NINA ROMIĆ IZ ZAČARANE MOČVARE

„Odolijevamo raznim vjetrovima svih ovih godina, odgajajući hrpu generacija“

ritn by: Vid Jeraj | 08.06.2017.
NINA ROMIĆ IZ ZAČARANE MOČVARE: „Odolijevamo raznim vjetrovima svih ovih godina, odgajajući hrpu generacija“
„Pet je godina proletjelo za čas, kroz Močvaru je prošlo više od stotinu izvođača, pretežno kantautora i začaranih bendova, i stvarno sam ponosna biti dijelom jednog ovakvog projekta. Na prvom koncertu „Začarane Močvare“ su nastupili Miki Solus, Ivana Picek i Mika Male. To je bila jedna divna večer“, kaže nam u intervjuu Nina Romić regionalno prepoznata kantautorica pokazala širok raspon osjećajne lirike rastegnute između psihodeličnog folka i popa, koju scena prepoznaje i kao moderatoricu koncertne serije „Začarana Močvara“. U kratkom razgovoru povodom obljetničkog nastupa iz koncertne serije na kojoj će nastupiti Nenad Marić, poznatiji kao Kralj Čačka, Nina primjećuje kako se u Zagrebu dogodio pomak što se tiče ostalih klupskih destinacija, tako da se konačno možemo govoriti o klupskoj sceni na više lokacija u gradu.

Iza Nine Romić tri su studijska albuma kojima je ova regionalno prepoznata kantautorica pokazala širok raspon osjećajne lirike rastegnute između psihodeličnog folka i popa. Osim toga, scena ju je prepoznala i kao moderatoricu koncertne serije „Začarana Močvara“, intimnijeg ugođaja, koja ovime slavi punih pet godina postojanja.

Što se u međuvremenu događalo s Ninom koja je stigla sudjelovati i u lansiranju regionalne klupske psych naive pop atrakcije Pridjevi, saznajte u kratkom razgovoru povodom obljetničkog nastupa iz koncertne serije na kojoj će uz Gentlemana nastupiti i Nenad Marić, poznatiji kao Kralj Čačka, dok 28. lipnja dolazi makedonski world music bend Luboyna.

Nina Romić
"Cilj nam je predstaviti publici neke kantautore koje još nisu imali prilike čuti" - Nina Romić (FOTO: Facebook/NemanjaStojanović)

U Močvaru, dakle, večeras stiže Kralj Čačka koji se ranije ukazao na Pesničenju, možeš li našoj publici predstaviti koncert - album - zbirku pjesama - ličnost? 

- Kralj Čačka, odnosno Nenad Marić je jedan vrlo zanimljiv lik, glazbenik, likovnjak, pjesnik, po mom skromnom sudu trenutno jedan od najboljih srpskih kantautora. Prošle godine je objavio knjigu poezije nazvanu „Na Margini“, te album „Zemlja Snova“ čiju promociju imamo večeras u Močvari. Koncert otvara mladi zagrebački kantautor Gentleman.

Otkud već pet godina „Začarane Močvare“? Koji je bio prvi koncert, koji tebi najdraži i, općenito, gdje vidiš ovu seriju ubuduće? 

- Pet je godina proletjelo za čas, kroz Močvaru je prošlo više od stotinu izvođača, pretežno kantautora i začaranih bendova, i stvarno sam ponosna biti dijelom jednog ovakvog projekta. Na prvom koncertu „Začarane Močvare“ su nastupili Miki Solus, Ivana Picek i Mika Male. To je bila jedna divna večer. Puno mi je dragih koncerata, neki koji su mi ostali u sjećanju su koncert Bože Vreće, Damiena Jurada, Dunje Knebl, Lovely Quinces, Ive Bittove, Marka Brecelja, BGKO… Planova uvijek imamo, nadamo se povezati više s regijom i predstaviti publici neke kantautore koje još nisu imali prilike čuti.

Začarana Močvara
"Močvara je danas definitivno nezaobilazna na kulturnoj karti grada Zagreba, a i šire od toga" (FOTO: Facebook/Začarana Močvara)

Kako se klub Močvara pozicionirao u kontekstu svega ostalog u gradu, imamo li danas kad se centar „degetoizirao“ i proširio na Martićevu i Savsku nešto kao - klupsku scenu? 

- Močvara uspješno odolijeva raznim vjetrovima svih ovih godina, i ove godine smo imali veliko rođendansko slavlje, točnije osamnaesti rođendan. Od koncerata, izložbi, slušaona, tribina, predstava, promocija i raznih drugih kulturnih događanja već je stekla kultni status i odgojila hrpu generacija, uključujući i mene. Definitivno je nezaobilazna na kulturnoj karti grada Zagreba, a i šire od toga. Dogodio se pomak i u samom gradu što se tiče ostalih klupskih destinacija, tako da konačno možemo pričati o klupskoj sceni na više lokacija u gradu.

Zanimljiva je suradnja između HDS/ZAMP-a (Hrvatskog društva skladatelja i Službe zaštite autorskih muzičkih prava) i URK-a. Oni, naime, podržavaju „Začaranu“, kako je došlo do te suradnje?

- Jednako tako kao što je došlo do suradnje i sa HUZIP-om, Gradom i Ministarstvom. Kvalitetan program je nešto čemu se pristupa ozbiljno, timski i radi dugo, osmišljava do detalja, planira i uključuje partnere, koji su u našem projektu svi nabrojani.

Što je trenutno s autorskim materijalom i tvojim projektima? Imaš li u glavi mjesta za novi album? 

- Mjesta ima uvijek, nešto sam slabija sa vremenom zbog toga što sam postala majka malog dječaka prošle godine, no srećom, ne postoji vlak na koji ću zakasniti. Trenutno radim na novom albumu s bendom, uskoro slijede i koncerti gdje ćemo predstaviti nove pjesme. Uzbuđena sam kao da nikad nisam kročila na stage.

A što je sa strašću spram kratkih eksperimentalnih filmova?

- To je bila jedna moja faza odrastanja (od njih sto), gdje sam zabrijala da ću se baviti eksperimentalnim filmovima, čak sam ih i napravila par, no zapravo mi je puno zabavnije bilo ići besplatno po filmskim festivalima i piti fina vina s filmskom ekipicom. No i dalje ih volim pogledati.

Nina Romić
"Uzbuđena sam kao da nikad nisam kročila na stage" (FOTO: Facebook/ToniMijač)

Stižeš li se prisjetiti kako su zvučali tvoji albumi - prošle je godine bilo deset godina od tvog prvijenca nastalog u suradnji s Izae koji su i sami snimili odvažan pop album, "Snivatelj sniva"? Vrijeme je to i glazbenog internet-portala Earbugs.

- Nisam jako dugo slušala stare albume i baš mi je drago da si se prisjetio mog prvog izdanja iz 2006. godine. To mi jedna od najdražih glazbenih uspomena i sve je krenulo s već spomenutim Earbugsom. Sada je ugašena stranica, ušli su u legendu, no oni su mi jako puno pomogli da se desi taj klik i da krenem nastupati pred ljudima. Svaki album iza toga je posebna priča, zapis tog vremena i emocija koje sam nosila u sebi. Divno je evocirati neka davna vremena slušajući te pjesme iz sadašnje perspektive, iz sadašnje fotelje.

Tko su Novi odmetnici i otkud ti u toj priči? Planirate li što uskoro? 

- Novi Odmetnici su kantautori iz više država koji su se povezali putem interneta (živio myspace!) i svoje glazbe u kojoj su se međusobno pronašli. Prve poteze je napravio naš veliki i neprežaljeni prijatelj Ivica Stanković koji nas je sve spojio u svom malom mjestu, u Kotezima. Od članova malog velikog kolektiva tu su Prkos Drumski, Olovni Ples, Čopor, Nevjerni Tomo, tu smo i Ivan Škrabe i ja, a nešto kasnije su se pridružili i Katarina Juvačić, Dejan Lapanja, te „izmenavremena“ i Milan Korać. Nadam se da nikog nisam propustila. Snimljen je i film. Ove jeseni imamo prvo zagrebačko druženje gdje će nastupiti Katarina Juvačić i Dejan Lapanja iz Slovenije i Nevjerni Tomo iz Zagreba skupa s Milošem Zubcem iz Novog Sada. Vjerojatno će se zagrebački ogranak Odmetnika priključiti u nekom trenu. Dođite pa vidite!

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/NinaRomić

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

  09.07.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

 2. NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

  09.07.2024.

  Sofija Kordić

  NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

 3. NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

  24.06.2024.

  Srđan Puhalo

  NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije