RAZGOVOR - ZAGREB 041

Naši navijači stvaraju kontraefekt, zbog njih protivnici igraju bolje

ritn by: Ivan Kegelj | 31.12.2015.
RAZGOVOR - ZAGREB 041: Naši navijači stvaraju kontraefekt, zbog njih protivnici igraju bolje
Nogometni klub Zagreb 041 najljepša je prošlogodišnja priča zagrebačkog sporta. Ideju za njegovo osnivanje dala je grupa navijača Nogometnog kluba Zagreb, nezadovoljna prilikama u svom klubu i prvoj nogometnoj ligi općenito. Navijačima su se priključili različiti pobornici: aktivisti antifašističkih i sindikalnih udruga, tražitelji azila, simpatizeri dobrih ideja, punkeri, lumpenproleteri... Osnivačka skupština kluba Zagreb 041 održana je 1. prosinca 2014. godine, a u ovoj godini na isteku klub je odigrao svoju prvu polusezonu u najnižoj, sedmoj ligi. Igralo se za raju, ali nije se zanemarivala ni taktika pa je Zagreb 041 završio na respektabilnom petom mjestu. Klupska vrhuška za proljeće obećava: bit ćemo barem treći. O Zagrebu 041 razgovaramo s jednim od njegovih najzaslužnijih osnivača Zlatkom Nikolićem Zlajdom.

Nogometni klub Zagreb 041 najljepša je prošlogodišnja priča zagrebačkog sporta. Ideju za njegovo osnivanje dala je grupa navijača Nogometnog kluba Zagreb, nezadovoljna prilikama u svom klubu i prvoj nogometnoj ligi općenito. Navijačima su se priključili različiti pobornici: aktivisti antifašističkih i sindikalnih udruga, tražitelji azila, simpatizeri dobrih ideja, punkeri, lumpenproleteri... Osnivačka skupština kluba Zagreb 041 održana je 1. prosinca 2014. godine, a u godini na isteku klub je odigrao svoju prvu polusezonu u najnižoj, sedmoj ligi. Igralo se za raju, ali nije se zanemarivala ni taktika pa je Zagreb 041 završio na respektabilnom petom mjestu. Klupska vrhuška za proljeće obećava: bit ćemo barem treći. O Zagrebu 041 razgovaramo s jednim od njegovih najzaslužnijih osnivača Zlatkom Nikolićem Zlajdom.

Kako ocjenjuješ prvu godinu Zagreba 041?

- Možemo reći da smo s prvom godinom rada zadovoljni. Ostvarili smo neke ciljeve, a sada naravno imamo neke druge. Sad nam je vrlo jasno kako ćemo dalje razvijati i graditi klub. Prije godinu dana još nismo znali koliko je sve ovo zahtjevan posao, niti smo u potpunosti bili svjesni što je pred nama. Nosio nas je nevjerojatan entuzijazam i eto: našli smo igrače, organizirali treninge i pripremne utakmice, postali dio Zagrebačkog nogometnog saveza i nastupili u svojoj prvoj polusezoni. Odigrali smo prvih deset utakmica, napravili odličnu atmosferu oko kluba. Naša predviđanja su se ostvarila: uspjeli smo doći do nogometnog prostora u Zagrebu i Hrvatskoj, ali i vratiti nogomet našoj aktivističkoj sceni. Financijski smo stabilni i ovisimo sami o sebi.

Što je bilo najteže u formiranju kluba?

- Financijska stabilnost i pokušaj angažiranja što većeg broja ljudi na radu u klubu nešto je na čemu smo najviše radili od prvog dana. To će biti izazov sve dok klub postoji. Do prve utakmice mi nismo bili svjesni koliko je ovo zapravo teško, jer igraš svakog vikenda, između su treninzi i sastanci kluba, zatim registracije i obaveze prema Zagrebačkom nogometnom savezu. Tu su i ostale aktivnosti, bez kojih Zagreb 041 ne bi bio onakav kakav jeste: pomaganje izbjeglicama, organiziranje koncerata, druženja...

"Uspjeli smo doći vratiti nogomet našoj aktivističkoj sceni" (FOTO: zagreb041.hr)

Tko u tom klubu zapravo odlučuje? 

- Svi članovi po horizontalnom uređenju kluba. No, da budemo iskreni, nema tu nekih velikih odluka. Ponavljamo da ciljevi i zahtjevi kluba dolaze nekako prirodno pa nema ni potrebe za dugonoćnim plenumima na kojima bi se odlučivalo kako ćemo voditi klub. Sve je uglavnom jasno: na primjer - što i kada moramo platiti, što u kojem trenutku poduzeti da bi klub gurali naprijed. Što se tiče tehničkog dijela, odrađuju ga radne grupe, dok Skupština kluba odlučuje o onim višim, političkim odlukama kluba. Jako je bitno informiranje članstva i sva tijela imaju dužnost informirati sve članove kluba. Nedavno smo imali i izbor za zastupnike kluba, koji su provedeni online sustavom, a mogli su sudjelovati svi članovi. Radi se o mandatu na godinu dana, kako bi nas netko mogao predstavljati pred gradskim i državnim tijelima.

Koliko imate članova i kako se financirate?

- Sada imamo stotinjak članova i još toliko simpatizera. Financiramo se isključivo od članarina i donacija. Imamo i nešto tihih sponzora. Članovi doniraju i na utakmici, pa i na nekim eventima koje smo organizirali, poput koncerta, aukcije šalova. Za sada smo stabilni, no vrlo je jasno da ćemo morati naći neke nove i stabilne izvore financiranja pa je i to jedan smjer u kojem idemo.

Tko igra za klub i što ako netko da ponudu za nekog igrača?

- Igramo u najnižoj ligi koja je amaterska i da hoćemo ne možemo prodati igrača. S obzirom da smo "against modern footbal" klub, nama nikad niti nije bio cilj da vrtimo neke cifre na transferima. Ovako je najpoštenije: igraju naši članovi, koji se bave klubom volonterski kao i svi ostali. Možemo reći da su zadovoljni atmosferom oko kluba i naravno podrškom njihove igre, jer slične atmosfere nema u tom nogometnom društvu. Da ne posumnjate u igračke sposobnosti momčadi, moramo napomenuti da imamo nekoliko vrlih haklera, koji svojim potezima oduševljavaju iz utakmice u utakmicu.

"Imamo nekoliko vrlih haklera, koji svojim potezima oduševljavaju iz utakmice u utakmicu" (FOTO: zagreb041.hr)

Kako vas gledaju drugi sudionici natjecanja, raspituju li se o klubu i slično?

- Potpuno smo osvježenje za niželigaško društvo jer smo potpuno različiti od svih ostalih i dali smo toj posljednjoj ligi dašak života. Zbog atmosfere na utakmicama svima smo zanimljivi, a možda ima i ljubomornih pogleda. Primijetili smo da su sve momčadi protiv nas zbog toga više nabrijane i da daju 100 posto od sebe, samo da nas pobijede. Nekako - naši navijači imaju kontra efekt. S druge strane, očekujemo masivniji prijelaz igrača iz drugih klubova prema nama, a kako manje više imamo složenu momčad, morat ćemo raditi selekciju i uzeti najbolje od najboljih. U svakom slučaju to će nam pomoći u kvaliteti igre.

Igraju li tražitelji azila? Kako dobivaju dozvole za nastup u HNL, obzirom da im treba potvrda da nisu članovi niti jednog nogometnog kluba u zemlji iz koje dolaze?

- Na žalost, nakon više mjeseci borbe kako bi nam tražitelji azila nastupili, nismo ih uspjeli registrirati. Čak je i Hrvatski nogometni savez htio zaobići svoja pravila pa im dopustiti nastup, obzirom da se radi o amaterskom nogometu, ali tražili su neke papire od policije, od Ministarstva unutarnjih poslova. Iako nam je MUP obećao da će im nešto dostaviti, to se nikada nije dogodilo. Uspjeli smo registrirati jednog dečka koji je dobio azil, na temelju njegove hrvatske azilantske putovnice. Sad su nam još neki dečki konačno dobili azil, pa ćemo ih ponovo pokušati registrirati.

Na kojem terenu igrate? Može li se dobiti teren? 

- Igramo u najmu kod naših prijatelja i sportskih suparnika - NK Zelengaj iz Dugava. Teren je jako teško dobiti, jer sve što vrijedi već je okupirano. Svi klubovi su u nekoj vrsti najma bez najma kad su u pitanju gradska igrališta i gotovo je nemoguće nekoga izgurati van. Kad bi mi išli sređivati nešto svoje, to bi tražilo znatna financijska sredstva, koja trenutno nemamo. U svakom slučaju, igralište je jedan od gorućih problema i preduvjet za daljnje građenje kluba.

"Igralište je jedan od gorućih problema" (FOTO: zagreb041.hr)

Koliko je pomogao Grad?

- Grad Zagreb, osim u imenu našega kluba i klupskom grbu, ne sudjeluje.

Ima li klub šanse opstati i kad izgori vaš entuzijazam, kad ostarite i budete doma pred TV-om?

- Pa cijela priča sa partitativnim sustavom djelovanja i ide u smjeru da se naš entuzijazam zamijeni entuzijazmom mlađih generacija, onih koji tek dolaze. Alate i organizaciju imaju, a već se pomalo i događa organizacijska smjena generacija unutar kluba. A nismo ni mi još toliko stari da okačimo gaće na štap. Tome može pridonijeti i vrlo loš TV program koji trenutno imamo. 

Jeste li u kontaktu sa sličnim klubovima? 

- Nemamo neka veća i otvorena klupska prijateljstva, ali imamo mnoge kontakte, kako osobne, tako i kontakte s organizacijama. Pokušavamo se priključiti jednoj inicijativi koja skuplja navijačke klubove – Supporters direct – te preko njih doći do nekih klubova pa nešto naučiti iz njihovog iskustva. Te kontakte su Bijeli anđeli, kao navijačka skupina s brojnim prijateljstvima u Europi, imali i ranije. A čuli smo i za jednu inicijativu u Bratislavi, gdje se osniva klub poput našeg. Osnivaju ga naši stari prijatelji i to direktno inspirirani primjerom Zagreba 041. Ako uspiju, idemo u Slovačku na pripreme. 

Koliko je ovaj model navijačkog (samo)upravljanja klubom poznat u Europi? Koji klubovi su organizirani na isti ili sličan način?

- Po cijelom svijetu imate različite modele navijačkog upravljanja klubovima. Toga ima i u najjačim ligama svijeta, kao i u niželigaškim društvima. No, koliko ima klubova toliko ima i modela. HNK Hajduk ima model sa članskim izglasavanjem nadzornog odbora, koji poslije postavlja upravu kluba. Futsal Dinamo i NK Varteks funkcioniraju sličnije nama, jer su u pitanju udruge građana, a ne dionička društva. I u najvećim klubovima Europe, poput Barcelone i Bayerna, postoji neki oblik navijačkog samoupravljanja. U Njemačkoj je taj model i legaliziran na način da navijači imaju 50+1 posto dionica u svim klubovima. Jedan od najpoznatijih klubova je i United of Manchester, pokrenut od strane navijača Uniteda, koji su bili revoltirani rastućom komercijalizacijom i uništenjem svojeg kluba, koji se pretvorio u kapitalistički konzorcij i tvornicu novca. 

"Naš entuzijazam zamijenjuje se entuzijazmom mlađih generacija" (FOTO: zagreb041.hr)

Zagreb 041 jedini je 'antifa nogometni klub' u Hrvatskoj. Može li se tako reći?

- Bitno je napomenuti da je klub neutralan kad je u pitanju politika, jer on to mora biti po Zakonu o sportu. Ako uzmete statutarnu odredbu da otvoreno odbijamo svaku vrstu diskriminacije, onda se ni tu ne razlikujemo od ostalih klubova, jer to manje-više svi imaju. Antifašistički temelji, na kraju krajeva, zapisani su u preambulu Ustava ove države. Možemo reći da je našem klubu u interesu da uklonimo rasističke i nacionalističke pojave u društvu, pošto se bavimo integracijom azilanata. Također, naši navijači nisu skloni desnim idejama, a svoje članove slušati moramo.

Kakvi su planovi za ovu godinu?

- Zaigrati u drugoj sezoni, po mogućnosti na vlastitom terenu, i početi raditi na stvaranju omladinskih pogona, bez kojih niti jedan klub nema budućnost. Također, predan rad na gorućem pitanju financijske stabilnosti, vraćanju vjere u nogomet, pa i povratak izvornom nogometu. Što više članova i navijača, medijskih izlazaka, dobre atmosfere i zabave.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: zagreb041.hr


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije