PRIJETNJE U DUBROVNIKU

Ili ćemo glasati umjesto tebe ili letiš iz gradskog stana

ritn by: Lupiga.Com | 21.03.2015.
PRIJETNJE U DUBROVNIKU: Ili ćemo glasati umjesto tebe ili letiš iz gradskog stana
Dubrovkinja Andrea Putica na svom Facebook profilu objavila je poruku dramatičnog sadržaja: "Prije tri dana smo dobili poziv od člana HDZ-a da mu predamo naše osobne iskaznice kako bi u naše ime mogli glasovati na izborima. To smo naravno svi četvoro odbili da bi danas dobili prijetnju da ćemo u tom slučaju biti izbačeni iz stana u kojem živimo sada kada ponovno dođu na vlast, 'jer HDZ nam ga je dao', pa će nam ga on i oduzet". Podsjetimo, u Dubrovniku se ima odigrati drugi krug lokalnih izbora, u kojem se za mjesto gradonačelnika natječu pravomoćno osuđeni Andro Vlahušić i HDZ-ov kandidat Mato Franković.

U poruci koja je ostavila na svom Facebook profilu, Andrea Putica pojasnila je da živi u gradskom stanu, koji je s obitelji dobila nakon što su deložirani iz kuće u kojoj su ranije živjeli. 

(ILUSTRACIJA: Screenshot Facebook) 

"Da napomenem, živimo u gradskom stanu koji smo dobili samo na korištenje i za koji uredno plaćamo stanarinu, jer smo bili deložirani iz kuće u kojoj smo živjeli. Kao prvo, nisam znala da HDZ polaže vlasničko pravo na nekretnine koje pripadaju Gradu, a kao drugo se pitam jel to uistinu ta nova, poštena politika koju tako zdušno reklamiraju. Samo javno da poručim: moj glas niste i nikad nećete imat', jer nisam ni licemjer ni uhljeb koji se okreće kako vjetar puše, a makar i dobili ove izbore JA VAS SE NE BOJIM!", napisala je Andrea Putica. 

Valja napomenuti da su Putice obitelj poginulog hrvatskog branitelja, a iza riječi koje je objavila Andrea Putica stoji i njezina majka Ana, koja je o tome dala izjavu Dubrovačkom dnevniku. Dubrovački dnevnik objavljuje i ime osobe koja je od obitelji Putica tražila osobne iskaznice kako bi za njih glasala. Slučaj je prijavljen policiji

Nakon optužbi za gnjusnu ucjenu oglasio se i kandidat za gradonačelnika Andro Vlahušić, koji je na ovu temu uputio priopćenje za javnost. I na ovom mjestu valja napomenuti, Vlahušić u utrku za gradonačelnika ide unatoč pravomoćnoj presudi za zlouporabu položaja i ovlasti.

Andrea Putica (FOTO: Facebook)

"Najnoviji slučaj naše sugrađanke Putice, koja je zbog deložacije iz kuće dobila na korištenje gradski stan za kojeg uredno plaća stanarinu, mora zgroziti sve naše sugrađanke i sugrađane, sve Dubrovkinje i Dubrovčane koji su rasli i živjeli u slobodarskom duhu. Upravo je njezina hrabrost i potvrda našeg dubrovačkog načela slobode. Ucjena da se glasa za HDZ-ovog kandidata ili će biti izbačeni iz gradskog stana, koja je danas dobila novi oblik da preda četiri osobne iskaznice kako bi u njihovo ime mogli glasati, zaslužuje osudu svakog čovjeka, svakog Dubrovčanina. Ova opisana praksa krađe izbora kroz 'krađu identiteta' nije samo politička prevara. To je i pravno kažnjiva radnja. I dojave koje smo dobili od naših sugrađana o plaćanju glasova za Mata Frankovića i to po 200 kn za glas (s uslikanom osobnom i glasačkim listićem sa zaokruženim brojem ispred njegova imena) je negacija slobode i dostojanstva ljudi. Ovakve pojave i aktivnosti, sudeći prema primjeru gospođe Putice, jasno se vežu uz izborni stožer HDZ-a i Mata Frankovića, ozbiljno narušavaju pravo građana da slobodnom voljom izaberu svoga gradonačelnika. Političke ucjene i HDZ-ova izborna praksa o kojoj je javno progovorila gospođa Putica ne smije promjeniti biračku volju Dubrovčana. Pozivamo DIP da osigura demokratski proces izbora, s jasnim uputama svim članovima biračkih odbora kako se ovakvim krađama ne bi promjenila izborna volja Dubrovčana", reagirao je Vlahušić. 

HDZ-ov kandidat Mato Franković i njegova stranka još uvijek se nisu oglasili, odnosno odgovorili na teške optužbe za ucjenu i namjeru varanja na drugom krugu izbora.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/Facebook


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. O STRADANJU MIGRANTA: Planirano opaljenje države

  20.11.2019.

  Nataša Škaričić

  O STRADANJU MIGRANTA: Planirano opaljenje države

 2. PRŽENJE MOZGA: Nove devedesete - Baka Prase, Levijatan i Firer

  04.11.2019.

  Dinko Gruhonjić

  PRŽENJE MOZGA: Nove devedesete - Baka Prase, Levijatan i Firer

 3. ČITANJE IZ DLANA: Plitki grobovi

  01.11.2019.

  Đurđica Čilić

  ČITANJE IZ DLANA: Plitki grobovi

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije