PJESMA O EMINI

Legendarna sevdalinka u novoj verziji na Starom mostu

ritn by: M.S. | 23.10.2016.
PJESMA O EMINI: Legendarna sevdalinka u novoj verziji na Starom mostu
MoRS Blues Bend iz Mostara okuplja polaznike mostarske rock škole, osnovan je prije godinu dana i ima deset članova koji dolaze iz pet gradova: Mostar, Kupres, Kakanj, Čitluk i Trogir. Na mostarskom Starom mostu izveli su nedavno legendarnu "Eminu" Alekse Šantića pred tisućama okupljenih Mostaraca i gostiju Red Bullovog svjetskog „Cliff Diving“ prvenstva. Mostarsku rock školu osnovala je 2012. godine grupa muzičara s ciljem da pruži priliku mladim talentima i oživi glazbenu scenu u podijeljenom gradu. Školi je ovog mjeseca prijetilo zatvaranje zbog nedostatnih sredstava pa zbog toga, uz "Eminu" u originalnom aranžmanu, donosimo i video za kampanju u kojoj svaki donator može postati počasnim članom ovog vrijednog projekta. Zašto je važan u videu objašnjavaju polaznici, tinejdžeri koji su tek zahvaljujući glazbi imali prilike upoznati jedni druge.

Mostar Rock School objavio je prije koji dan na svom YouTube kanalu snimku s otvaranja Red Bullovog svjetskog "Cliff Diving" prvenstva na kojem su nastupili nastavnici i polaznici ove rock škole koja djeluje od 2012. godine. Osnovala ju je grupa muzičara okupljenih oko Orhana Ohe Masla koji je do 2011. godine bio član i perkusionista benda Dubioza kolektiv s ciljem da pruže priliku mladim talentima i ožive glazbenu scenu u etnički podijeljenom gradu

"Muzika po sebi funkcionira onako kako bi ljudi ustvari trebali funkcionirati globalno. Naravno da ima i u muzici nekih prefiltiranih stavova, ali oni se često prepisuju amaterizmu. Muzika funkcionira tako što se nadopunjava raznim utjecajima. Muzičari su bolji što su imali više prilike da uče i sudjeluju u različitim stilovima, žanrovima, prostorima… Natjecanje u muzici se također razlikuje od sportskih, ili bilo kojih drugih. Kultura vrlo rijetko ili nikako ima neke sljedbenike koji u ime kulture ili nekog znaka kulture stvaraju probleme unutar društva. U kulturi pobjednik odnosi plaketu ili muzički instrument dok cijela dvorana aplaudira od srca i s osmjehom na licu. Simpatizeri onih koji nisu pobijedili ne liju suze i nemaju ljutnju na licima nego to vrijeme troše na osmijeh i podršku prema svim izvođačima i cjelokupno lijepoj večeri ili višednevnom događaju", filozofiju škole sažeo je Orhan Orha Masle. Škola je za polaznike besplatna, a liste čekanja dugačke. 

MoRS Blues Band osnovan je lani kad je školu trebalo predstaviti na 13. Mostar Blues & Rock festivalu, broji deset članova koji dolaze iz pet gradova: Mostar, Kupres, Kakanj, Čitluk i Trogir. Nastupili su na Starom mostu, a pjevačica Antonija Batinić pjevala je s 28 metara visoke platforme iznad tisuća okupljenih gledatelja.

"Pjesma o Emini nikad umrijet neće", kaže stih iz pjesme Alekse Šantića, mostarskog pjesnika koji ju je napisao pod utiskom ljepote Mostarke Emine Sefić. Stihovi su 1902. godine objavljeni u časopisu "Kolo", a pjesma je kasnije postala popularna sevdalinka do danas otpjevana u brojnim različitim aranžmanima.

Mostarska Rock škola ovog je ljeta objavila je apel za pomoć najavljujući kako bi se, ako ne pronađe sredstva, mogla zatvoriti do listopada ove godine. Koliko ona znači mladima u Mostaru najbolje će reći oni sami u videu snimljenom za kampanju podrške zahvaljujući kojoj svaki donator može postati počasnim članom ovog vrijednog projekta.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Mostar Rock School/Anja Zebić


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. MELANKOLIJA I KUHANJE IVICE PRTENJAČE: Jeste li doručkovali?

  24.11.2021.

  Ivica Prtenjača

  MELANKOLIJA I KUHANJE IVICE PRTENJAČE: Jeste li doručkovali?

 2. CARSTVO BAŠIBOZUKA: Uvijek ima ko ratovati i to za one koji su davno trebali biti zatvoreni

  14.11.2021.

  Ahmed Burić

  CARSTVO BAŠIBOZUKA: Uvijek ima ko ratovati i to za one koji su davno trebali biti zatvoreni

 3. LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Vremenska nelagoda

  03.11.2021.

  Marko Tomaš

  LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Vremenska nelagoda

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije