaviti. Čak je redovna distribucija bilo koje vrste upitna i sva je prilika da će ovaj mali art film, i pored listom pozitivnih kritika, završiti ispod radara šire publike. Razlog za to je jasan: u pitanju je mali, komorni, svedeni art film, snimljen gotovo gerilski i s minimalnim sredstvima i puno entuzijazma.

Filmski centar Srbije, kao krovno telo za raspored sredstava za kinematografiju, uključio se tek u post-produkciji i to je, po rečima autora, uveliko pomoglo da film krene na festivalsku turneju. Pre toga su autori i kreativna ekipa bili prepušteni sami sebi i dobroj volji lokalnih meštana u jednom selu podno planine Rtanj, 15 kilometara od prvog lokalnog puta, gde se oprema doturala traktorom.

I pored mizernih sredstava (čak i za standarde srpskog filma u krizna doba), Isceljenje izgleda i zvuči profesionalno. Estetska sinergija članova ekipe je jasna, u glavi su imali evropski arthouse i velike teme koje će ispričati na efektan i ekonomičan način, kroz komornu dramu sa samo tri lika. Reč je o temama vere, oprosta i iskupljenja, perspektiva autorskog dvojca i bračnog para Jović je distinktivno pravoslavna. Nisam naročiti poznavalac učenja, ni vernik ni teolog, perspektiva u mojoj kritici će biti drugačija i nadam se da mi autori neće zameriti. Mišljenja sam da film mora komunicirati sa različitom publikom, ne samo sa pripadnicima i poznavaocima jedne određene konfesije i Isceljenje u tome uspeva: u pitanju je ljudska priča.

(FOTO: Facebook/Isceljenje)

Dakle, prvo primećujemo monaha (Maksić) koji odlazi iz manastira, pešači, prolazi kroz selo, pa kroz šumu do usamljene kuće na proplanku. Ta stara, jednostavna kuća je isposnica, mesto gde se monasi povlače u osamu. Dok monah uređuje kuću i okućnicu, a posebnu pažnju posvećuje zalivanju osušenog drveta, i moli se, uporedo se odvija jedno drugo putovanje: iz sela se u pravcu isposnice upute deda (Miljanić) i bolesni unuk (Jeremić), muslimani. Njihov prvi susret je izuzetno neprijatan i jasno nam je da oni imaju predistoriju i to onu od najtraumatičnije, ratne vrste. Deda želi da monah očita molitvu za njegovog unuka, monah to odbija, pozivajući se na dogmatske razloge koji zvuče kao izgovori. U odnosu njih trojice razvijaju se velike teme filma, saznaćemo i njihovu priču, kao i sistem verovanja (ne nužno povezan sa religijskim dogmama) koji obeležava njihov svet.

Upravo je postavka kompleksnih likova, njihovih odnosa i motivacija ključna za prve dve trećine filma. Jovići im prilaze otvoreno i iskreno, slikajući ih kao ljude, sa svojim manama, slabostima i nedovršenostima, ali generalno dobre. Sam naslov filma je primenjiv na svakog od njih. Kako radnja teče dalje, upada u šablone i očekivanu simboliku. Razvoj situacije predvidljiv, od monaha i dečaka, pa do drveta. Na sreću, druge stvari ulaze u prvi plan: atraktivna fotografija Pabla Ferra i efektna asocijativna montaža Stevana Lunga, kao i bizantska a cappella muzička pratnja Nektarije Karantzi. Glumci Jovo Maksić kao monah i Radovan Miljanić kao deda su stabilni kroz ceo film, a mladi naturščik Nemanja Jeremić je prirodan i ležeran.

(FOTO: Facebook/Isceljenje)

Isceljenje je više nego solidan i zaokružen film, iskren, komunikativan i iznad svega ljudski. Moram priznati da se tema vere, rata, grehova i oprosta malo bojim u regionalnoj kinematografiji. Puno toga može poći po zlu. Banalizacija, dogma i manipulacija vrebaju na svakom koraku. Ugodno sam iznenađen lakoćom sa kojom Isceljenje izbegava sve te zamke poštujući svoje likove i njihova uverenja. Kada se na to doda i činjenica da film deluje tehnički ispolirano, a da je snimljen sa minimumom sredstava, utisak je još bolji. Treba nam više ovakvih filmova po regionu: malih, iskrenih, finansijski nezahtevnih, sa velikim i malim temama.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/Isceljenje


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. SDP-OVA NEVOLJA: Zlatko Komadina, politička antiličnost godine

  27.12.2018.

  Ivica Đikić

  SDP-OVA NEVOLJA: Zlatko Komadina, politička antiličnost godine

 2. PARANOJA MARKA TOMAŠA: Prevareni smo

  26.12.2018.

  Marko Tomaš

  PARANOJA MARKA TOMAŠA: Prevareni smo

 3. PROFESORSKI MEMENTO: Neprikladno vrijeme

  04.12.2018.

  Razrednik Divljak

  PROFESORSKI MEMENTO: Neprikladno vrijeme

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije