SKANDAL U REŽIJI JAVNOG SERVISA

Korona je „utekla“ iz laboratorija, a to skrivaju komunisti cijelog svijeta

ritn by: Ante Radić | 24.12.2020.
SKANDAL U REŽIJI JAVNOG SERVISA: Korona je „utekla“ iz laboratorija, a to skrivaju komunisti cijelog svijeta
I dok Plenković apelira da se u eter dovode „suvisli ljudi“, HRT-Radio Split na internetskim stranicama HRT-a objavio je intervju s gostom kojeg su doveli u studio, a koji teško da se može uklopiti pod definiciju „suvislog“. Naime, u eteru Radio Splita gostovao je Matko Marušić, umirovljeni profesor splitskog Medicinskog fakulteta i književnik, koji je tijekom svog gostovanja iznio niz skandaloznih izjava. Govoreći o koronavirusu, više puta je ustvrdio da je ovaj virus pobjegao Kinezima iz laboratorija. „Postoje dvije teorije, spontani prijenos i postoji ova teorija koju se zabranjuje. Nju zabranjuju komunisti cijelog svijeta koji počinju vladati svijetom da bi zaštitili Komunističku partiju Kine“, rekao je Marušić u emisiji. „Kad bi me sada neko stavija pred streljački vod i pita me odakle virus, ja bi reka stvorili su ga Kinezi i uteka im je. I to sam pokušao objasniti, ako neko hoće još, neka dođe na kavu“, kaže Marušić.

„Podcrtavam odgovornost medija i internetskog prostora da otklanjamo te nebuloze koje postoje u eteru”, rekao je jučer hrvatski premijer Andrej Plenković, govoreći o pandemiji koronavirusa i procesu cijepljenja koje će početi u narednom periodu. I dok Plenković apelira da se u eter dovode „suvisli ljudi“, HRT-Radio Split na internetskim stranicama HRT-a objavio je intervju s gostom kojeg su doveli u studio, a koji teško da se može uklopiti pod definiciju „suvislog“.

Naime, u eteru Radio Splita gostovao je Matko Marušić, umirovljeni profesor splitskog Medicinskog fakulteta i književnik, koji je tijekom svog gostovanja iznio niz skandaloznih izjava. Govoreći o koronavirusu, više puta je ustvrdio da je ovaj virus pobjegao Kinezima iz laboratorija

„Postoje dvije teorije, spontani prijenos i postoji ova teorija koju se zabranjuje. Nju zabranjuju komunisti cijelog svijeta koji počinju vladati svijetom … ali nećemo sad u to ulaziti … da bi zaštitili Komunističku partiju Kine“, rekao je Marušić u emisiji.

Umirovljeni profesor zapravo se želio javno osvrnuti na činjenicu da je njegov tekst koji je ovo ljeto napisao za notorni Hrvatski tjednik, a koji su potom prenijeli i na Facebooku podijelili „portali“ poput narod.hr, poskok.info i croativ.net, Faktograf, portal specijaliziran za fact checking, na toj društvenoj mreži označio netočnim. A u tekstu je Marušić tvrdio isto što i sada u studiju - koronavirus je umjetni virus i pobjegao je iz laboratorija.

„Ja nisam dokazivao da su Kinezi napravili taj koronavirus, ja sam samo rekao moje mišljenje. Ja sam samo neki stari znanstvenik, znam teoriju evolucije, virusologiju ne baš, to je kasnije nastalo nego što sam ja studirao i učio. Kad sam čitao ja sam vidio stvari koje su me potaknule da pomislim da su Kinezi radili virus i da im je pobjegao iz laboratorija. Ja imam pravo na takvo mišljenje“, nastavio je Marušić koji se više puta u eteru predstavio kao znanstvenik, a potom nastavio braniti tezu o „bijegu virusa“ te na koncu uputio i ovaj poziv: „Molim i pozivam onoga ko me ne voli ili se sa mnom ne slaže ili ko se boji da mi kaže šta sam falija“.

Da misli sasvim ozbiljno, pokazuje i njegova sljedeća izjava.

„Kad bi me sada neko stavija pred streljački vod i pita me odakle virus, ja bi reka stvorili su ga Kinezi i uteka im je. I to sam pokušao objasniti, ako neko hoće još, neka dođe na kavu“, kaže Marušić, koji se nikako ne može pomiriti s tim da je Faktograf na Facebooku njegov tekst označio kao netočan.

„Faktograf je jedan novi, moderni oblik Udbe i oni to rade bezveze, nemaju pojma, oni zapravo štite Komunističku partiju Kine“, smatra Marušić, a voditelj Joško Krželj koji je već ranije istaknuo kako je tekst njegovog gosta „zabranjen“, nije smatrao da je potrebno reagirati.

Da su na Radio Splitu dobro znali koga zovu u goste, ne treba sumnjati, jer Marušić je dobro poznat po svojim stavovima široj javnosti, pa tako i javnom servisu. Primjerice za Istanbulsku konvenciju govorio je da je to "sotonino djelo". Uostalom povod za njegovo gostovanje je zapravo bilo davanje prostora za tvrdnje o „puštanju virusa iz laboratorija“.

Stožer
Marušić je ponosan na rad Stožera (FOTO: HINA)

U nastavku emisije Marušić je počeo hvaliti rad Nacionalnog stožera civilne zaštite, rekavši da je on, kao hrvatski građanin, liječnik i znanstvenik, ponosan na rad stožera i da ne može naći nijednu grešku u njegovom radu.

„Vodili su fenomenalnu politiku da se što više otvorimo. Jesmo, riskirali smo, ali zato su došli turisti, bili smo najbolji u Europi. Ja san gušta, tamo san iša po plažama, pa sam vidija te zgodne ženske i to“, kaže ovaj 74-godišnjak. 

Potom se pretvorio u ekonomskog stručnjaka pa rekao da je Hrvatska zbog preranog okončanja sezone izgubila, „prema njegovim procjenama“, jednu milijardu kuna. 

Ministru zdravstva Viliju Berošu tepao je nazivajući ga „divnim“, jednako kao i ministru unutarnjih poslova, Davoru Božinoviću, dok je Alemku Markotić nazvao „sveticom“, a Krunoslava Capaka fantastičnim. 

„Ne bi ja izdrža ono šta je on sve izdrža, ja bi im svašta reka. Bravo Capak. Pozdravljam vas“, zaključio je Marušić, dodavši da su kritičari - neprijatelji ove države.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije