SUSJEDI KAKVE SE SAMO POŽELJETI MOŽE

Dok drugi ratuju oko teritorija, Norveška želi Finskoj pokloniti planinu

ritn by: M.S. | 28.01.2017.
SUSJEDI KAKVE SE SAMO POŽELJETI MOŽE: Dok drugi ratuju oko teritorija, Norveška želi Finskoj pokloniti planinu
Dok se Hrvatska sa Slovenijom spori oko Piranskog zaljeva, Rusija povećava svoj teritorij aneksijom Krima, a SAD podiže zidove da bi sačuvala svoje granice, u Norveškoj se pojavila ideja koja je u potpunoj suprotnosti ovakvim teritorijalnim nastojanjima. Tamo, naime, razmatraju da Finskoj, koja slavi 100 godina svoje neovisnosti, za rođendan poklone djelić svoje zemlje. Radi se o vrhu planine koja se većim djelom nalazi u Finskoj i na kojoj je i najviši njezin vrh. Pomicanjem granice za samo 31 metar na tom mjestu Finska bi dobila i novu najvišu točku u zemlji. „Diljem svijeta zemlje se bore ili ratuju za teritorij, ali u ovom slučaju Norveška je spremna dati maleni dio svoje zemlje ne tražeći ništa zauzvrat“, objašnjava začetnik ove ideje. Cijelu priču pozdravlja i norveški premijer, no prepreku njezinoj realizaciji vidi u prvom članku ustava Norveške koji kraljevinu Norvešku opisuje kao „nedjeljivu i neotuđivu“.

Dok se Hrvatska sa Slovenijom spori oko Piranskog zaljeva, Rusija povećava svoj teritorij aneksijom Krima, a Sjedinjene Američke Države podižu zidove da bi sačuvale svoje granice, u Norveškoj se pojavila ideja koja je u potpunoj suprotnosti ovakvim teritorijalnim nastojanjima. Tamo, naime, razmatraju da Finskoj, koja slavi 100 godina svoje neovisnosti, za rođendan poklone djelić svoje zemlje

planina norveska finska granicaSamo 31 metar zemlje poklonila bi Norveška, a Finska bi za stoti rođendan dobila svoj novi najviši vrh (SCREENSHOT: MEL Films)

Radi se o vrhu planine koja se većim djelom nalazi u Finskoj i na kojoj je i najviši njezin vrh. Pomicanjem granice za samo 31 metar na tom mjestu Finska bi dobila i novu najvišu točku u zemlji. Inicijator ideje umirovljeni je norveški geograf Bjørn Geirr Harsson koji u videu što promovira projekt kaže kako mu je pala na pamet još 1972. godine kad je obavljao mjerenja na tom terenu. 

„Diljem svijeta zemlje se bore ili ratuju za teritorij, ali u ovom slučaju Norveška je spremna dati maleni dio svoje zemlje ne tražeći ništa zauzvrat“, rekao je Geirr Harsson, a citira ga britanski Independent. Ništa protiv ovakve geste nemaju niti stanovnici lokalne zajednice u Kåfjordu gdje se nalazi vrh planine koji se predlaže pokloniti Finskoj.

Ideju pozdravlja i norveški premijer, no prepreku njezinoj realizaciji vidi u prvom članku ustava Norveške koji kraljevinu Norvešku opisuje kao "nedjeljivu i neotuđivu". To je bio i razlog zbog kojeg je ova inicijativa krajem prošle godine odbijena, no nikako i zaboravljena. Podržavaju je brojni pristaše koji smatraju da bi time poslali snažnu poruku svim zemljama koje se sukobljavaju zbog nacionalnih granica. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/MEL Films


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. PRŽENJE MOZGA: Novi Sad – ružan kao radikal

  15.10.2018.

  Dinko Gruhonjić

  PRŽENJE MOZGA: Novi Sad – ružan kao radikal

 2. BURE BARUTA: Sretne vam još četiri godine ovoga

  09.10.2018.

  Ahmed Burić

  BURE BARUTA: Sretne vam još četiri godine ovoga

 3. UZ POLEMIKE O PROPALOJ DRŽAVI HRVATSKOJ: Pacijent je stabilno mrtav

  02.10.2018.

  Nataša Škaričić

  UZ POLEMIKE O PROPALOJ DRŽAVI HRVATSKOJ: Pacijent je stabilno mrtav

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije