TRAUME IZ GINEKOLOŠKE ORDINACIJE

Imaš li momka? Pa neka stisne to, da puknu ove ciste...

ritn by: Bojana Guberac | 21.02.2021.
TRAUME IZ GINEKOLOŠKE ORDINACIJE: 'Imaš li momka? Pa neka stisne to, da puknu ove ciste...'
"Uf, oblači se da ti ne napravim treće!"; "Što si stisla noge, hoćeš da ti dođe Brad Pitt pa da raširiš?"; "Au, ti kao da si stajala pored puta"; "Što kukaš, nijesi kukala dok si ga pravila"; "Spolja tako lijepa, a iznutra tako kvarna"; "Imaš li momka? Pa neka stisne to da puknu ove ciste"; "Zna se kakve su te što koriste tampone i kontracepciju" ... Ove mučne rečenice samo su djelić onoga što su žne doživjele na ginekološkim pregledima. Ta i takva je svjedočanstva podijelilo preko 300 hrabrih žena, a na to ih je potakla crnogorska satirična i feministička Facebook stranica “Vala, Ljeposava”, koja je prikupljena svjedočanstva i objavila. "Ukratko - posljedice patrijarhata osjećamo intenzivno, na sve moguće načine, svuđe - i prekipjelo nam je! Situacija s patrijarhatom bi na gore, ali nećemo joj dat - časna feministička", kažu u razgovoru za Lupigu pokretačice stranice na kojoj su se odlučile protiv patrijarhata boriti - satirom.

"Uf, oblači se da ti ne napravim treće!"; "Što si stisla noge, hoćeš da ti dođe Brad Pitt pa da raširiš?"; "Au, ti kao da si stajala pored puta"; "Što kukaš, nijesi kukala dok si ga pravila"; "Spolja tako lijepa, a iznutra tako kvarna"; "Imaš li momka? Pa neka stisne to da puknu ove ciste"; "Zna se kakve su te što koriste tampone i kontracepciju" ... Ove mučne rečenice samo su djelić onoga što su žene doživjele na ginekološkim pregledima. Ta i takva svjedočanstva podijelilo je preko 300 hrabrih žena, a na to ih je potakla crnogorska satirična i feministička Facebook stranica “Vala, Ljeposava”, koja je prikupljena svjedočanstva i objavila.

A mnoge su se žene administratoricama stranice javile i da im kažu da su ih iskustva drugih žena navela da shvate da ono što doživljavaju kod ginekologa nije u redu i da neće više šutjeti i trpjeti.

Važno je, kažu administratorice, da se o temi razgovara u javnom prostoru kako bi svaka žena znala da njezin slučaj nije izoliran već se radi o sistemskom problemu zbog kojeg je nužno da žene budu jedna drugoj podrška.

Upitali smo ih smatraju li da se ružna iskustva u liječničkim ordinacijama ženama događaju samo zato što su - žene.

"Kad su u pitanju verbalno seksualno uznemiravanje i ponižavanje i fizičko nasilje, naročito prilikom ginekoloških pregleda i porođaja - da. Jesu li muškarci imali prilike da im tokom redovnog pregleda doktor kaže 'ti ko da si stajao pored puta', 'srediće ti se to kad dobiješ dijete', 'lijek za ovo je ženidba' ...? Ovo je problem rodne diskriminacije i rodno zasnovanog nasilja”, odgovaraju.


Jedno od svjedočanstava iz Hrvatske (SCREENSHOT: Facebook/valaljeposava) 

Cilj pokrenute inicijative je da žene zajedničkim snagama podignu svijest o ovom problemu, da ga plasiraju u javni razgovor – nasilje, kažu administratorice, ne smije biti tabu tema! Nadaju se da će se organiziranom akcijom stvoriti dovoljno jak pritisak na sistem na koji će se morati reagirati.

Inicijativom se, također, želi ukazati na sljedeće probleme: na verbalno i fizičko ponižavanje pacijentica, na verbalno seksualno zlostavljanje pacijentica, na fizičko nasilje tijekom ginekoloških pregleda i tijekom porođaja, na nesavjesno liječenje, na odbijanje pružanja zdravstvene zaštite, na nepoštovanje ljudskog dostojanstva i fizičkog i psihičkog integriteta pacijentica, na korupciju u zdravstvu i, na kraju, na problem koji omogućava rasprostranjenu praksu svega gore navedenog: na sistem koji štiti nasilnike i koji im dozvoljava da koriste poziciju moći, da žene nekažnjeno povrijede i ponize. U većini slučajeva, ističu administratorice, ne postoje materijalni dokazi koje žene mogu priložiti uz žalbu, a sistem, umjesto da nađe rješenje, nemogućnost materijalnog dokazivanja koristi da omogući nasilnicima da rade što hoće.

Satirom protiv patrijarhata (SCREENSHOT: Facebook/valaljeposava) 

“Teško nam je da oprostimo nauci, koja inače napreduje brzinom svjetlosti, što ovoliko kaska na polju ženskog reproduktivnog zdravlja, pa nas najčešće liječe tom bizarnom rečenicom - srediće se to kad rodiš. Šćele smo da vidimo je li ta 'terapija' pravilo ili izuzetak. Zato smo pokrenule razgovor, pitale smo žene šta su im još ginekolozi rekli - a onda su inicijativu podržale sve žene koje su odlučile da progovore o tome”, kažu nam administratorice. 

U ime žena su se obratile crnogorskom Ministarstvu zdravlja i postavile pitanje: “Kako namjeravate da zaštitite pacijentice od verbalnog i fizičkog zlostavljanja za koje, u velikoj većini slučajeva, ne postoje materijalni dokazi?” 

“Čekamo odgovor, a zahtijevaćemo ga dok ga ne dobijemo”, kažu nam.

Uz to su pozvale sve žene koje su imale loše iskustvo da podnesu pisani prigovor zaštitniku ili zaštitnici prava pacijenata, ali žene, nažalost, često budu demotivirane prijaviti slučaj jer prečesto slušaju rečenice poput: “Nama je žao, možete podnijeti žalbu, ali ako nemate konkretne dokaze - ona će ostati samo mrtvo slovo na papiru”. 

Još se čeka odgovor od Ministarstva zdravlja (SCREENSHOT: Facebook/valaljeposava) 

Tako mnoge žene žalbu ni ne podnesu, upozoravaju administratorice, što nadležne oslobađa odgovornosti, problemi ne postaju dio statistike pa na papiru ne postoji problem koji država treba riješiti

“Vrijeme je da tome stanemo na put”, odlučne su žene iza inicijative.

Osim Crnogorki, svoja neugodna iskustva podijelile su i žene iz Srbije, Bosne i Hercegovine te Hrvatske.

“I one su željne organizovane akcije u svojim zemljama - što podržavamo i tu smo da podijelimo resurse i pomognemo kako možemo. Ljeposave regiona, ujedinimo se!”, poručuju administratorice.

“Okidač” zbog kojeg su prošle godine napravile stranicu “Vala, Ljeposava” bili su pregovori o formiranju nove vlade u Crnoj Gori u kojima, kažu, nije bilo žena te izjava potpredsjednika vlade Crne Gore Dritana Abazovića koji je kazao kako “žene neće da idu u manastire da pregovaraju”. 

Ljeposava je inače lik iz humoristične crnogorske serije “Đekna još nije umrla, a ka' će ne znamo” redatelja Živka Nikolića u produkciji ondašnje Radiotelevizije Titograd. Serija je snimana 1988. godine.

“Bilo je samo pitanje vremena kad će Ljeposava da se pojavi”, ističu administratorice koje koriste satiru za obračunavanje s patrijarhatom.

"Prekipjelo nam je", poručuju Crnogorke (SCREENSHOT: Facebook/valaljeposava)

“Satira najbolje dočarava koliko su patrijarhalne matrice po kojima živimo apsurdne i koliko zla čine svima nama. Patrijarhat i te kako škodi i muškarcima! Koristimo satiru i zato što se moramo nasmijati malo, da dušom da'nemo. Đe god se okreneš, dočeka te neki patrijarhalni obrazac: od naizgled banalnih stvari poput majstora koji 'oće da pričaju s čo'ekom jer se ti ne razumiješ u to, lascivnih šala koje objektifikuju žene, preko konstantnog nametanja 'damskih manira' koji su zapravo nametanje ženske potčinjenosti, pa do mnogo ozbiljnijih problema. Diskriminacija na radnom mjestu nam je k'o nazvat' dobar dan, seksualno uznemiravanje i nasilje, nasilje u porodici - na šta sistem konstantno okreće glavu. Ukratko - posljedice patrijarhata osjećamo intenzivno, na sve moguće načine, svuđe - i prekipjelo nam je! Situacija s patrijarhatom bi na gore, ali nećemo joj dat - časna feministička”, poručuju Crnogorke.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshoot/Facebook/valaljeposava


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

  3. DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

    28.02.2024.

    Srđan Puhalo

    DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije