PRVOMAJSKI ŠOVINIZAM

Feministkinje pokvarile zabavu Nacionalnoj fronti, Česi blokirali "svoje" neonaciste

ritn by: Hrvoje Šimičević | 02.05.2015.
PRVOMAJSKI ŠOVINIZAM: Feministkinje pokvarile zabavu Nacionalnoj fronti, Česi blokirali "svoje" neonaciste
U trenutku kad je Marine Le Pen na tradicionalnom prvomajskom skupu Nacionalne fronte počela zboriti protiv imigranata i islama, tri obnažene aktivistkinje skupine Femen izašle su na obližnji balkon, uzvikujući "Heil Le Pen", uz prigodni natpis na prsima: "Stop fašizmu". Držeći visoko uzdignute desnice, aktivistkinje su održale i kratki "hitlerovski" govor, potičući Le Pen "da se opusti" i pruži "masi ono što doista želi čuti".

"Ja, Führer kraljevine Francuske, branit ću nadmoć bijele kršćanske rase. Arapi natrag u Arabiju, crnci u Crniju, imigranti u more, a gejevi na lomaču. Ja, Führer Majke Domovine, ću obnoviti tradicionalne obiteljske vrijednosti. Žene u kuhinje, očevi i majke bez pobačaja. Za čistu Francusku, za čistu Naciju", izrekla je jedna od članica ove grupe, prije nego što su ih zaštitari uklonili s balkona. 

Zbog dana na koji je održana i poruka koje su s pozornice odaslane, sama manifestacija francuskih radikala bila je svojevrsna metafora znatno šireg trenda. Međunarodni praznik rada, jedan od rijetkih preostalih simbola nadnacionalne radničke solidarnosti, sve je učestaliji povod za ksenofobiju.

Trend koji je, ponajprije zahvaljujući radikalnoj desnici, u europskim zemljama povećan u kriznim godinama, svodi se na otvorenu "patriotizaciju" klasne borbe i preusmjeravanje gnjeva domaćeg radništva s poslodavaca i naklonjenih im političkih sponzora na strance, koji im "kradu poslove". No, jučer je na nekoliko prvomajskih parada i skupova s aromom nacionalsocijalizma zabilježen i otpor takvim tendencijama, ali i posljedično uhićenje onih koji su na probleme ukazivali.

Kao i u slučaju francuske feminističke organizacije, u češkom Brnu više od 2.000 građana ustalo je protiv prvomajskog mimohoda oko 250 članova i simpatizera nekoliko neonacističkih organizacija. Građani su blokirali ulice kako bi zaustavili protok radikalnih desničara. No, kako javljaju agencije, policija je, koristeći konjicu, suzavac i gumene metke, omogućila "prijavljenu" povorku desnih radikala, ozlijedivši pritom nekoliko predstavnika antifašističke inicijative, čijih je 57 članova na koncu završilo u pritvoru.

 

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Femen.org

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije