Teroristima se loše piše

14.03.2002.
Teroristima se loše piše
U vremenima kada su teroristi jedna od najčešćih tema konverzacije, indijski parlament je usvojio poprilično zanimljiv protuteroristički zakon. Toliko je "zanimljiv" da se odmah našao na meti tamošnje oporbe i raznih udruga za zaštitu ljudskih prava.
Indijski parlament danas je izglasao novi protuteroristički zakon, koji policijskim snagama daje mnogo veće ovlasti od onih koje su imali do sada. Nakon što su prijedlog zakona odbili članovi gornjeg doma, indijski predsjednik Narayanan je sazvao sjednicu obaju domova parlamenata. Budući da u donjem domu vlada ima većinu, a i on je brojniji od gornjeg doma, ovim se osigurala podrška vladinom zakonu.
Spomenute ovlasti se uglavnom odnose na promjenu policijske taktike prema osobama koje se sumnjiče za terorističke aktivnosti. Tako sada policija takve osobe može privesti bez sudskog naloga i držati ih u pritvoru čak do 90 dana. Također sudski proces nije potreban ni kako bi se odobrilo prisluškivanje tih istih osoba čiju imovina prema ovom zakonu od sada policija može konfiscirati bez ikakvoga beda. Sve to pod krinkom lakšeg ispitivanja optuženih te saznavanja podataka, kojima bi se mogle otkriti terorističke mreže.
No indijska oporba, a i mnoge organizacije koje zaštićuju ljudska prava, strahuju od moguće zloupotrebe ovoga zakona, te smatraju kako je on uperen protiv manjinskih naroda. Službeno indijsko povjerenstvo za zaštitu ljudskih prava se također uključilo u ovu raspravu i izreklo svoje mišljenje da u zemlji već ima dovoljno zakona za borbu protiv terorizma. Smatra se i da će ovaj zakon donijeti više štete ljudskim slobodama, nego li uspjeha borbi protiv terorizma. Neki su otišli i korak dalje, pa su ustvrdili kako se ovaj zakon potiho već primjenuje, misleći pri tome na nedavna hapšenja muslimana, a nehapšenja hindusa u nedavnim vjerskim sukobima.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije