GORLJIV GOVOR GLUMCA

„Zar treba da se pravdam jer smo 30 godina od rata pozvali kolege iz Sarajeva?“

ritn by: Lupiga.Com | 14.06.2023.
GORLJIV GOVOR GLUMCA: „Zar treba da se pravdam jer smo 30 godina od rata pozvali kolege iz Sarajeva?“
„Da li vi smatrate da bih ja Aleksandar Stojković, borac prve kategorije i ratni vojni invalid trebao imati zabranu da učestvujem na bilo kojem festivalu u Federaciji zato što sam bio pripadnik vojske Republike Srpske, od prvog do zadnjeg dana i izgubio najbolje prijatelje, rodni kraj i najljepšu mladost. Da ja nekome trebam da se pravdam zašto smo mi pozvali svoje kolege da odigraju predstavu i to trideset godina nakon rata. Dvije Vlade Republike Srpske i Federacije BiH neki dan su sjedile zajedno i sastančile, njih niko ništa nije pitao. Možda među njima ima neki zlatni ljiljan. Možda ima neki koji je mene ranio 1992. godine, pa šta?“, upitao se vidno potreseni glumac Narodnog pozorišta RS osuđujući odluku javnog servisa Republike Srpske da medijski ne pokriva Teatar fest jer je ugostio predstavu Sarajevskog ratnog teatra.

Skandalozni potezi javnog servisa Republike Srpske zasjenili su 25. Teatar fest "Petar Kočić" koji se održavao u Banjaluci od 5. do 11. lipnja. Naime, Radiotelevizija Republike Srpske (RTRS) odbila je pratiti Teatar fest jer je u natjecateljski dio programa ovog kazališnog festivala uvrštena predstava Sarajevskog ratnog teatra „Moj sin samo malo sporije hoda“ hrvatskog redatelja Ivora Martinića, a koja se inače bavi temom neprihvaćanja bolesti u obitelji. 

„Nismo mogli da prihvatimo činjenicu da se na repertoaru Teatar festa našla i predstava Sarajevskog ratnog teatra, te smo iz tog razloga odbili da medijski podržimo ovogodišnji Teatar fest“, ne skrivajući razloge izjavila je Dijana Milanković direktorica RTRS-a koji je inače dugogodišnji medijski partner Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke koje i organizira Teatar fest. Dijani Milanković zasmetalo je što na službenim stranicama Sarajevskog ratnog teatra piše kako je ta kazališna kuća osnovana u „periodu opsade kao svjedočanstvo o fenomenu duhovnog, odnosno kulturnog otpora fašizmu i agresiji“.

Ovakva odluka i njeno skandalozno objašnjenje naišla je na žestoke kritike nezatrovanog dijela bosanskohercegovačke javnosti, a posebno je važno što Teatar fest nije podlegao ovakvim vrstama pritisaka. Ne samo da je predstava Sarajevskog ratnog teatra odigrana uz veliki interes publike i gromoglasni aplauz, već su i domaćini nedvosmisleno osudili ovakvu odluku javnog servisa, a posebno se istaknuo Aleksandar Stojković, glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske. 

Stojković je u nadahnutom i gorljivom govoru kirurški precizno osudio suludo ponašanje RTRS-a i ukazao na licemjerstvo.

„Da li vi smatrate da bih ja Aleksandar Stojković, borac prve kategorije i ratni vojni invalid trebao imati zabranu da učestvujem na bilo kojem festivalu u Federaciji zato što sam bio pripadnik vojske Republike Srpske, od prvog do zadnjeg dana i izgubio najbolje prijatelje, rodni kraj i najljepšu mladost. Da ja nekome trebam da se pravdam zašto smo mi pozvali svoje kolege da odigraju predstavu i to trideset godina nakon rata. Dvije Vlade Republike Srpske i Federacije BiH neki dan su sjedile zajedno i sastančile, njih niko ništa nije pitao. Možda među njima ima neki zlatni ljiljan. Možda ima neki koji je mene ranio 1992. godine, pa šta?“, upitao se vidno potreseni Stojković.

„Osam godina nakon rata Njemačka i Francuska potpisali su prvi sporazum o saradnji i dan danas te zemlje sarađuju, a milione su ljudi jedni drugima ubili. Je li treba da živim u tom svijetu? Je li treba ja da mom Marku kažem 'nemoj slučajno da pređeš u Sanski Most, svom prađedu, mom đedu Jovanu na grob'. Svoje kolege saborce iz svih udruženja pozivam da dođu kod mene, da sjednu sa mnom i da ne slušaju razne senzacionalističke natpise. Neka dođu i neka me pitaju, sve ću im reći, od njih ja ništa ne krijem, naša krv je ista“, poruka je koju je Stojković odaslao s konferencije za medije održane u Narodnom pozorištu Republike Srpske povodom skandala koji je prouzrokovao RTRS koji inače slijepo služi vladajućim političkim strukturama Republike Srpske. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

    26.04.2024.

    Marko Pogačar

    MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

  2. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije