PUN POGODAK

Drama u taksiju

ritn by: Ante Radić | 03.07.2014.
PUN POGODAK: Drama u taksiju
Glumci Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda dobro osmišljenom i nesvakidašnjom akcijom izazvali su neuobičajen interes publike za kazalište. Njihova promotivna kampanja u samo je nekoliko dana postala viralni hit, a za vjerovati je i da će sjedala njihovog teatra uskoro biti popunjena do zadnjeg mjesta. Glumački doajeni preuzeli su ulogu vozača taksija i iznenađenim putnicima počeli otvarati dušu, prepričavajući im, na prvi pogled, sasvim uobičajene jadikovke, koje bi iznenadno prerastale u prilično šokantne priče. Zapravo se radilo o improvizaciji dramskih klasika – „Otelo“, „Zločin i kazna“ i „Mletački trgovac“ – čime se željelo pokazati kako su klasične drame i dalje aktualne i uzbudljive. Sudeći prema reakcijama putnika i publike to su i uspjeli. Ukoliko niste, pogledajte!

Razgovorljivi taksisti nipošto nisu rijetkost, ali ono na što su proteklih dana naišli neki Beograđani i gosti tog grada, posebna je priča. Uz pomoć jedne taksi tvrtke, Jugoslovensko dramsko pozorište, smjestilo je u taksi trojicu glumačkih doajena i dalo im ulogu vozača taksija. Iskusni glumci, Nebojša Ljubišić, Slobodan Tešić i Stefan Bundalo, koji su se, očekivano, u ovoj ulozi izvanredno snašli, uredno su kupili klijente po beogradskim ulicama i potom s njima započinjali neobavezan razgovor, koji bi u jednom trenutku odskočio od uobičajene konverzacije koja se inače odvija u taksijima.

Putnici su nasjedali na uvjerljive životne priče i jadikovke koje bi im plasirali glumci-vozači „otvarajući im dušu“, ni ne shvaćajući da se radi o improvizaciji poznatih dramskih komada postavljenih na daske koje život znače Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Neki od putnika iznenađeno su slijegali ramenima na šokantne priče, dok su neki žustro komentirali, suosjećali i davali savjete za rješenje situacije.

 

 

Na koncu, prije nego li bi došlo do raspleta, a putnici stigli do svojih destinacija, glumci bi putnicima otkrili da se zapravo radi o promotivnoj kampanji, pozvali ih u kazalište i uručili im nekoliko ulaznica za predstavu čije su dijelove upravo čuli. A radi se o svjetskim klasicima – “Otelo” i “Mletački trgovac” Williama Shakespearea te “Zločin i kazna” Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, koji se nalaze na redovnom repertoaru JPD-a. Naravno, putnici za svoju vožnju nisu morali platiti.

U osmišljavanju kampanje, osim JPD-a sudjelovali su tvrtke McCann Beograd i Emote productions, a da se radi o punom pogotku svjedoči broj pregleda ova tri videa. Iz jedne od najpoznatijih kazališnih kuća na ovim prostorima poručuju da su na ovaj način željeli podsjetiti kako su klasične drame i dalje aktualne, zanimljive i uzbudljive.

 

 

„Promovisanje umetnosti je prilično kompleksan, osetljiv posao u kome je najvažnije imati meru. Naš cilj je bio da uoči letnje pauze najavimo novu pozorišnu sezonu i još više povećamo interesovanje za naše predstave. Drago nam je što je ova kampanja izazvala veliko interesovanje“, kaže Tamara Vučković Manojlović, v.d. direktoricaa Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Napomenula je i da su svi sudionici ove neobične kampanje na koncu dali svoj pristanak za objavu materijala, a ne sumnjamo da će većina njih iskoristiti poklonjene karte

“Svi znamo da taksisti vole da pričaju priče. Bio je izazov ispričati neko od ovih dela na drugačiji način. Reakcije putnika su bile različite, od šoka, neverice do podrške. Zanimljivo je da je većina imala neku svoju sličnu priču koju je želela da podeli”, dojmovi su jednog od taksista, glumca Nebojše Ljubišića.

 

 

 

Lupiga.Com


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije