GORAN FRUK PONOVNO MEĐU NAMA

Podsjetnik na „monstruozni“ happening pod naslovom Defenestracija

ritn by: J.S. | 28.12.2016.
GORAN FRUK PONOVNO MEĐU NAMA: Podsjetnik na „monstruozni“ happening pod naslovom Defenestracija
Frukov najznačajnije projekt su svakako DEFENESTRACIJE I,II i III, kada je s prozora petog kata na zagrebačkom Cvjetnom trgu iznad bivšeg kina Zagreb, iz svog obiteljskog doma i ateljea, organizirao „izbacivanje” slika i civilizacijskih otpadaka na prostor javne površine

U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti nedavno je otvorena izložba vizualnog umjetnika, pjesnika i alpinista Gorana Fruka (1959.-1993.). Umjetničko djelovanje ovog kultnog zagrebačkog multimedijalnog umjetnika obilježilo je umjetničku scenu osamdesetih godina prošlog stoljeća, razdoblja tijekom kojeg izvodi niz akcija, scensko glazbenih projekata, happeninga i performansa, od kojih su svakako najznačajnije DEFENESTRACIJE I,II i III, kada je s prozora petog kata na zagrebačkom Cvjetnom trgu iznad bivšeg kina Zagreb, iz svog obiteljskog doma i ateljea, organizirao „izbacivanje” slika i civilizacijskih otpadaka na prostor javne površine

Izbacivanje je organizirao u suradnji s alpinistima i studentima Akademije likovnih umjetnosti i izveo ga u tri čina u razdoblju od 1986. do 1988. godine. Koliko su bile različite reakcije na ovakve intervencije u javni prostor, svjedoči pisanje Studentskog lista na dan 22. svibnja 1986. godine u kojem se navodi sljedeće: „Riječ je o monstruoznom happeningu pod naslovom Defenestracija, projektu straha i užasa o kojem se posljednjih dana naveliko šuškalo po gradu“.

U spomen na ovaj njegov dugotrajni performans, prije otvaranja izložbe organizirana je akcija RE/DEFENESTRACIJA – hommage à Goran Fruk te su u nedjelju, 27. studenog u 12 sati s petog kata zgrade na Trgu Petra Preradovića alpinisti i članovi Planinarskog društva Velebit izveli akciju spuštanja „pokretne izložbe“, odnosno spuštanja slika Gorana Fruka, nakon čega su premještene u Muzej suvremene umjetnosti. 

Goran Fruk
Frukova defenestracija i prilika za pogled na neki drugačiji Cvjetni trg (FOTO: MSU)

„Izlazeći iz prostora privatnog u prostor javnog, seleći se iz stana/ateljea u muzejsku instituciju, umjetnički radovi postaju javno dobro kao donacija umjetnika i njegove obitelji društvu“, stoji u najavi izložbe otvorene 20. prosinca ove godine, koju podupire Grad Zagreb. Kustosica je Martina Munivrana, a stručna suradnica Sonja Briski Uzelac.

Kako se u svom umjetničkom radu Goran Fruk najviše bavio problematikom „razbijanja” klasičnoga okvira slike kao dominantnog medija slikarskog djelovanja, tako je i akcija spuštanja njegovih slika poslužila da njegova djela ponovno uđu u prostor javnog i budu dana na uvid i gledanje publici koja tako postaje aktivni promatrač i sudionik. 

Goran Fruk napustio nas je prerano, a izložba bi trebala poslužiti podsjećanju zašto je njegov umjetnički rad i danas važan, posebno u svjetlu njegove prerane smrti i brojnih nasilnih intervencija u javni prostor Cvjetnog trga u posljednjih nekoliko godina. Izložba u Muzeju suvremene umjetnosti je otvorena do 10. siječnja nadolazeće godine.

"Želja nam je da izložbom Goran Fruk – Re(de)konstrukcija, u povodu donacije umjetničkih djela Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb ljubaznošću njegove obitelji, još jednom ukažemo na važnost njegove umjetničke pojave i mogućnosti novih čitanja njegova opusa", zaključuju u Muzeju suvremene umjetnosti.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Darko Bavoljak/Slobodan Olić

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

  17.05.2024.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

 2. TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

  11.05.2024.

  Brano Mandić

  TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

 3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

  04.05.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije