POVODOM PRIJETNJI NOVINARKI N1

"Ne postoji politička volja da se slučajevi napada na novinare riješe"

ritn by: P.V. | 11.12.2017.
POVODOM PRIJETNJI NOVINARKI N1: "Ne postoji politička volja da se slučajevi napada na novinare riješe"
Nakon što se u eteru svoje televizijske kuće, N1 televizije, drznula gošće u svojoj emisiji pitati legitimno pitanje – treba li pravomoćno osuđenim generalima oduzeti odličja - novinarka Nataša Božić Šarić suočila se s bujicom uvreda i prijetnji smrću. „Evo, na Dan ljudskih prava prijetnja odsijecanjem glave jer sam u #TNT postavila novinarsko pitanje. Prijavljeno @mup_rh ! Ako se ne može prijetiti @AndrejPlenkovic a onda valjda ne može ni novinarima“, napisala je novinarka na svom Twitteru, objavivši dio uvreda i prijetnji koje su joj poslane. Danas se tim povodom oglasilo i Hrvatsko novinarsko društvo, koje je najoštrije osudilo uvrede i prijetnje smrću upućene Nataši Božić Šarić te zatražilo od nadležnih tijela da hitno pronađu i kazne autora prijetnje. HND je u posljednjih nekoliko godina zabilježio 40 slučajeva prijetnji i napada od kojih je samo nekoliko slučajeva sankcionirano ili su sudski procesi u tijeku

Nakon što se u eteru svoje televizijske kuće, N1 televizije, drznula gošće u svojoj emisiji pitati legitimno pitanje – treba li pravomoćno osuđenim generalima oduzeti odličja - novinarka Nataša Božić Šarić suočila se s bujicom uvreda i prijetnji smrću

„Evo, na Dan ljudskih prava prijetnja odsijecanjem glave jer sam u #TNT postavila novinarsko pitanje. Prijavljeno @mup_rh ! Ako se ne može prijetiti @AndrejPlenkovic a onda valjda ne može ni novinarima“, napisala je novinarka na svom Twitteru, objavivši dio uvreda i prijetnji koje su joj poslane.

Danas se tim povodom oglasilo i Hrvatsko novinarsko društvo, koje je najoštrije osudilo uvrede i prijetnje smrću upućene Nataši Božić Šarić te zatražilo od nadležnih tijela da hitno pronađu i kazne autora prijetnje.

Nataša Božić
Dio poruka koje je dobila novinarka Božić Šarić (SCREENSHOT: Twitter)

„Riječ je o nastavku niza pritisaka na novinare u Hrvatskoj koji uključuju prijetnje smrću, fizičke napade pa i pokušaje ubojstva. HND je u posljednjih nekoliko godina zabilježio 40 slučajeva prijetnji i napada od kojih je samo nekoliko slučajeva sankcionirano ili su sudski procesi u tijeku. Riječ je uglavnom o slučajevima u kojima napadači nisu krili identitet. U svim ostalim slučajevima HND ni napadnuti novinari osobno ne dobivaju nikakve informacije o tijeku istraga pa čak niti jesu li u nekim slučajevima istrage uopće pokrenute“, stoji u reakciji HND-a, koji je o svemu obavijestio i međunarodne novinarske asocijacije te organizacije koje se bave zaštitom medijskih sloboda, a upravo u medijskim slobodama Hrvatska stoji izuzetno nisko. Prema podacima Svjetskog indeksa slobode medija, nedavno objavljenima, Hrvatska se nalazi na 74. mjestu, iza Bosne i Hercegovine i Srbije. 

„Još jednom ponavljamo, a činit ćemo to i ubuduće, da ne postoji politička volja da se slučajevi napada na novinare riješe. Štoviše, dio političara svojim postupcima dodatno vrijeđa novinare i odobrava napade na novinare što je jasna poruka nadležnim institucijama da se ne treba ozbiljno baviti zaštitom novinara“, zaključuju u HND-u. 

Primjere, što se nas tiče, ne treba daleko tražiti. Sam hrvatski premijer, Andrej Plenković, redovno omalovažava novinare koji postavljaju kritička pitanja, posebice upravo novinare N1 televizije. Hrvoja Krešića tako je ovo ljeto javno nazvao „odvjetnikom jedne stranke“, a prije toga mu je, također na postavljeno pitanje, o proračunu, rekao da se kandidira na izborima pa neka sam slaže proračun. Neki dan je novinarki Mireli Bačić na pitanje o promjeni stava o presudi haškoj šestorci, rekao da se zapita kakvo je djelovanje to njeno pitanje, nadovezavši se tako na svoju, sad već slavnu, tezu o hibridnom medijskom djelovanju. Vrijedi primijetiti da je upravo velikim dijelom premijer, kao i cijeli politički vrh, odgovoran za društvenu klimu koja je nastala nakon posljednje haaške presude, reagirajući tako što je presudu nazivao nepravednom i spominjao duboku moralnu nepravdu prema šestorici osuđenih Hrvata iz BiH.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: N1

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. ZAKAŠNJELA UZBUNA: Kako je država pucala u sustav socijalnog rada?

  12.07.2019.

  Nataša Škaričić

  ZAKAŠNJELA UZBUNA: Kako je država pucala u sustav socijalnog rada?

 2. U POSJETI KARLU MARXU: Živo je čak i na njegovom grobu

  08.07.2019.

  Predrag Finci

  U POSJETI KARLU MARXU: Živo je čak i na njegovom grobu

 3. PRŽENJE MOZGA: Ratko Mladić - pop ikona tinejdžera u Srbiji

  28.06.2019.

  Dinko Gruhonjić

  PRŽENJE MOZGA: Ratko Mladić - pop ikona tinejdžera u Srbiji

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije