Zatvor u Hrvata

14.03.2002.
Zatvor u Hrvata
Hrvatski zatvorenici moraju jesti samo iz rosfrei posuđa i samo s rostfrei priborom za jelo. Imaju pravo na četiri paketa toaletnog papira u listićima, mjesečno. Ne smiju u jednom tjednu dva puta uzastopno jesti isto jelo. Pusači ne smiju biti smješteni u istu sobu s nepušačima. Sve ovo crtice su izvađene iz novog pravilnika o standardima smještaja i prehrane zatvorenika.
Krajem ovog tjedna u Hrvatskoj na snagu stupa Pravilnik o standardima smještaja i prehrane zatvorenika, koji za cilj ima poboljšati, europeizirati i standardizirati  neka zatvorenička prava.
Tako će već slijedeći tjedan hrvatski zatvorenici jesti samo s rostfrei posuđem i priborom za jelo.  Kad smo već kod pribora za jelo, zanimljivo je kako svi zatvorenici imaju pravo na kompletan pribor, dakle: žlica, vilica i nož. Ukoliko pak neki zatvorenik iz sigurnosnih razloga ne može dobiti kompletan pribor, onda mu se obvezno mora servirati usitnjena hrana. Propis nalaže i tri obroka dnevno, kao i točnu energetsku vrijednost hrane. Prije posluživanja hrane, menu će isprobavati ravnatelj ili neka od ravnatelja ovlaštena osoba. Zanimljivo je i kako hrvatski zatvorenici neće u istom tjednu dva puta uzastopno jesti isti obrok.
Svoja prava dobili su i nepušači, pa tako pravilnik nalaže da se prema mogućnostima zatvora, pušače i nepušače ne stavlja u istu prostoriju. Kao da sastavljači nemaju pojma o zatvorskim mogućnostima i da ne znaju kako su hrvatski zatvori pretrpani i da u njih ljudi odlaze kako ne bi platili kazne za prometne prekršaje ili neposjedovanje osobne karte.
Zatvorenici svakih šest mjeseci imaju pravo na novu četkicu za zube, a svaki mjesec na sapun, kaladont i četiri paketića toaletnog papira, naravno onih u listićima. Kako u zimskim danima zatvorenima ne bi bilo hladno, propisano je kako temperatura u zatvorskim prostorijama ne smije biti niža od 25 stupnjeva Celzijusa, osim noću kada se temperatura ne smije spustiti ispod 15 stupnjeva.
Odgovorni nisu ostavili neiskorištenu priliku kako bi se pohvalili, da je zakon sukladan standardima Vijeća Europe, od koje je dobio i najviše ocjene. Iako, naglašavaju, više-manje se sve ovo već koristi u svim zatvorima.
Ovim se pravilnikom zamjenjuje zastarjeli Pravilnik o prehrani osuđenih osoba iz 1975. godine, a odnosi se ne samo na zatvorenike, nego i na pritvorenike, ukoliko se ne kosi sa Pravilnikom o postupanju s pritvorenim osobama.
Posjetite hrvatski zatvor.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. FILOZOFIJA I KORONA: Poslije će svi biti „pametni”

  23.10.2020.

  Predrag Finci

  FILOZOFIJA I KORONA: Poslije će svi biti „pametni”

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Poruke podrške napadaču s Markovog trga trebaju nas ozbiljno zabrinuti

  13.10.2020.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Poruke podrške napadaču s Markovog trga trebaju nas ozbiljno zabrinuti

 3. LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Bivši dječaci koji nisu imali prigodu odrasti

  01.10.2020.

  Marko Tomaš

  LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Bivši dječaci koji nisu imali prigodu odrasti

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije