Singapur

14.03.2002.
Singapur
Tražeći informacije jednog sasvim drugog tipa i smještene u nama bližem podneblju zalutao sam daleko na jug Azije, pokušavajući se na tren smjestiti u jedan drugi ambijent koji nije tvrda stolica i 15-inčni monitor. Zanimljivosti, slike, a zatim i neznanje natjerale su me na par riječi o Singapuru
Želite li susresti više različitih kultura, osjetiti ljubaznost, mir i toleranciju, posjetite grad koji zrači posebnom energijom-Singapur. Taj veliki grad živi non-stop, a na njegovih 646 kvadratnih kilometara možete upoznati razne zanimljive dijelove grada u kojem živi 3 milijuna ljudi. Nalazi se na velikom otoku okruženom s 58 manjih, pa svi zajedno čine Republiku Singapur. Vrlo blizu je ekvatora, što stvara toplu klimu u kojoj temperatura gotovo nikad ne pada ispod 20 stupnjeva. Elegatna okupljališta i lijepi izlozi, luksuzni shoping centri i restorani mjesta su koja morate izbjegavati, ukoliko mislite da vam lova koju ste ponijeli potraje do kraja boravka. Neka mjesta ipak ne smijete propustiti. Tu se prvenstveno misli na dijelove grada koji se zovu China Town, Little India i Jurong Town u kojem se nalazi najljepši park ptica na svijetu. Razlozi su to zbog kojih ovaj grad posjećuje oko 7 milijuna turista godišnje.
Zanimljivosti u takvom gradu su neizbježne, zabilježio sam jednu prošlotjednu u kojoj je jedan 60-godišnji muškarac iz Singapura poginuo nakon što mu je policija naredila da pravilno parkira svoj automobil. Nesretnik se naime zabio u policijsko vozilo sa jednom nogom izvan auta te kasnije preminuo od ozljeda.
Da nisu svi tako dobri i nevini pokazuje primjer 33-godišnjeg učitelja malezijskog jezika iz Singapura za kojeg se saznalo da navodi svoje 13-godišnje učenice da mu poziraju u toplesu golih grudi. Kako nije poznat po svojim umjetničkim sklonostima i djelima, prepoznat je kao folirant. Sve dok nam je teško i pomisliti otići put Singapura ostaje nam samo da ovako ponešto napišemo i naučimo o njemu, ali ako imate para ili priliku onda je ovo preporuka.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. FILOZOFIJA I KORONA: Poslije će svi biti „pametni”

  23.10.2020.

  Predrag Finci

  FILOZOFIJA I KORONA: Poslije će svi biti „pametni”

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Poruke podrške napadaču s Markovog trga trebaju nas ozbiljno zabrinuti

  13.10.2020.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Poruke podrške napadaču s Markovog trga trebaju nas ozbiljno zabrinuti

 3. LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Bivši dječaci koji nisu imali prigodu odrasti

  01.10.2020.

  Marko Tomaš

  LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Bivši dječaci koji nisu imali prigodu odrasti

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije