TEŠKO BREME POVIJESTI

„Promišljamo prošlost zajedno“

ritn by: I.F. | 17.12.2022.
TEŠKO BREME POVIJESTI: „Promišljamo prošlost zajedno“
Do prije samo trideset i koju godinu na području Gvozda, ratom opustošene općine koja se smjestila na samom zapadu Sisačko-moslavačke županije, živjelo je preko deset tisuća duša. Danas ih ima jedva dvije, a više od polovice ih se smjestilo u Vrginmostu, gradiću u središtu općine koji se kratko iza Domovinskog rata zvao kao i općina - Gvozd. Upravo tamo, na razmeđi Banije i Korduna nalazi se i Osnovna škola Gvozd, jedno od rijetkih mjesta u ovom kraju na kojem se još uvijek može čuti prava dječja graja. U toj je školi ovoga tjedna održana neobična radionica koju su školarci popratili sa velikim zanimanjem, jer takve stvari, jasno vam je, u ovom se zaboravljenom i zapuštenom kraju ne događaju često.

Do prije samo trideset i koju godinu na području Gvozda, ratom opustošene općine koja se smjestila na samom zapadu Sisačko-moslavačke županije, živjelo je preko deset tisuća duša. Danas ih ima jedva dvije, a više od polovice ih se smjestilo u Vrginmostu, gradiću u središtu općine koji se kratko iza Domovinskog rata zvao kao i općina - Gvozd. 

Upravo tamo, na razmeđi Banije i Korduna nalazi se i Osnovna škola Gvozd, jedno od rijetkih mjesta u ovom kraju na kojem se još uvijek može čuti prava dječja graja. U toj je školi ovoga tjedna održana neobična radionica koju su školarci popratili sa velikim zanimanjem, jer takve stvari, jasno vam je, u ovom se zaboravljenom i zapuštenom kraju ne događaju često. 

Naime, Centar za suočavanje s prošlošću – Documenta u Osnovnoj školi Gvozd u petak je organizirao radionicu za mlade pod nazivom „Promišljamo prošlost zajedno“. Na radionici su sudjelovali klinci iz četvrtog, sedmog i osmog razreda, a vodilo ju je dvoje Documentinih istraživača, Tena Banjeglav i Jurica Vitković koji su s klincima promišljali lokalnu povijest u kontekstu globalne povijesti, s naglaskom na Petrovu goru podno koje se nalazi Vrginmost te na ratna stradanja i sukobe iz Drugog svjetskog rata i iz Domovinskog rata, koji su na ovom području ostavili neizbrisive i vrlo teške ožiljke. Promišljalo se o ljudima, njihovim ulogama, položajima, mislima i emocijama.

„Mladi sudionici iz Osnovne škole Gvozd aktivno su sudjelovali na radionici te su svojim angažmanom i kreativnošću izradili lutkice kojima su dali život povezavši ih kroz priču s fotografijama koje su sami izabrali“, kažu iz Documente. 

Vrginmost
Fotografije, lutkice i priče (FOTO: Documenta)

Ističu kako je tijekom radionice primjenjivana inovativna metoda iz područja neformalne edukacije tijekom koje su sudionici, podijeljeni u manje grupe, imali zadatak da odaberu po jednu od fotografija na kojima su motivi povezani s poviješću lokalnog područja. Potom su trebali osmisliti lik koji će dodati na fotografiju koju su odabrali. Tako su izrađivali lutkice od tkanine, vune i konca te ih stavljali na fotografiju zapisujući ujedno i priču tog svog lika.

„Pri odabiru fotografija, naglasak je stavljen na ratne sukobe tijekom 20. stoljeća, a svaka fotografija prikazivala je dio povijesti koji je ostavio posljedice na grad, njegove stanovnike i život. Sudionici su na kraju prezentirali priče svojih lutkica smještenih u kontekst vremena u kojima se posebno istaknula njihova kreativnost, promišljanje i empatija“, pojašnjavaju iz Documente u kojoj su vrlo zadovoljni održanom radionicom na kojoj su pored učenika Osnovne škole Gvozd sudjelovale i učiteljice koje vode učeničku zadrugu „Pčelica“ u sklopu koje provode određene izvannastavne aktivnosti. 

Inače, u fokusu voditeljice radionice „Promišljamo prošlost zajedno“, Tene Banjeglav, već su dugi niz godina mladi i njihov odnos prema temama rata, pomirenja i tranzicijske pravde. Prije nekoliko godina provela je i kompleksno istraživanje „Izgradnja mira: razgovori s mladima u Hrvatskoj o temama rata u 1990-ima, pomirenja i tranzicijske pravde“. Istraživanje je u koordinaciji udruge Polka iz Karlovca provedeno u Zagrebu, Karlovcu i Rijeci, među nešto starijim školarcima od ovih u Vrginmostu. Radilo se o učenicima srednjih škola, starosti između 15 i 18 godina. 

Taj je projekt pokrenut s ciljem podržavanja procesa pomirenja među mladima, ali i pokušaja utjecaja na sustav formalnog obrazovanja, posebice kurikulume povijesti i građanskog odgoja. Zaključak je kako nove generacije smatraju da se o kontroverznim temama ne smije šutjeti, već se njima treba baviti kako se neke loše epizode iz povijesti ne bi ponavljale u budućnosti. Pored toga pokazalo se i da su mladi danas skloniji prihvaćanju suživota. Rezultati tog istraživanja predstavljeni su zainteresiranim učiteljicama i učiteljima, odnosno nastavnicama i nastavnicima povijesti, hrvatskog jezika i nekih drugih predmeta. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Documenta

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize"

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

  28.05.2024.

  Srđan Puhalo

  UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

  17.05.2024.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

 3. TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

  11.05.2024.

  Brano Mandić

  TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije