RAZUVJERENI, MLADI I NEPOTREBNI

Kakvi su studentski mediji danas

ritn by: Lupiga.Com | 12.01.2015.
RAZUVJERENI, MLADI I NEPOTREBNI: Kakvi su studentski mediji danas
Studentski mediji, iako vrlo nevidljivi, kako široj populaciji, tako nažalost i samim studentima, u Hrvatskoj ipak postoje i nerijetko se radi o medijima koji, unatoč skromnim financijskim sredstvima ili njihovom potpunom izostanku, plijene svojom kvalitetom i razinom kritičkog razmišljanja. Kakvi su mediji koje današnji studenti stvaraju i što takvi mediji govore o njima te koja su ključna pitanja studentskog identiteta koja bi jedan studentski medij trebao artikulirati, bit će samo neke od tema „Turbo-tribine: Studentski mediji danas“ koja će se ove srijede održati u zagrebačkoj Močvari. Sudeći po popisu gostiju ove tribine, moglo bi se raditi o vrlo zanimljivoj raspravi.

Razuvjereni, mladi i nepotrebni - govore li baš ove odrednice o današnjoj generacije studenata? Kakvi su mediji koje današnji studenti stvaraju i što takvi mediji govore o njima? Kakvo je stanje na današnjoj medijskoj sceni i kako se ono održava na same studente? Kakav je studentski život i status, te ovisi li kao takav o posljednjem nizu strukturnih pritisaka koji u vidu produženih mjera štednje stižu sa samog Sveučilišta? Koja su ključna pitanje studentskog identiteta koja bi jedan studentski medij trebao artikulirati? Ovo su samo neka od pitanja na koje će odgovore pokušati dati „Turbo-tribina: Studentski mediji danas“.

„Turbina“ koju će moderirati Vid Jeraj, započet će u prostorijama kluba Močvara, u srijedu 14. siječnja, u točno 20 sati. Da će se raditi o vrlo zanimljivoj raspravi najbolje govori popis brojnih gostiju. Kao predstavnici studentskih medija na „turbini“ će govoriti Ivan Vlašić, glavni urednik Radio Studenta, Melita Lovričević, urednica TV Studenta te Martin Beroš, glavni urednik portala Slobodni Filozofski.

Močvara
Koja su ključna pitanje studentskog identiteta koja bi jedan studentski medij trebao artikulirati (FOTO: Facebook/Močvara)

Radio Student djeluje na Fakultetu političkih znanosti, a pokrenut je još 1996. godine kao poligon za obrazovanje studenata novinarstva u praktičnom radu. Još od tada frekvencija 100,5 MHz s koje su u eter po prvi puta izašli brojni danas istaknuti novinari, mnogima je omiljena radijska postaja, i to ne samo zbog muzike. Radio opstaje zahvaljujući entuzijazmu studenata i pojedinih profesora.

Šesnaest godina kasnije na istom fakultetu s radom je službeno krenula i Televizija Student. Od tada su iz televizijskog studija koji se ranije koristio isključivo za studentski praktični rad, emitirane neke vrlo uspješne emisije. Na ovoj televiziji studenti su uglavnom sve – urednici, voditelji, novinari, snimatelji, montažeri, tonci, producenti, realizatori …

Internetski portal Slobodni filozofski, pak, pokrenut je kao blog Nezavisne studentske inicijative za pravo na besplatno obrazovanje u jeku blokade zagrebačkog Filozofskog fakulteta 2009. godine, a u međuvremenu je postao važno odredište kritičke misli i mjesto koje obiluje odličnim tekstovima.

Uz spomenute, na tribini će sudjelovati i Igor Weidlich, urednik studentskog časopisa Global, osnovanog prošle godine, članovi uredništva Diskrepancije, časopisa Kluba studenata sociologije s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, pokrenutog još 1988. godine te sociolog Hajrudin Hromadžić.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Močvara

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Neki novi klinci".


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

  28.05.2024.

  Srđan Puhalo

  UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

  17.05.2024.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

 3. TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

  11.05.2024.

  Brano Mandić

  TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije