TKO JE KRIV ZA NJEZINU SMRT

Hrvatska policija tvrdi da ne može dostaviti ključni dokaz

ritn by: Ivan Kegelj | 08.02.2018.
TKO JE KRIV ZA NJEZINU SMRT: Hrvatska policija tvrdi da ne može dostaviti ključni dokaz
"Ako bi se potvrdile tvrdnje Muslime Hosseini da su na hrvatskom državnom području policijskim službenicima izrazili namjeru za pružanjem međunarodne zaštite, a da su se policijski službenici oglušili na takve zahtjev, to bi predstavljalo postupanje suprotno hrvatskom zakonodavnom okviru glede pružanja međunarodne zaštite, ali i suprotno odredbama Zakona o strancima kojim se propisuju postupci prema iregularnim migrantima zatečenim na granici s trećom zemljom prilikom ili neposredno nakon iregularnog ulaska", napominje Pučka pravobraniteljica Lora Vidović u dopisu poslanom Državnom odvjetništvu povodom pogibje šestogodišnje djevojčice Madine Hosseini čija obitelj tvrdi da ih je hrvatska preko granice otjerala u smrt. Pučka pravobraniteljica navodi i da je podatke o događaju moguće skupiti i mimo snimaka termovizijske kamere, za koje policija tvrdi da ih zbog tehnički poteškoća ne može dostaviti. Jedan od načina je utvrđivanje kretanja izbjeglica putem traga signala njihovih mobilnih telefona, ali ti poslovi u ovlasti su policije.

Ministarstvo unutarnjih poslova tvrdi da nema snimke termovizijskih kamera koje bi rasvijetlile okolnosti pogibije šestogodišnje djevojčice Madine Hosseini, koja je 21. studenog prošle godine poginula kod Šida, na granici između Srbije i Hrvatske, pokušavajući s obitelji ilegalno preći granicu. Podsjetimo, nevladine organizacije tada su tvrdile da je djevojčica žrtva policijske "push back" strategije, odnosno da je hrvatska policija skupinu izbjeglica u kojoj je bila djevojčica "potisnula" s hrvatskog teritorija prema ničijoj zemlji, odnosno prema srbijanskom teritoriju, usmjerivši ih pritom prema željezničkim tračnicama. U tom trenutku, prema ovoj verziji događaja, naišao je vlak koji vozi na relaciji Šid-Tovarnik, pri čemu je poginula šestogodišnjakinja. Majka poginule djevojčice je tvrdila da je skupinu izbjeglica u kojoj je bila obitelj nesretne djevojčice hrvatska policija "pendrecima otjerala u noć". Za smrt šestogodišnjakinje hrvatske policajce krivila je i nekolicina drugih izbjeglica koje su te noći pokušale ilegalno prijeći granicu. Protiv nepoznatih počinitelja - policijskih službenika obitelj djevojčice podnijela je i kaznenu prijavu, a zastupa ih odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić.

Hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova tvrdilo je, pak, da policajci, uopće nisu došli u kontakt s grupom izbjeglica u kojoj se nalazila šestogodišnjakinja. "Ni na koji način nismo utjecali na smrt djevojčice", tvrdili su iz MUP-a te dali svoju verziju događaja, u kojoj je, između ostalog, stajalo: "Navedenoga dana policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske termovizijskom kamerom uočili su grupu osoba, koje su stajale uz južni kolosijek pruge na udaljenosti oko 300 metara od granične crte u dubinu Republike Srbije. Nekoliko trenutaka nakon uočavanja grupe, policijski službenici čuli su neprekidni zvuk sirene lokomotive i kočenje kompozicije vlaka s mjesta gdje su osobe uočene. Nakon kratkog vremena do policijskih službenika na graničnu crtu dotrčale su nepoznata ženska i nepoznata muška osoba s djetetom u naručju, koje je bilo vidljivo teško ozlijeđeno u predjelu glave s tragovima krvi na licu i otvorenom ranom na zatiljku. Dijete nije davalo znakove života, a policijski službenici odmah su zatražili dolazak Hitne medicinske pomoći."

Izbjeglice na granici (FOTO: Ladislav Tomičić)

Međutim, na zahtjev da se predaju snimke termovizijske kamere, o kojima je policija govorila u svom priopćenju, Ministarstvo unutarnjih poslova sad tvrdi da "zbog tehničkih poteškoća" nije u posjedu ključnih snimaka.

"Ovo može upućivati na ciljano prikrivanje dokaza kojima bi se mogle rasvijetliti povrede ljudskih prava izbjeglica te na nesavjesno i manipulativno postupanje. To je potvrdio dopis o okolnostima pogibije djevojčice Madine, kojeg je Pučka pravobraniteljica dostavila Državnom odvjetništvu i objavila. Taj dopis potvrđuje i niz dodatnih zastrašujućih činjenica vezanih uz rad policije", upozorio je Centar za Mirovne studije (CMS).

Dopis na koji se CMS poziva, a u cijelosti ga možete pročitati na ovom linku, Pučka pravobraniteljica Lora Vidović Državnom odvjetništvu uputila je 23. siječnja, navodeći da postupa na vlastitu inicijativu, a na temelju saznanja prikupljenih iz medija. Pravobraniteljica navodi da je "u navedenom postupku izvršen uvid u Dnevnik događaja u Informacijskom sustavu Ministarstva unutarnjih poslova, za Policijsku upravu vukovarsko-srijemsku, Policijska postaja Tovarnik, za dane 17., 20. i 21. studeni 2017., u kojima su evidentirana zatjecanja iregularnih migranata na pograničnom području i koji su dovedeni u prostorije Policijske postaje Tovarnik radi provođenja postupka sukladno Zakonu o strancima".

"Među evidentiranim zatečenim osobama za dan 21. studenoga 2017. godine, kada se dogodio tragičan događaj, nisu navedeni članovi obitelji Hosseini, niti sama djevojčica Madina. U Dnevniku događaja vezanu uz smrt Madine postoji samo opis događaja iz kojeg ne proizlazi postojanje kontakta između policijskih službenika s članovima obitelji Hosseini prije naleta vlaka na djevojčicu, već se spominje kako su trojica policijskih službenika ručnom termovizijskom kamerom uočili grupu osoba koje su stajale uz južni kolosijek pruge te da se prvi kontakt između policijskih službenika i majke stradale djevojčice te NN muške osobe dogodio nakon naleta vlaka. Navodi se i da su policijski službenici organizirali dolazak vozila Hitne medicinske pomoći, koja je po dolasku i nakon pokušaja reanimacije konstatirala smrt djeteta. Identitet djeteta policijski službenici utvrdili su na osnovu iskaza majke Muslime Hosseini, koja je nakon upoznavanja s činjenicom smrti djeteta, kako se navodi, dragovoljno pristala vratiti se u Republiku Srbiju, a nakon njena pridruživanja ostatku grupe, na graničnoj crti postupanje su preuzeli policijski službenici Republike Srbije", stoji u dopisu Pučke pravobraniteljice Državnom odvjetništvu.

Izbjeglice na granici između Slovenije i Hrvatske (FOTO: Ladislav Tomičić)

U pritužbi upućenoj pučkoj pravobraniteljici, putem Liječnika bez granica, ističe nadalje Pučka pravobraniteljica, "majka navodi činjenično različite podatke te tvrdi da je, nakon što je saznala da Republika Hrvatska daje azil obiteljima i osobama koji su bili primorani napustiti svoju zemlju, odlučila u njoj zatražiti azil".

"Stoga je zajedno sa šestero djece u dobi od 15, osam, šest, tri i dvije godine odlučila ući u Republiku Hrvatsku, dok je suprug s još troje djece ostao u Republici Srbiji i pridružio bi im se kasnije. Navodi da je granicu dvije države prešla 21. studenoga 2017. godine, oko 17 sati i nakon toga pješačila još sat vremena, nakon čega je vidjela policijske službenike i zatražila azil. Međutim, oni su je uputili da se vrati u Republiku Srbiju i ponovo dođe u Republiku Hrvatsku sljedeći mjesec. Nakon njenog inzistiranja na pružanju zaštite, policijski službenici su se naljutili i vičući im naredili da se vrate u Republiku Srbiju. Tada ih je zamolila da ostanu u Hrvatskoj prespavati jer su djeca iscrpljena, ali je nisu poslušali već su ih prisilili hodati, a nakon nekog vremena stiglo je i policijsko vozilo kojim su vraćeni blizu državne granice i pruge. Nakon toga policijski službenici su joj rekli da slijedi prugu kako bi se vratili nazad u Srbiju. Nedugo nakon toga vlak je usmrtio njeno dijete Madinu. Majka stradale djevojčice tvrdi da su policijski službenici, koji su pružili pomoć nakon nesreće, isti oni koji su prethodno postupali prema njima u dubini hrvatskog državnog područja i sproveli ih do granične crte te im naredili da se, prateći željezničku prugu, vrate u Republiku Srbiju", navodi Državnom odvjetništvu Pravobraniteljica Vidović.

Dakako, ovaj opis događaja bitno se razlikuje od opisa događaja koji je dalo Ministarstvo unutrašnjih poslova. Iz policijskog opisa događaja, zaključuje Pravobraniteljica, "proizlazi da prije naleta vlaka na dijete nije bilo nikakvog kontakta između policijskih službenika i članova obitelji na državnom području Republike Hrvatske".

"S druge strane, majka stradale djevojčice tvrdi suprotno, odnosno tvrdi da je kontakt postojao, da je do njega došlo u dubini hrvatskog državnog područja, da je trajao određeni vremenski period i da su poduzete i određene radnje. O navedenim događajima ne postoje sačuvane snimke termovizijskih kamera. Također, u prethodno provođenim postupcima kada su zatražene termovizijske ili ostale snimke s točnim datumima i vremenima, obaviješteni smo o tehničkim poteškoćama zbog kojih iste nisu bile sačuvane ili dostupne", stoji u dopisu Državnom odvjetništvu.

Pučka pravobraniteljica daje na znanje da je podatke moguće skupiti i mimo snimaka termovizijske kamere, za koje policija tvrdi da ih zbog tehnički poteškoća ne može dostaviti. Jedan od načina je utvrđivanje kretanja izbjeglica putem traga signala njihovih mobilnih telefona, ali ti poslovi u ovlasti su policije.

Izbjeglice s djecom (FOTO: Ladislav Tomičić)

"Ako bi se potvrdile tvrdnje Muslime Hosseini da su na hrvatskom državnom području policijskim službenicima izrazili namjeru za pružanjem međunarodne zaštite, a da su se policijski službenici oglušili na takve zahtjev, to bi predstavljalo postupanje suprotno hrvatskom zakonodavnom okviru glede pružanja međunarodne zaštite, ali i suprotno odredbama Zakona o strancima kojim se propisuju postupci prema iregularnim migrantima zatečenim na granici s trećom zemljom prilikom ili neposredno nakon iregularnog ulaska", napominje Pravobraniteljica.

U zaključku, ona ističe da Ministarstvo unutarnjih poslova uspostavljenom praksom zaštitu državne granice i sprječavanje ilegalnih ulazaka u Hrvatsku postavlja ispred sprječavanja tragičnih slučajeva pa čak i onih sa smrtnom posljedicom.

"Rezultati ispitnih postupaka koje je pučka pravobraniteljica provodila tijekom 2016. i 2017. godine ukazuju na osnove sumnje da postupanja policijskih službenika na granici sa Srbijom nisu adekvatno ispitana, odnosno da nije provedena učinkovita istraga o navodima o povredama čl. 3 Europske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama. Konvencijski standardi učinkovite istrage nalažu da ona mora biti adekvatna, detaljna i brižljiva, neovisna i nepristrana, razumna i svakako uključivati žrtvu", zaključuje Pravobraniteljica u dopisu Državnom odvjetništvu, od kojeg se očekuje postupanje.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: obitelj Hosseini

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije