Veliki potop

14.03.2002.
Veliki potop
I dok mnogi Hrvati očajnički isčekuju kišu koja bi barem malo rashladila užareni hrvatski asfalt, na ruskom sjevernom Kavkazu je situacija drugačija. Naime, obilne kiše prouzrokovale su već dugo neviđene poplave, zbog čega je svoje kuće moralo napustiti više od 55 000 osoba. Iako je kiša prestala, prognoze nikako nisu dobre.
Poplave na jugu Rusije odnijele su već 48 života, ali pravi broj žrtava neće biti poznat još nekoliko dana. Za sada je 180 osoba proglašeno nestalima, a smatra se kako će ta bilanca biti još i veća. Osim od utapljanaj veliki broj osoba umrlo je usljed izloženosti hladnoj vodi i srčanog udara. Polave su zahvatile veliki dio južne Rusije, a situacija je posebno loša na području Stavropola, 1 200 kilometara južno od Moskve. Iz cijele regije sjevernog Kavkaza evakuirano je više od 55 000 osoba, a najviše posla imaju zračne službe spašavanja koje s helikopterima spašavaju veliki broj ljudi koji su spas potražili na krovovima kuća.

Zadnja tri dana spomenuto područje pogodile su obilne kiše, te je na tlo palo više vode nego li prosječno padne u razdoblju od tri mjeseca, usljed čega je došlo do izlijevanja vode iz riječnih korita. Katastorfalna poplava je uzrokovala oštećenje dalekovoda, tako da su neka područja ostala bez struje, dok su u nekim područjima odsječene ceste, pruge i telefonske linije. Voda je odnijela 13 mostova i dva sela je izbrisala sa zemljopisnih karata. Osobito je teška situacija u nekim mjestima u kojima je došlo do zagađenja rezervoara s pitkom vodom. Loše stanje je i u još od rata neoporavljenoj Čečeniji, čiji se glavni grad, Grozni, našao pod vodom. Ruski predsjednik Putin naredio je svojim vojnim postrojbama koje se u Čečeniji bore protiv čečenskih gerilaca, da se u potpunosti stave u službu civilnih spasilačkih jedinica. No, najgore od svega je to što meteorolozi, iako je kiša prestala, prognoziraju jake padavine i slijedećih nekoliko dana, pa se kraj katastrofe u ovom najsiromašnijem dijelu Rusije još uvijek ne nazire.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije