ŽIVIO IDIOTIZAM FACEBOOKA

Desnica "hibridno ratuje" napadima na antifa sajtove

ritn by: A.B. | 03.12.2017.
ŽIVIO IDIOTIZAM FACEBOOKA: Desnica "hibridno ratuje" napadima na antifa sajtove
srodnih im portala, organizacija poznata kao UD, Urbana desnica, krenula je u nasumični pohod. Iako nije poznato tko je prijavio spomenute Facebook stranice i je li ih uopće netko prijavio, Urbana desnica je odlučila pokrenuti val lažnog prijavljivanja antifašističkih Facebook stranica. I eto ti "hibridnog rata": nakon najave, koja je otkrivena u satima uoči sinkroniziranog napada, ipak je skinut i Antifa Šibenik i Antifa Zagreb i Antifašistički vjesnik, koji je na svom portalu objavio članak zajedno s uputama kako doskočiti ovom problemu. Naime, Facebook ovo radi poluautomatski. Nije previše bitno tko prijavljuje niti je li prijava uopće opravdana, jer Facebook reagira nakon velikog broja prijava i bez stvarnog uvida u prijavljivane sadržaje. Tako antifašistički sajt može "poginuti" od ukazivanja na fašizam, što se, recimo dogodilo Antifašističkom vjesniku.

U znak odmazde za blokiranje stranica Željke Markić iz U ime obitelji, HRAST-ova Hrvoja Zekanovića, Velimira Bujanca i srodnih im portala, organizacija poznata kao UD, Urbana desnica, krenula je u nasumični pohod. Iako nije poznato tko je prijavio spomenute Facebook stranice i je li ih uopće netko prijavio, Urbana desnica je odlučila pokrenuti val lažnog prijavljivanja antifašističkih Facebook stranica. I eto ti "hibridnog rata": nakon najave, koja je otkrivena u satima uoči sinkroniziranog napada, ipak je skinut i Antifa Šibenik i Antifa Zagreb i Antifašistički vjesnik, koji je na svom portalu objavio članak zajedno s uputama kako doskočiti ovom problemu.

Naime, Facebook ovo radi poluautomatski. Nije previše bitno tko prijavljuje niti je li prijava uopće opravdana, jer Facebook reagira nakon velikog broja prijava i bez stvarnog uvida u prijavljivane sadržaje. Tako antifašistički sajt može "poginuti" od ukazivanja na fašizam, što se, recimo dogodilo Antifašističkom vjesniku. Facebook to radi čak i krajnje suspektnim arbitrarnim odlukama, koje su više nego pozitivno raspoložene prema veličanju nacifašizma i njegovih kvislinga. 

Organizacijska poruka, koja je procurila glasila je:

"Večeras od 20:00 ide tajni masovni napad na stranicu Antifa Zagreb, masovno prijavljivanje. Javite kome god možete, ali neka ostane u tajnosti sve do 20:00, a onda masovne prijave na tu stranicu. Osim same stranice, treba prijaviti i svaku objavu i sliku koju su stavili, tako će uspjeh biti siguran kao i sa stranicom 'Antifa Šibenik'. Ovo je molba za akciju koja je došla od Urbane Desnice iz Splita. Što Bog da i sreća junačka!"

Korijene ovog "hibridnog rata" između hrvatskih neonacista, koji planiraju srušiti i Radničku frontu, pa se RF preventivno maknuo s društvene mreže, treba potražiti u pravomoćnoj haškoj presudi protiv hercegbosanskih ratnih zločinaca. Kako je refleks većine gorespomenutih blokiranih ultradesničara bio poricanje presude (inače jednoglasne, za razliku od one nategnute na odnos 3:2 u sudskom vijeću protiv Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka, a zbog koje smo tada pošteđeni pljuvanja po Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju) i veličanje "ovjerenog" ratnog zločinca, u prvom redu, Slobodana Praljka, zaradili su veliki broj prijava zasad neutvrđenog porijekla. Prijaviti veličanje zločinca je kudikamo jednostavnije kada iza sebe imate UN-ov sud pa je tako i Facebook prvi puta stvorio dojam mjesta na kojem se ne tolerira glorifikacija zločinaca. Osim toga, postoji i verzija prema kojoj Facebook nije ni zaprimio prijave već je sam algoritam prepoznavao djelovanja vezana uz veličanje ratnih zločinaca.

A onda su "botine" desnice uzvratile.

Facebook prijava
(SCREENSHOT: Facebook)

Bilo kako bilo, ovo je poruka koju Antifašistički vjesnik ima za korisnike koji ih podržavaju, premda to trajno ne rješava problem lažnog prijavljivanja:

"Za početak Antifa Šibenik od danas možete pratiti i na twitteru. A kako bi ih mogli pratiti i na Facebooku možete ih obavijestiti na ove lažne prijave jednostavnim postupkom. Kliknete na ? u gornjem desnom kutu -> Report a problem -> Something Isn't Working -> Where is the problem? odaberete Pages i obavijestite ih s linkom na ovu vijest i kratkim tekstom o lažnim prijavama", navode oni.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Josipa Rimac je to radila u fušu

  03.06.2020.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Josipa Rimac je to radila u fušu

 2. DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Mala kritika škole za proizvodnju poslušnika

  01.06.2020.

  Tatjana Gromača

  DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Mala kritika škole za proizvodnju poslušnika

 3. KORONA, PRVI KRUG: Što ako egoizam postane dominantno moralno načelo?

  28.05.2020.

  Predrag Finci

  KORONA, PRVI KRUG: Što ako egoizam postane dominantno moralno načelo?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije