PRVI DAN ČETIRI PREMIJERE

Od bajke za odrasle do kafkijanskog trilera

ritn by: J.S. | 15.11.2016.
PRVI DAN ČETIRI PREMIJERE: Od bajke za odrasle do kafkijanskog trilera
Film „Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato“ redatelja Srđe Penezića bila je prva ZFF-ova inkluzivna projekcija ikad pa su hrvatsku premijeru u kinu Europa mogle pratiti slijepe i slabovidne osobe te gluhe i osobe oštećenog sluha. Na hrvatskoj premijeri u kinu Europa bili su redatelj i glavni glumci filma među kojima i u bivšoj Jugoslaviji najpoznatiji, danas bitno stariji, dječak-glumac Slavko Štimac. Pored ove, prvog službenog festivalskog dana prikazane su još tri hrvatske premijere; dvije u programu „Ponovo s nama“ redatelja Xaviera Dolana i Cristija Puiua koji je došao i pozdraviti publiku na ZFF-u, te debitantski film kinesko-kanadskog redatelja Johnnyja Ma „Miran čovjek“, prvi u seriji trilera koji su na ovogodišnjem izdanju ZFF-a prilično zastupljen filmski žanr. Ova priča o kineskom taksistu koji je skrivio prometnu nesreću i tako biva uhvaćen u besmisao birokracije proglašena je najboljim kanadskim debitantskim filmom ove godine.

Prva inkluzivna projekcija ikad na Zagreb Film Festivalu otvorila je prvi službeni festivalski dan u nedjelju, a hrvatsku premijeru filma “Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato“ mogle su tako u kinu Europa pratiti slijepe i slabovidne osobe te gluhe i osobe s oštećenjima sluha. Ovu bajku za odrasle režirao je Srđa Penezić, a glavnu ulogu igra najpoznatiji dječak-glumac na ovim prostorima – Slavko Štimac.

Priča o Dobrici koristila je i arhivske snimke dječaka Štimca, a Dobricu život nije mazio. Kao beba ostavljen je na otpadu, veći dio života proveo je u sirotištu i zatvoru, no usprkos svemu tome on u ljudima vidi samo dobro. Na premijeru su uz redatelja došli i glumci Slavko Štimac, Bogdan Diklić i Hana Selimović.

Nedjelja je donijela još tri hrvatske premijere, dvije u sklopu programa „Ponovo s nama“ koji prati redatelje što su se na ZFF-u već predstavili svojim prvim ili drugim filmom. "Samo je kraj svijeta" Xaviera Dolana opisuju kao njegovo do sad najzrelije ostvarenje. Dolanov prvijenac „Ubio sam majku“ osvojio je ZFF-ova Zlatna kolica za najbolji film, a na festivalu su do sad prikazana još tri njegova filma; "Izmišljene ljubavi", "U svakom slučaju, Laurence" i "Mama". 

"Sieranevada" Cristija Puiua, proslavljenog rumunjskog redatelja, prikaz je obiteljskog okupljanja u spomen na preminulog oca, a koje se pretvori u žučne obiteljske rasprave o svemu, od politike do osobnih neuroza. Ovo je treći njegov film na ZFF-u nakon kratkometražnog „Cigarete i kava“ koji je 2004. godine osvojio nagradu i „Lova i još ponešto“ koji je prikazan na 12. izdanju festivala. Puiu, koji je svoju crnohumornu komediju proljetos predstavio na festivalu u Cannesu došao je također pokloniti se publici ZFF-a na hrvatskoj premijeri filma. 

Seriju trilera kao vrlo zastupljenog žanra na ovogodišnjem ZFF-u otvorio je u nedjelju film „Miran čovjek“ kinesko-kanadskog redatelja Johnnyja Ma, priča o taksisti koji skrivi prometnu nesreću i nakon toga upada u kafkijanski žrvanj birokracije i suludih kineskih pravila kod osiguranja. Ovo debitantsko ostvarenje nagrađeno je titulom najboljeg kanadskog debitantskog filma.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: "Samo je kraj svijeta" Xavier Dolan


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije