PAMTIM SAMO SRETNE DANE
Kino

Posljednji film velikog Radka Poliča sjetna je priča vrijedna gledanja

ocjena: Zvjezdica_vatrena Zvjezdica_vatrena Zvjezdica_vatrena Zvjezdica_vatrena Zvjezdica_vatrena |
uloge: Radko Polič, Ivana Starčević, Andrija Žunac, Zlatko Burić-Kićo, Stjepan Perić, Tena Nemet Brankov, Marko Petrić, Lana Meniga, Toma Medvešek, Leona Paraminski, Janko Popović Volarić, Tonka Kovačić, Jona Despot, Nina Violić, Goran Bogdan, Tara Thaller
žanr: sjetna drama
produkcija: Nevio Marasović
scenario: Gjermund Gisvold
ritn by: Zdenko Duka | 18.11.2023.
PAMTIM SAMO SRETNE DANE: Posljednji film velikog Radka Poliča sjetna je priča vrijedna gledanja
PAMTIM SAMO SRETNE DANE: Posljednji film velikog Radka Poliča sjetna je priča vrijedna gledanja
Neobičan je scenarij Norvežanina Gjermunda Gisvolda i film Nevija Marasovića „Pamtim samo sretne dane“ koji smo imali prilike vidjeti na netom završenom Zagreb Film Festivalu. Film na originalan način pokušava ispričati i preispitati životnu priču jednog starijeg gospodina, kojeg u filmu glumi veliki jugoslavenski i slovenski glumac, prošle godine preminuli Radko Polič. On u jedan restoran ulazi uz pjesmu Arsena Dedića „Ono sve što znaš o meni“, biva poslužen, sjedi i, prvo gotovo neopazice, a onda sve zaineresiranije, sluša dijaloge i rasprave ljudi za susjednim stolom. Polič je stalno prisutan u pozadini mnoštva sekvenci koje se nižu u filmu, a u kojima se neprestano pojavljuju različiti likovi. Stoga je u „Pamtim samo sretne dane“ zaista jako puno glumaca, ali svi se oni, osim Poliča, Zlatka Burića i Stjepana Perića pojavljuju tek nakratko.

A Marasović je okupio ponajbolju domaću glumačku ekipu. Uz spomenute tu su Nina Violić, Alma Prica, Leon Lučev, Goran Bogdan, Jelena Miholjević, Leona Paraminski, Živko Anočić, Goran Grgić, Tihana Lazović Trifunović, Janko Popović Volarić i mnogi drugi. S time da Polič, vrijedi primijetiti, na neki simboličan način glumi samoga sebe

Film se snimao 2019. i 2020. godine, a Marasović je unaprijed znao da je najbolji glumac za ovaj film po napisanom scenariju upravo Radko Polič. Ekipa je otišla do njega u Ljubljanu, na razgovor u kojem se on nećkao, ali kada nakon nekoliko dana pročitao scenarij odmah se, iako ga je već ozbiljno nagrizala smrtonosna bolest, predomislio i s oduševljenjem prihvatio ulogu. Snimalo se samo nedjeljama u zagrebačkom restoranu „Pri zvoncu“, pa je već oslabljeni Polič taj tempo snimanja mogao izdržati. Bit će to posljednji Poličev film i u kojem on - zapravo samo na izvjestan način - vodi i vlastitu životnu priču. Tako se poklopilo. Umro je u rujnu prošle godine, ali je ipak stigao pogledati kopiju montiranog filma koju mu je Marasović dostavio.

A da se prisjetimo, dio prave, istinite životne priče Radka Poliča imali smo priliku gledati na Zagrebdoxu 2017. godine, kad je bio prikazan dokumentarac o ljubavnom trokutu Radka Poliča, Milene Zupančič i Dušana Jovanovića, „Svaka dobra priča je ljubavna priča“, kojeg je Jovanović i režirao. Dokumentarac je rađen prema istoimenoj kazališnoj predstavi. Milena Zupančič je i u filmu i u životu svog supruga Poliča ostavila zbog njegovog prijatelja Jovanovića.

No, vratimo se Marasovićevom filmu, a to je melankolični film o životu i smrti, o shvaćanju smisla života pred skori neizbježni kraj. Bilo je u životu puno sretnih trenutaka, ali možda još i više grešaka, promašaja i nesreće. Pa taj lik (Hrvoje Kasum) komentira: „Znaš ono kada pogriješiš, onda, umjesto da to ispraviš, ti samo nastavljaš i misliš to ispraviti negdje usput“. A rijetko se uspije ispraviti nešto usput.

Restoran u kojem se nižu scene i sekvence je čekaonica za bliski odlazak, a može se tumačiti i tako da otjelovljeni duh već preminulog Kasuma gleda i analizira situacije iz svog života.

Nije lako gledatelju u početnom i prvom dijelu filma suvislo pohvatati konce, ali je film zanimljiv. Zanimljiv je i utoliko što se stalno pojavljuju novi glumci u novim i u sličnim situacijama. Uglavnom, partneri za stolom pokušavaju razriješiti ozbiljne nesuglasice, ali obično to ne ide uspješno. Da jednostavno kažemo „krivi“ za pucanje odnosa su muškarci, pretežno su samoživi, grubi, otvoreni za preljub, okupirani stvarnim ili izmišljenim poslovima, pretjerano ambiciozni.

„Pamtim samo sretne dane“, završava jednim znakovitim odlaskom u snježnu noć, a zanimljivo je kako će se to dogoditi opet uz onu istu antologijsku Arsenovu pjesmu „Ono sve što znaš o meni“. To je pjesma koja se u filmu stalno vrti, dok one druge Arsenove pjesme, prema kojoj je film i naslovljen, u filmu uopće nema. 

Mogli biste iz ispričanog pretpostaviti da je film depresivan ili mračan. Ali nije, možda samo sjetan. Može se otići i uz osjećaj prihvaćanja neminovnosti tog odlaska. Film svakako valja pogledati, a u zagrebačka i hrvatska kina trebao bi stići relativno brzo, u siječnju

Poslije prikazivanja filma na Zagreb Film Festivalu, u Kinoteci, uslijedio je razgovor publike s filmskom ekipom, pa je netko iz publike Marasovića upitao koliki je utjecaj na njega imao Bergmanov film „Divlje jagode“. Kaže - nije uopće, jer ga nije gledao. 

„Nisam gledao zastrašujući broj filmskih klasika“, priznao je. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Pamtim samo sretne dane

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Ulica Milana Mladenovića

  13.06.2024.

  Marko Pogačar

  MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Ulica Milana Mladenovića

 2. UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

  28.05.2024.

  Srđan Puhalo

  UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

 3. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

  17.05.2024.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije