Bajaga i Instruktori

15.11.2004.

Obilan press materijal povodom zagrebačkog koncerta Bajage i Instruktora odlučio sam utrošiti na e-ciklopediju o Bajagi (a i o Instruktorima), pa krenimo …


Dana 12. travnja 1984. u zagrebačkom klubu Kulušić, Bajaga je sa svojom grupom Instruktori imao svoj prvi koncertni nastup. Tog datuma počinje javno djelovanje grupe koja će ostaviti veliki utjecaj na scenu i publiku u cijeloj ex YU. Vrlo brzo okupljaju vojsku poštovalaca i fanova. Uspjeh grupe je nevjerojatno brz. Krajem 1984. godine Bajaga u anketi lista Rock dobiva titulu rock glazbenika godine, a glazbenici "Pozitivnu geografiju", njihov prvi album, proglašavaju najboljim albumom 1984. godine. Tada je već bilo jasno da će Bajaga i Instruktori postati jedna od najvećih ako ne i najveća pop rock grupa svih vremena na ovim prostorima.

Momčilo Bajagić Bajaga rođen je 19. 2. 1960. u Bjelovaru. Odrastao je u Zemunu. Karijeru započinje sa 14 godina, 1974. i to kao pjevač u sastavu TNT. Rajko Kojić ga krajem 1978. godine dovodi u Riblju Čorbu, na mjesto ritam gitariste. U početku je Bajaga svirao samo na pojedinim dijelovima koncerata grupe, ali se vremenom dokazao kao dobar autor glazbe i tekstova. Već na drugom albumu potpisuje nekoliko pjesama kao autor glazbe, a na kasnijim albumima se potpisuje i kao autor kompletnih pjesama. Bajaga je sa Ribljom Čorbom snimio pet albuma i komponirao glazbu za mnoge hitove (Kad hodaš, Muzičari koji piju, Nemoj srećo, nemoj danas, Ja sam se ložio na tebe). Prvi izlet iz grupe napravio je sa sastavom Frka (spot za pjesmu "Pustite me druže" emitiran je u TV emisiji "Rokenroler"). Nakon toga okuplja ekipu provjerenih beogradskih glazbenika za njegov prvi solo album "Pozitivna geografija".

Bajagine ambicije sa solo albumom (koji je objavljen krajem siječnja 1984. godine) nisu u početku bile velike. Htio je da i dalje nastupa s Ribljom Čorbom, a da nagomilane pjesme samo objavi ... Na nagovor drugih, Bajaga je pristao da povodom solo ploče održi nekoliko koncerata. Prvi nastup imali su u zagrebačkom Kulušiću. U organizaciji lista Rock, zvaničnu promociju ploče imali su u beogradskom Domu sindikata 21. travnja i tada su nastupili pod imenom Instruktori. Početak Bajagine solo karijere veže se uz datum 19. srpnja 1984. godine kada dobiva otkaz u Ribljoj Čorbi, jer je odbio ljetni angažman u jednom solunskom hotelu.

Već početkom 1985. godine Instruktori snimaju drugi album "S druge strane jastuka". Po glasovanju glazbenih kritičara u listu Rock, Instruktori su proglašeni najboljom grupom za 1985. godinu, a Bajaga je osvojio titulu rock glazbenika godine. "Zažmuri" je bila najbolja pjesma, a album "S druge strane jastuka" album godine. LP je dostigao tiražu od 350 tisuća primjeraka. Uspješnu karijeru nastavio je u drugoj polovici osamdesetih trofejnim albumima "Jahači magle", "Prodavnica tajni" i "Neka svemir čuje nemir". U trenucima raspada SFRJ Bajaga je 1991. godine objavio novi materijal, mini LP "Četiri godišnja doba". Na ploči je gostovala i operna pjevačica Jadranka Jovanović. Sredinom 1993. godine objavljuje LP "Muzika na struju" i kompilaciju "So Far The Best Of Bajaga & Instruktori". 1994. Bajaga sa Sašom Loknerom radi glazbu za film "Ni na nebu, ni na zemlji", redatelja Miše Radivojevića. Iste godine Bajaga je skladao glazbu za TV seriju "Otvorena vrata".

Po ponovnom okupljanju Instruktora, Bajaga krajem 1996. godine objavljuje CD "Od bižuterije do ćilibara". Novi članovi benda su gitarist Vlada Negovanović i bubnjar Čedomir Macura. U listopadu 2001. objavljuje prvi studijski album nakon pet godina stanke "Zmaj od Noćaja" i vraća se u matičnu izdavačku kuću PGP RTS. Predstavlja novog gitaristu Ljubišu Opačića. Promotivna turneja počinje u travnju 2002. godine koncertom u Skopju. Materijal za posljednji živi album pod nazivom "Best of Live" snimljen je na turenji "Zmaj od Noćaja" 2002. godine na koncertima u Beogradu, Ljubljani, Zagrebu, Temišvaru, Nišu, Skopju ... Jedina studijska pjesma na albumu je "Pesna protiv site maleri" iz predstave "Kutrite mali hrčki" Skopskog dramskog teatra.

Bajaga i Instruktori objavili su do sada 13 albuma, a grupa nije nastupala samo u Južnoj Americi. Na svim ostalim kontinentima održani su uspješni i posjećeni koncerti. Po raspadu SFRJ Bajaga i Instruktori su dobro prihvaćeni u svim republikama nastalim raspadom Jugoslavije pa tako i u Hrvatskoj gdje su svi održani koncerti rasprodani (Zagreb, Split, Osijek, Rijeka, Pula …).

Instruktore pored Bajage čine: Žika Milenković (vokal), Ljubiša Opačić (gitara), Miroslav Cvetković (bas), Čedomir Macura (bubnjevi) i Saša Lokner (klavijature).

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Poruke podrške napadaču s Markovog trga trebaju nas ozbiljno zabrinuti

  13.10.2020.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Poruke podrške napadaču s Markovog trga trebaju nas ozbiljno zabrinuti

 2. LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Bivši dječaci koji nisu imali prigodu odrasti

  01.10.2020.

  Marko Tomaš

  LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Bivši dječaci koji nisu imali prigodu odrasti

 3. NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: Liposukcija ruševina?

  24.09.2020.

  Igor Mandić

  NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: Liposukcija ruševina?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije