REKORDAN BROJ SLOBODNIH MJESTA

I srednjoškolci bi mogli početi puniti autobuse za Njemačku

ritn by: H.Š. | 31.08.2016.
REKORDAN BROJ SLOBODNIH MJESTA: I srednjoškolci bi mogli početi puniti autobuse za Njemačku
Nakon 'egzodusa' hrvatskih ugostitelja i hotelijera zbog kojih je ove godine u jeku turističke sezone u Hrvatskoj nedostajalo sezonske radne snage, autobusi prema Njemačkoj već bi ove školske godine mogli biti popunjeni i sve mlađom hrvatskom populacijom. Kako, naime, javlja Deutsche Welle, ove školske godine u Njemačkoj je ostao rekordan broj nepopunjenih mjesta za stručnu naobrazbu pa se može slobodno birati među svim zanatima, od ugostiteljstva do frizera, automehaničara ili pak medicinskog osoblja. Plaće su za zanatlije u Njemačkoj često i puno veće nego za fakultetski obrazovane radnike, posla ima, a i naukovanje se pristojno plaća. Radi se, osim toga, o jednom od najboljih i često kopiranih sustava strukovnog obrazovanja dok je ono hrvatsko, zajedno s cjelovitom kurikularnom reformom, zapelo na ideološkim i političkim prepucavanjima

Rekordnih 172.224 mjesta u njemačkim strukovnim školama ostalo je nepopunjeno ove školske godine, javlja Deutsche Welle (DW), predstavljajući to kao veliku šansu za hrvatske učenike koji se bez ograničenja mogu školovati u Njemačkoj. Plaće su za zanatlije u Njemačkoj često i puno veće nego za fakultetski obrazovane radnike, posla ima, a i naukovanje se pristojno plaća. Tome treba dodati i činjenicu kako se radi o jednom od najboljih i često kopiranih sustava stručnog školovanja, kao i to da je mjesta ostalo dovoljno u svim zanatima.

"Najviše slobodnih mjesta za izobrazbu ostalo je u maloprodaji, ugostiteljstvu i hotelijerstvu. No traže se još i budući frizeri, auto mehaničari ali i medicinsko osoblje. U međuvremenu svako treće poduzeće s dozvolom za provođenje stručne izobrazbe ne uspijeva pokriti svoje potrebe. Razlog za to DIHK (Njemačka industrijska i gospodarska komora) vidi u povećanom broju mladih koji se odlučuju za studij. 2015. se 150 tisuća mladih više odlučilo za početak studija nego deset godina prije", piše DW.

UčeniciNjemački poduzetnici pristojno plaćaju svoje naučnike (FOTO: Lupiga.Com)

Pored toga, naučnici se u njemačkim školama plaćaju, a suočena s problemom manjka zanatlija Njemačka vlada pozvala je poduzetnike da pojačano koriste novčane poticaje koji bi i dodatno motivirali naučnike.

"Nadležna ministarstva su apelirala na poduzetnike i da pokušaju prilagoditi svoje zahtjeve mogućim kandidatima te da u prvom razdoblju izobrazbe 'filtriraju' podobne kandidate. Naime čest problem poduzetnika je nedovoljna pripremljenost kandidata te slabe ocjene u odlučujućim predmetima poput matematike i njemačkog jezika", kaže se u tekstu.

Hrvatski su ugostitelji i hotelijeri već ove sezone kukali zbog primjetnog manjka radne snage budući je veći dio stanovništva Slavonije, odakle se regrutira najveći broj hrvatskih sezonskih radnika, sreću odlučio potražiti u drugim zemljama Europske unije. Sada bi se isto moglo ponoviti sa školarcima. Strukovno obrazovanje u Hrvatskoj, naime, već dugo vapi za reformom koja je, u paketu s cjelovitom kurikularnom reformom, zapela na ideološkim i političkim prepucavanjima.

RestoranMjesta ima dovoljno u svim zanatima; maloprodaji, ugostiteljstvu, hotelijerstvu, a traže se i frizeri, automehaničari, medicinsko osoblje (FOTO: Pixabay)

“I često osobe sa završenom stručnom izobrazbom zarađuju više nego osobe s fakultetskom diplomom”, dodaje Eric Schweitzer, predsjednik Njemačke industrijske i trgovinske komore za DW. Cijeli tekst može se pronaći ovdje, a za očekivati je kako će autobuse prema Njemačkoj uskoro puniti i sve mlađa hrvatska populacija.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Pixabay


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije