TO JE TAJ MODUS OPERANDI

Kad Denis Kuljiš govori o činjenicama

ritn by: Igor Lasić | 29.01.2014.
TO JE TAJ MODUS OPERANDI: Kad Denis Kuljiš govori o činjenicama
Uvijek je iznova potresno slušati detalje o užasima koje su nad zarobljenim Srbima počinili Tomislav Merčep i njegova bagra. Ali, bogme, nije se posve lako suočiti ni s faktom da mu oko toga na sudsko-procesnoj kontrastrani, a ne strogo estradnoj, danas gordo stoji jedan Denis Kuljiš. Svjedočeći o notornim činima nasmiješenoga gada iz Pakračke Poljane – to samo među ostalim njegovim zločinačkim štacijama – glavni urednik ratnodopskog Globusa strpljivo je nabrajao stanovite indikativne okolnosti u vezi s... E, tu ga je sudac Zdravko Majerović prekinuo i upozorio da mu iskaz malo preočito vrvi nedokazivim glasinama iz, valjda, treće i četvrte ruke. A rasni je to žurnalist koji je uspostavio kodeks cinizma i prijetvornosti u hrvatskom novinarstvu.

„Nažalost, to je bio modus operandi te grupe“, zakukao je Kuljiš, i samo što nije upitao suca kakvom li vidi činjenicu da mu je ovo suđenje upadljivo manjkavo izravnim očevicima.

Između desetak novinarskih svjedoka u tom predmetu, dakle, tako je baš Denisa Kuljiša ovih dana zapalo da rastumači domaćem pravosuđu što je to sve javno znanje po čuvenju, u kakvom specifičnom kontekstu nastaje i kako ga uopće valja konzumirati. Ima i tu određene, reklo bi se, poetske pravde: upravo je on u Hrvatskoj rodonačelnik čitave pervertirane metodologije koja se u novinarstvu – i ponešto šire – upirala dominantno o poluinformacije, na svom usiljenom maršu od tužbe do krimena, tim redom. No budući da je rasnom žurnalistu takvih nasušnih oslonaca vazda malo, Kuljiš ih je radije sam izmišljao i nadalje njima svakojako manipulirao.

Tomislav Merčep
Baš na kolegijalnosti prestaje sličnost između Kuljiša i Merčepa – mediji nisu zabilježili da je potonji tretirao svoje suradnike tako svirepo i generalizirajuće (FOTO: novilist.hr)

Današnje odjeke toga možemo naći po tekstovima na medijskom prizorištu Republike Srpske (BiH), u avliji najnovijega Kuljiševa političkog i financijskog pokrovitelja Milorada Dodika. Ali činio je on to i u najslavnijem svom pothvatu, naslovljenom Vještice iz Rija, kad je 1993. godine onaj njegov list trijumfalno, a nipošto bez mizoginije, prokazao grupu uglednih domaćih intelektualki u bjelosvjetskom sramoćenju ranjene domovine, i to s četničkih im pozicija, da skratimo osvrt. Tek godinama kasnije, Denis je Kuljiš stao cviliti kako mu je zbog toga veoma žao, što bi se još i dalo nekako probaviti, da nije bila riječ o njegovoj standardnoj praksi.

Kuljiš je njome uspostavio iznimno stabilni kodeks cinizma i prijetvornosti u hrvatskom novinarstvu, a koji će dugoročno uzeti primat nad vjerodostojnošću i načelnom zaštitom slabih i prezrenih u društvu. Utjecajem što ga je posjedovao kao zapravo najvjerniji serviser vrlih tranzicijskih pobjednika, preusmjerio je ovelik dio nekolikih generacija novinara u ono čemu danas svjedočimo kad govorimo o medijima. Onda je na koncu, ne tako davno, u javnosti sočno ispsovao sve mlađe kolege, navodno mutave i bijedno izobražene, onako đuture, impersonalno... Jer, i to je dio te zajebane priče, te ljute igre što je rezervirana isključivo za najopakije fakere.

Denis Kuljiš
Kuljiš je uspostavio iznimno stabilni kodeks cinizma i prijetvornosti u hrvatskom novinarstvu (FOTO: novilist.hr)

Inače, baš na toj kolegijalnosti prestaje sličnost između Kuljiša i Merčepa – mediji nisu zabilježili da je potonji tretirao svoje suradnike tako svirepo i generalizirajuće. Mnogo toga drugog je gadno podudarno, barem iz doba kaljenja sječiva našeg medijskog bajoneta, po Kuljišu i, recimo, Nini Paviću, itd. Nažalost, to je bio modus operandi te grupe.

Lupiga.Com


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  2. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

  3. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije