STVARNI (NE)ŽIVOT NA LASTOVU

Kad JADrolinija izigra

ritn by: Mariana Bucat | 01.12.2023.
STVARNI (NE)ŽIVOT NA LASTOVU: Kad JADrolinija izigra
Na Lastovskom otočju danas će prerano pasti mrak. Noć će biti neobično duga jer pada drugi dan da JADrolinijini trajekti ne mogu do Lastova. Na katamarane smo zaboravili još prije šest dana. Danas nijedan dječak i djevojčica koji pohađaju srednju školu nisu mogli materi i ocu za vikend. Nijedan student. Ako se kome pokvarila klima, budući da nema meštra od klime na otoku, taj se može ili smrznuti ili poć cimerovat kod susjeda. Ako je koji mladić dogovorio rendez vous u Splitu, hoće li ga cura čekati cijelu setemanu? Dogodi li se, ne daj Bože, da netko ima kakvu rehabilitacijsku terapiju petkom, taj će je propustiti. Dva dana, a sve ide prema tome da bude i treći, petstotinjak otočana se mora stisnuti da ih, svakoga ponaosob, ništa ozbiljno ne zaboli jer ako koga zaboli, krepat će. Mi smo siromašniji za dva dana normalnog života. Vjerojatno ćemo biti siromašniji i za treći dan.

Autorica je članica udruge Dobre Dobričević, Lastovo

Na Lastovskom otočju danas će prerano pasti mrak. Noć će biti neobično duga jer pada drugi dan da JADrolinijini trajekti ne mogu do Lastova. Na katamarane smo zaboravili još prije šest dana. Danas nijedan dječak i djevojčica koji pohađaju srednju školu nisu mogli materi i ocu za vikend. Nijedan student. Ako se kome pokvarila klima, budući da nema meštra od klime na otoku, taj se može ili smrznuti ili poć cimerovat kod susjeda. Ako je koji mladić dogovorio rendez vous u Splitu, hoće li ga cura čekati cijelu setemanu? Dogodi li se, ne daj Bože, da netko ima kakvu rehabilitacijsku terapiju petkom, taj će je propustiti. Dva dana, a sve ide prema tome da bude i treći, petstotinjak otočana se mora stisnuti da ih, svakoga ponaosob, ništa ozbiljno ne zaboli jer ako koga zaboli, krepat će. 

S četvrtka na petak petnaestak putnika je prenoćilo na trajektu u Veloj Luci. Ovakva prilika je inače stvarni razlog zašto se otočani ljute na neotočane kad leže po salonskim kaučima, a nisu skinuli postole. Jer se mi tu opružimo kad noćimo čekajući milost s neba, kad nas JADrolinija izigra, a izigra nas previše često. Onda ko dobije reumu od čekanja, ko se prehladi, ali koga briga ...

Kakvo je zaista bilo vrijeme primjerice jutros?! Takvo da su dvojica Lastovaca Marijo i Viktor, pošto su stigla na posao u Javnu ustanovu Park prirode Lastovsko otočje, sjeli u gliser Bodeč, odglisirali do Brne na Korčuli, doveli jedne, vratili druge. Večeras će napraviti još jednu turu, ovaj put Marijo i Ivan. Po dvojica momaka s razmjerno malim brodom. Jesu li momci ludo hrabri ili ipak nisu fatalni vremenski uvjeti? Ako nisu fatalni vremenski uvjeti, zašto JADrolinija nema barem mali brod kojim može povezati stalno naseljeni hrvatski otok s hrvatskim kopnom? 

Jutros je među putnicima bilo i dvoje male djece. Djeca nisu vaša, pa vas možda ne pogađa. Nas pogađa.

Sav ovaj prijevoz je o trošku Javne ustanove i o slobodnom vremenu rečenih momaka. Javna ustanova od JADrolinije neće dobiti novčanu naknadu za ove usluge. Javna ustanova će otkidati od svojih, odnosno od naših usta, jer nema druge varijante. JADrolinija je uštedila dva dana vožnje. Mi smo siromašniji za dva dana normalnog života. Vjerojatno ćemo biti siromašniji i za treći dan. Samo da svi budemo, da ne bude koji od nas da ne doživi taj treći dan.

Žalosna je stvarnost Lastovaca bez obzira na godišnje doba. Naime, Lastovcima se ljeti češće nemoguće ukrcati bilo u katamaran, bilo autom u trajekt jer nema mjesta - jer ima previše turista koji plaćaju skupe karte. Kad JADrolinija nakesa novaca, a nema više gužve, onda se čini manje bitno prevoziti nas radi kojih postoji. Naime, hrvatski porezni obveznici JADroliniju prvenstveno plaćaju da bismo svi imali približno jednake, koliko - toliko pristojne životne uvjete. I onaj u Belom Manastiru i ovaj na Lastovu. Međutim, ovaj na Lastovu je tu gdje jest i može samo računati na slobodno vrijeme, hrabrost i sposobnost svojih sugrađana.

Velika HVALA Parkovcima, hvala Park prirode Lastovsko otočje! Da vas nema, doslovno bi vas trebalo izmisjet. Hvala Nives na snimci! Posebno HVALA čovjeku iz NK Jadrana koji je prebacio napaćene putnike iz Luke u Brnu, a sve zahvaljujući organizaciji Nikše Tomašića. Gdje će suza nego na oko!

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Udruga Dobre Dobričević

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

    26.04.2024.

    Marko Pogačar

    MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

  2. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije