U KRIŽARSKOM POHODU

Koliko štete u malo vremena mogu napraviti igrači u epizodnim ulogama?

ritn by: M.S./A.B. | 06.07.2016.
U KRIŽARSKOM POHODU: Koliko štete u malo vremena mogu napraviti igrači u epizodnim ulogama?
Ime Siniše Kovačića, vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a, možda će odzvanjati s oltara gdje će pljuštati teške optužbe o počinjenoj nepravdi i ponovo brojati političke smijene na HRT-u. Čini se nevjerojatno plitkim, ali teško je dokučiti kakva bi druga ambicija tjerala Sinišu Kovačića da svoju dužnost nastavlja vršiti jednako revnosno i nakon što je postalo jasno da većina s kojom je računao ne podržava njegove reformatorske ideje. Jer upravo svjedočimo još jednom driblingu druge političke lige u nastojanju da osvoji medijski prostor. Zato se može činiti plitkim i biti sasvim realno istovremeno, da je Kovačićeva strategija na odlasku imenovati što više onih koji će s njegovim odlaskom biti smijenjeni. Jadna je to igra prebrojavanja žrtva kojoj su politički taktičari „drugoligaši“ tako skloni jer malo što drugo uopće imaju za ponuditi.

Naporno je kad za svako pravo koje ti jamče temeljni zakoni države u kojoj živiš moraš prosvjedovati na ulici. Tim je napornije kad znaš da pred sobom imaš zid s kojim je nemoguće započeti ikakvu raspravu koja bi mogla odmaknuti dalje od pucanja parola i manipulacija emocijama prema domovini, obitelji, djeci… Bilo je i oblačno jutro, radni dan, a inicijativa Sloboda Trećima pokrenuta je večer prije suđenja Anti Tomiću kojega je tehnički ministar kulture, Zlatko Hasanbegović, optužio za klevetu i sramoćenje. Usprkos tome, okupila se pred općinskim kaznenim sudom u Zagrebu nekolicina aktivista sa spremnim transparentima koji, kao i Ante Tomić uostalom, smatraju ovo još jednim atakom na slobodu medija.

„To je svakako napad na slobodu govora i taj čovjek to radi cijelo vrijeme - pokušava kontrolirati medije“, rekao je novinarki N1 televizije književnik i autor sporne kolumne pred zgradom suda. 

Ante Tomić Zlatko Hasanbegović
Tuženi Ante Tomić pred zgradom Općinskog suda u Zagrebu (FOTO: Hina)

Već i činjenica da ministar resora kazneno progoni novinara dovoljno govori o razini političke kulture ove garniture upozorila je u istom javljanju Jelena Berković iz Gonga. 

„Bez obzira što je ova vlada pala ostale su teške posljedice i ovo je nastavak desanta na medije“, zaključila je.

I doista, vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a, Siniša Kovačić, čiji je mandat tehnički, kao što je tehnički i mandat aktualne Vlade, a saziv Sabora koji ga je imenovao već se prije nekog vremena raspustio – nastavlja s grubim intervencijama u programe koje nije imao razloga dirati. Treći program Hrvatskog radija s razlogom ima kultni status, a televizijski 3. program vrlo se brzo afirmirao i stekao vjernu publiku. Pored svega, oba su programa, i onaj radijski i televizijski Treći, iako po definiciji daleko od potrebe da se utrkuju u gledanosti i slušanosti, imali bolje trendove od prva dva programa HRT-a koje je Kovačićeva v.d. uprava već temeljito upropastila kadrovskim rješenjima. 

Unatoč svemu tome, vršitelji uredničkih i upravljačkih funkcija na HRT-u odlučili su i sada, kad se njihov mandat primiče kraju, nastaviti svoj ideološki pohod na javni medijski servis. Odluka da se umjesto emisija nagrađivane novinarke i urednice Ljubice Letinić ubaci emisiju o kršćanskoj duhovnosti nastavlja se tako na niz sličnih odluka koje nemaju podlogu niti u zdravom razumu, a profesionalne standarde da ni ne spominjemo. Čime bi one, dakle, mogle biti motivirane nego proračunatim umiljavanjem ideji o Hrvatskoj utemeljenoj na katoličkim vrijednostima. Ali na takvim katoličkim vrijednostima koje neprekidno osuđuju sve druge i drugačije vrijednosti i sada im nije dovoljno propovijedati to s oltara. Osim na medije u pohodu su i na katedre, pa i na kurikularnu reformu, i to vrlo uspješno, čemu smo mogli svjedočiti zadnjih mjeseci.

HRT Prisavlje
Strategija na odlasku je imenovati što više "drugoligaša" koji će s Kovačićevim odlaskom biti smijenjeni (FOTO: Lupiga.Com)

Vršitelj dužnosti pozvat će se na onih preko 80 posto stanovnika koji se izjašnjavaju katolicima i pouzdati u imaginarnih 15.000 u povorci koja se pretvarala da je za život, dok je gazila po temeljnim pravima svake žene da odlučuje o svojem životu. Ime Siniše Kovačića možda će odzvanjati s oltara gdje će pljuštati teške optužbe o počinjenoj nepravdi i ponovo brojati političke smijene na HRT-u. Čini se nevjerojatno plitkim, ali teško je dokučiti kakva bi druga ambicija tjerala Sinišu Kovačića da svoju dužnost nastavlja vršiti jednako revnosno i nakon što je postalo jasno da većina s kojom je računao ne podržava njegove reformatorske ideje.

Svjedoče o tome i podaci o gledanosti, ali i strelovit rast broja onih koji podržavaju inicijativu Sloboda Trećima. Nije ona nastala protiv Kovačića i nema tu ništa osobno, osim što je čovjek svojim djelovanjem postao primjerom koliko štete u kratkom vremenu mogu napraviti politički igrači u epizodnim ulogama. Oko nje se okupljaju oni koji plaćaju HRT pristojbu i nisu zadovoljni načinom na koji se kreira program. Trebala bi okupiti i one koji su na HRT-ovoj platnoj listi da ustanu u obranu svojeg profesionalnog integriteta usprkos kodeksu kuće koji im brani javna istupanja pa zbog toga, vidjeli smo, mogu dobiti i otkaz. Jer upravo svjedočimo još jednom driblingu druge političke lige u nastojanju da osvoji medijski prostor. Zato se može činiti plitkim i biti sasvim realno istovremeno, da je Kovačićeva strategija na odlasku imenovati što više onih koji će s njegovim odlaskom biti smijenjeni. Jadna je to igra prebrojavanja žrtva kojoj su politički taktičari „drugoligaši“ tako skloni jer malo što drugo uopće imaju za ponuditi.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. PRŽENJE MOZGA: Ovde je i bog rekao laku noć, iako je i on Srbin

  22.06.2018.

  Dinko Gruhonjić

  PRŽENJE MOZGA: Ovde je i bog rekao laku noć, iako je i on Srbin

 2. NEŠTO BI VAM REKLA: Muke naše podstanarske

  20.06.2018.

  Boba Đuderija

  NEŠTO BI VAM REKLA: Muke naše podstanarske

 3. BURE BARUTA: Krim-turizam u crnoj rupi

  08.06.2018.

  Ahmed Burić

  BURE BARUTA: Krim-turizam u crnoj rupi

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije