PODNESENE KAZNENE PRIJAVE

Beogradski HFP u Srbiji traži suđenje za zločine u Škabrnji i Nadinu

ritn by: Lupiga.Com | 21.11.2017.
PODNESENE KAZNENE PRIJAVE: Beogradski HFP u Srbiji traži suđenje za zločine u Škabrnji i Nadinu
Fond za humanitarno pravo (FHP) podnio je danas kaznenu prijavu srbijanskom Tužilaštvu za ratne zločine (TRZ) protiv šestorice identificiranih i neidentificiranih pripadnika Jugoslavenske narodne armije (JNA) i Teritorijalne odbrane (TO), zbog ubojstva 48 hrvatskih civila u selima Škabrnja i Nadin u studenom 1991. godine. U priopćenju FHP-a navodi se da su se ubojstva na dvije lokacije, u Škabrnji i Nadinu, odigrala po istom obrascu: civili zatečeni u kućama izvođeni su uz psovke i uvrede napolje, gdje su ih pripadnici JNA i TO ubijali iz neposredne blizine. Većina ubijenih bile su starije osobe, a među njima je bilo i 16 žena, od kojih je jedna bila nepokretna. Pred sudom u Srbiji niti jedan pripadnik JNA ili Teritorijalne obrane nije odgovarao za zločine u Škabrnji i Nadinu, dok su Milan Martić, tadašnji ministar unutarnjih poslova SAO Krajine i Milan Babić, predsjednik SAO Krajine, za ove zločine odgovarali u Haagu.

Beogradski Fond za humanitarno pravo (FHP) podnio je danas kaznenu prijavu srbijanskom Tužilaštvu za ratne zločine (TRZ) protiv šestorice identificiranih i neidentificiranih pripadnika Jugoslavenske narodne armije (JNA) i Teritorijalne odbrane (TO), zbog ubojstva 48 hrvatskih civila u selima Škabrnja i Nadin u studenom 1991. godine.

"Naime, JNA je, zajedno sa TO Benkovac, dana 18. studenog 1991. godine ušla u selo Škabrnja u opštini Zadar. Po ulasku u selo, srušili su Crkvu blažene djevice Marije, a nakon toga su na različitim mestima u Škabrnji ubili 41 hrvatskog civila. Sutradan, u obližnjem Nadinu ubijeno je još sedmoro civila", stoji u priopćenju za javnost Fonda za humanitarno pravo.

Nadalje, u priopćenju se navodi da su se ubojstva na dvije lokacije, u Škabrnji i Nadinu, odigrala po istom obrascu: civili zatečeni u kućama izvođeni su uz psovke i uvrede napolje, gdje su ih pripadnici JNA i TO ubijali iz neposredne blizine. Većina ubijenih bile su starije osobe, a među njima je bilo i 16 žena, od kojih je jedna bila nepokretna.

Milan Martić
Milan Martić u Ravnim kotarima (SCREENSHOT: YouTube)

Za zločine počinjene u selima Škabrnja i Nadin pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju na višegodišnje zatvorske kazne do sada su osuđeni Milan Martić, tadašnji ministar unutarnjih poslova takozvane Srpske autonomne oblasti Krajina (SAO Krajina) i Milan Babić, predsjednik SAO Krajine. Pred sudom u Srbiji niti jedan pripadnik JNA ili Teritorijalne obrane nije odgovarao za zločine u Škabrnji i Nadinu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Općina Škabrnja


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije