POPRAVLJEN MURAL RATKU MLADIĆU

Ratnom zločincu stavljena „krv“ na ruke

ritn by: A.B. | 25.07.2021.
POPRAVLJEN MURAL RATKU MLADIĆU: Ratnom zločincu stavljena „krv“ na ruke
Na dan kada je u Bosni i Hercegovini visoki predstavnik, Valentin Inzko, nametnuo dopune u Kaznenom zakonu kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, u centru Beograda osvanuo je veliki mural posvećen ratnom zločincu Ratku Mladiću. Mural prikazuje bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske kako s gordim izrazom lica salutira, a rađen je na osnovu fotografije koju je svojevremeno snimio Drago Vejnović za agenciju European Pressphoto. Već jučer mural naslikan u Njegoševoj ulici na Vračaru doživio je subverzivnu intervenciju. Naime, netko je Mladićevu ruku kojom salutira posuo crvenom bojom simbolično pokazujući kako je Mladić okrvavio svoje ruke. I nije prvi put. Mural naslikan u Novom Beogradu po motivu s iste fotografije prebojan je plavom bojom početkom prošlog mjeseca i također pije toga pošprican crvenom bojom.

Na dan kada je u Bosni i Hercegovini visoki predstavnik, Valentin Inzko, nametnuo dopune u Kaznenom zakonu kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, u centru Beograda osvanuo je veliki mural posvećen ratnom zločincu Ratku Mladiću. Mural prikazuje bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske kako s gordim izrazom lica salutira, a rađen je na osnovu fotografije koju je svojevremeno snimio Drago Vejnović za agenciju European Pressphoto. 

Ratko Mladić
Mjesec dana ranije "stradao" je i sličan mural u Novom Beogradu (FOTO: RFE)

Već jučer mural naslikan u Njegoševoj ulici na Vračaru doživio je subverzivnu intervenciju. Naime, netko je Mladićevu ruku kojom salutira posuo crvenom bojom simbolično pokazujući kako je Mladić okrvavio svoje ruke. Prije ove intervencije originalnom muralu dodan je natpis na ćirilici „Đenerale tvojoj majci hvala“ te jedan od neslužbenih grbova FK Partizana, koji koriste navijači tog kluba, Grobari, koji su inače prije nekoliko dana na utakmici Europa lige između Partizana i slovačke Dunajske Strede s južne tribine krenuli tuči navijače Partizana na istočnoj tribini koji su predsjedniku Srbije skandirali „Vučiću pederu“.

Grafit Novi Sad
Jedan od novosadskih grafita u čast Mladiću prošli je mjesec precrtan (FOTO: RFE)

Beogradski Danas podsjeća da se, iako je Mladić pravomoćno osuđen na Haškom sudu na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti, njegov lik i djelo još uvijek veliča u Srbiji, o čemu svjedoči i ovaj, ali i brojni drugi murali te poruke podrške ratnom zločincu. Jedan od murala, naslikan u Novom Beogradu po motivu s iste one spomenute fotografije prebojan je plavom bojom početkom prošlog mjeseca i također pije toga pošprican crvenom bojom, a dio korisnika Twittera koji su dijelili fotografiju prebojenog murala nakon što se ona pojavila u medijima dobivali su prijetnje zbog „vrijeđanja generala“. I u Novom Sadu je prije mjesec i pol prekrižen grafit „Ratko Mladić – srpski heroj“

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Danas

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

  28.02.2024.

  Srđan Puhalo

  DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

 2. LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Glogov kolac za Gogolja

  19.02.2024.

  Marko Tomaš

  LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Glogov kolac za Gogolja

 3. PROŠLOST JE ČINIO LAKŠOM: Pera Luković - inženjer na privremenom radu u novinarstvu

  13.02.2024.

  Bojan Tončić

  PROŠLOST JE ČINIO LAKŠOM: Pera Luković - inženjer na privremenom radu u novinarstvu

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije