ŠESTI BIBER

Traže se kratke priče koje pomjeraju granice

ritn by: Lupiga.Com | 15.03.2024.
ŠESTI BIBER: Traže se kratke priče koje pomjeraju granice
Centar za nenasilnu akciju otvorio je novi natječaj za kratku priču. Kao i do sada, u obzir dolaze radovi koji tematiziraju pomirenje u kontekstu ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije. Autorice i autori mogu pisati i prozu koja doprinosi boljem razumijevanju te izgradnji zdravijih odnosa među ljudima ili priče koje pridonose smanjenju međuetničke netrpeljivosti i predrasuda. Najbolji uradak po ocjeni stručnog žirija neće vam donijeti samo slavu na grani već i opipljivih 1.100 eura. Dakako, umanjeno za državne namete. Izdašne nagrade privlače i konkurenciju pa su tako lani pristigle čak 437 priče. Osim novčanih nagrada za prvoplasirane tri priče, organizatori će i ove godine izdati višejezičnu zbirku s najmanje 20 kratkih priča koje će probrati stručni žiri. Radovi, inače, ne smiju biti ranije objavljivani.

Biber, regionalni natječaj za kratku priču Centra za nenasilnu akciju otvoren je šestu godinu zaredom. Autorice i autori koji pišu na albanskom, makedonskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku pozivaju se da svoje radove pošalju do 26. svibnja isključivo preko ove poveznice.

„GLAVA“: Donosimo pobjedničku kratku priču s regionalnog natječaja Biber

Neprofitna udruga Centar za nenasilnu akciju zalaže se za izgradnju trajnog mira u regiji bivše Jugoslavije kroz promociju kulture nenasilja, dijaloga i izgradnje povjerenja među pojedincima i pojedinkama, te grupama. Kao ključni faktor za izgradnju mira naglašavaju rad na konstruktivnom suočavanju s prošlošću. 

Kao i na dosadašnjim natječajima, u obzir dolaze priče koje tematiziraju pomirenje u kontekstu ostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije. Osim ove teme, autorice i autori mogu pisati priče koje doprinose boljem razumijevanju i izgradnji zdravijih odnosa među ljudima te, u konačnici, one koje pridonose smanjenju međuetničke netrpeljivosti i predrasuda. 

Šaljite priče koje se bave suočavanjem s prošlošću i razgradnjom slike o „neprijateljima“ i djela koja su dovoljno hrabra da se stave u poziciju drugoga. Prema riječima organizatora, priče bi „trebale pomjerati granice, stvoriti suosjećanje s drugima i tako otvoriti puteve za izgradnju izvjesnije i slobodnije budućnosti za sve”.

Biber 05
Lanjski natječaj privukao je 437 kratkih priča (FOTO: Biber)

Radovi moraju biti kraći od 9.000 znakova s razmacima i ne smiju biti ranije objavljivani u tisku ili na internetu. Autorice i autori mogu poslati najviše dvije kratke priče, a dokument u kome se nalaze treba nazvati po naslovu djela.

U sastavu ovogodišnjeg žirija su banjalučka književnica Tanja Stupar Trifunović, mostarski pisac Almin Kaplan te srbijanska recenzentkinja i spisateljica Jasna Dimitrijević. Odluka žirija bit će objavljena sredinom studenog ove godine.

Najmanje dvadeset izabranih radova bit će objavljeno u višejezičnoj zbirci Biber. Autorice i autori za tri najbolje nagrađene priče dobit će novčane nagrade, pa tako prva nagrada iznosi 1.100 eura, druga 850 eura, a trećenagrađeni autor zaslužit će 600 eura. Potencijalne dobitnike upozoravamo da iznose trebaju umanjiti za standardne državne namete.

Na prošlogodišnji Biber pristiglo je ukupno 437 radova. Dvadeset i pet priča koje su uvrštene u zbirku izabrao je tročlani žiri u kojem su bile sarajevska spisateljica Lejla Kalamujić, prevoditeljica i teoretičarka književnosti iz Skoplja Kalina Maleska te splitska spisateljica i pjesnikinja Olja Savičević Ivančević.

Lani je prva nagrada pripala Ani Kutleši iz Zagreba za priču „Doba linjanja“. Na drugom mjestu našla se priča „Fertik“ varaždinske autorice Lidije Deduš. Treću su pak nagradu bratski podijelili Ante Storić iz Šibenika s tekstom „Zemlja sreće“ i Miloš Perišić iz Aranđelovca za priču naslovljenu „Reči“.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Biber


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

    26.04.2024.

    Marko Pogačar

    MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

  2. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije