POŠAST ILI POČAST

Republika Srpska odala počast ratnim zločincima

ritn by: M.S. | 26.10.2016.
POŠAST ILI POČAST: Republika Srpska odala počast ratnim zločincima
Zbog doprinosa u radu Narodne skupštine Republike Srpske na dan obilježavanja 25. godišnjice njezinog osnutka, predsjednik ove institucije Nedeljko Čubrilović dodijelio je u Banjaluci zahvalnice prvom predsjedniku RS-a, Radovanu Karadžiću, potpredsjednicima Biljani Plavšić i, posthumno, Nikoli Koljeviću, te svim predsjednicima Skupštine - Momčilu Krajišniku, Draganu Kaliniću, Petru Đokiću, Dušanu Stojičiću i Igoru Radojičiću. Povodom toga medijima se danas izjavom obratila Igmanska inicijativa tražeći od Narodne skupštine RS-a da odluku o počastima ratnim zločincima osuđenima za genocid nad nesrpskim stanovništvom u BiH odmah povuče jer „ona je i prijetnja svim građanima BiH pa i svim građanima susjednih država“.

Zbog doprinosa u radu Narodne skupštine Republike Srpske na dan obilježavanja 25. godišnjice njezinog osnutka, predsjednik ove institucije Nedeljko Čubrilović dodijelio je u Banjaluci zahvalnice prvom predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću, potpredsjednicima Biljani Plavšić i posthumno Nikoli Koljeviću, te svim predsjednicima Skupštine Momčilu Krajišniku, Draganu Kaliniću, Petru Đokiću, Dušanu Stojičiću i Igoru Radojičiću. Povodom toga medijima se danas izjavom obratila Igmanska inicijativa tražeći od Narodne skupštine RS-a da odluku o počastima ratnim zločincima osuđenima za genocid nad nesrpskim stanovništvom u BiH odmah povuče jer „ona je i prijetnja svim građanima BiH pa i svim građanima susjednih država“.

Igmanska inicijativa, asocijacija nevladinih organizacija iz BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije drži da je priznanje Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku uvreda prije svega žrtava tih “zaslužnih građana” Republike Srpske, čije “zasluge” su vrednovale pravomoćne presude Haškog suda kao genocid, zločine protiv čovječnosti, istrebljenje i etničko čišćenje. 

igmanska inicijativaKopredsjednici Igmanske inicijative za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Crnu Goru: Aleksandar Popov, Vehid Šehić, Zoran Pusić i Branko Lukovac (FOTO: Inicijativa za regionalnu suradnju Crne Gore)

"Takva odluka Narodne skupštine RS uvreda je za obitelji žrtava, ali i za svakog pristojnog i pravdoljubivog građanina BiH. Ona predstavlja, dvadeset i jednu godinu poslije rata i Daytonskog mirovnog sporazuma, na koji se ta ista Skupština voli pozivati kad joj odgovara, najflagrantnije kršenje suštine tog sporazuma. Ta odluka ne samo da je trajna necivilizacijska sramota za Skupštinu RS, ona je i prijetnja svim građanima BiH pa i svim građanima susjednih država", navode iz Inicijative, iz koje su uputili i svoje zahtjeve

"Tražimo od Narodne skupštine RS da tu sramotnu odluku povuče što prije, i u interesu mira i u interesu građana koje bi trebala zastupati. Ako to Skupština RS ne učini pozivamo Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, kao i cijelu međunarodnu zajednicu da odluku Narodne skupštine RS najoštrije osude i pozovu na njeno povlačenje", stoji u zaključku izjave koju su ispred Igmanske inicijative potpisali kopredsjednici Vehid Šehić iz BiH, Branko Lukovac iz Crne Gore, Zoran Pusić iz Hrvatske i Aleksandar Popov iz Srbije.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Audax.ba


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. GORI NAM POD NOGAMA: Ne šuti i talasaj!

  30.11.2020.

  Lana Bobić

  GORI NAM POD NOGAMA: Ne šuti i talasaj!

 2. SUKOB DVA BARBARIZMA: Zar je moguće da je čovjek 21. stoljeća toliko žedan krvi?

  25.11.2020.

  Marko Tomaš

  SUKOB DVA BARBARIZMA: Zar je moguće da je čovjek 21. stoljeća toliko žedan krvi?

 3. DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Duhovna močvara

  09.11.2020.

  Tatjana Gromača

  DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Duhovna močvara

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije