ZABAVA ZA CIJELU OBITELJ

Kako se u Kaštelima djecu uči ljubavi i mržnji

ritn by: I.F. | 04.02.2018.
ZABAVA ZA CIJELU OBITELJ: Kako se u Kaštelima djecu uči ljubavi i mržnji
Pred nekoliko stotina djece i roditelja organizatori „Dičjeg krnjevala“ u Kaštelima su danas spalili krivca za sve loše u protekloj godini. A mudri organizatori iz Kaštelanske krnjevalske udruge Poklada za krivca su odabrali ni manje ni više nego LGBT slikovnicu. Kako su djeci kojoj je i namijenjen ovaj karneval objasnili zašto pale to što pale i kako su djeca to shvatila, nije poznato. Također nije ni poznato ni zašto bi slikovnica, a misli se očito na slikovnicu o istospolnim obiteljima "Moja dugina obitelj" koju je izdala Udruga Dugine obitelji, bila krivac za išta loše u prošloj godini, pogotovo jer je objavljena tek prije tri tjedna. Iako je izdavač slikovnice ovim izdanjem namjeravao razbiti stereotipe i pokazati djeci kako žive neke drugačije obitelji, organizatori „Dičjeg krnjevala“ odlučili su pokazati djeci kako slikovnica gori.

Pred nekoliko stotina djece i roditelja organizatori „Dičjeg krnjevala“ u Kaštelima su danas spalili krivca za sve loše u protekloj godini. A mudri organizatori iz Kaštelanske krnjevalske udruge Poklada za krivca su odabrali ni manje ni više nego LGBT slikovnicu

REAKCIJE NA PALJENJE 'SLIKOVNICE' NA DJEČJEM KARNEVALU: „S njima više nikada u povorku!“

Kako su djeci kojoj je i namijenjen ovaj karneval objasnili zašto pale to što pale i kako su djeca to shvatila, nije poznato. Također nije ni poznato ni zašto bi slikovnica, a misli se očito na slikovnicu o istospolnim obiteljima "Moja dugina obitelj" koju je izdala Udruga Dugine obitelji, bila krivac za išta loše u prošloj godini, pogotovo jer je objavljena tek prije tri tjedna.

Kaštela karneval
Veliki za male (SCREENSHOT: Facebook/RandomToni)

Prema riječima autora slikovnice, Ive Šegote, namjera slikovnice je bila približiti priču o duginim obiteljima i različitostima u društvu svima koji to žele te olakšati roditeljima razgovor s djecom o duginim obiteljima. Iako je izdavač slikovnice ovim izdanjem namjeravao razbiti stereotipe i pokazati djeci kako žive neke drugačije obitelji, organizatori „Dičjeg krnjevala“ odlučili su pokazati djeci kako slikovnica gori. Stoga su napravili veliki transparenta u duginim bojama sa dva srca u sredini. Na jednoj strani transparenta je u srcima pisalo „tata“, a na drugom „mama“. Kada je kolonastigla na rivu "slikovnicu" su zapalili uz samo more.

Video koji ovdje možete pogledati objavila je Faceboook stranica Random Toni, uz komentar – „Be advised - možda vas prođe jeza.“

Lokalni portal, kastela.org, koji je pratio događaj ima i romantiziranu verziju cijele priče.

„Kiša iz tmurnih oblaka, koji su se i ove nedjelje nadvili iznad Kaštela, ipak se zaustavila taman toliko dugo da propusti veselu povorku 37. Dičjeg krnjevala, koja je Donjokaštelansku rivu obojila svim mogućim bojama, te da male maškarice osude i zapale ovogodišnjeg krnju, koji je odmah izazvao različite komentare“, stoji u izvještaju na tom portalu s ovog događaja, na kojem je, kako kažu bila „vesela atmosfera“

Isti portal navodi kako su svoje šarene kostime u pratnji svojih teta i učiteljica ponosno „prošetali“ mališani iz kaštelanskih gradskih i privatnih vrtića, osnovnih škola Bijaći i prof. Filip Lukas, kao i iz Doma za djecu Miljenko i Dobrila.

Pred djecom je prije paljenja krnje ili fašnika pročitana i osuda aktualne slikovnice. Između ostalog rečeno je kako „ta priča ne drži vodu“ te su zbunjenoj djeci poručili – „na parove razbroj se: mama jedan, mama dva, a za rodit dicu one zamole rodu“.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/RandomToni

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. NAŠA DOBROTA JE VEĆA OD VAŠEG ZLA: Sarajevo će biti, fašizam će proći

  08.09.2019.

  Faruk Šehić

  NAŠA DOBROTA JE VEĆA OD VAŠEG ZLA: Sarajevo će biti, fašizam će proći

 2. TURISTI MEĐU NAMA: Hvala što plešete umjesto mene

  20.08.2019.

  Boba Đuderija

  TURISTI MEĐU NAMA: Hvala što plešete umjesto mene

 3. BURE BARUTA: Brega vs. Buba Corelli

  16.08.2019.

  Ahmed Burić

  BURE BARUTA: Brega vs. Buba Corelli

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije