PODNESENE KAZNENE PRIJAVE

Beogradski HFP u Srbiji traži suđenje za zločine u Škabrnji i Nadinu

ritn by: Lupiga.Com | 21.11.2017.
PODNESENE KAZNENE PRIJAVE: Beogradski HFP u Srbiji traži suđenje za zločine u Škabrnji i Nadinu
Fond za humanitarno pravo (FHP) podnio je danas kaznenu prijavu srbijanskom Tužilaštvu za ratne zločine (TRZ) protiv šestorice identificiranih i neidentificiranih pripadnika Jugoslavenske narodne armije (JNA) i Teritorijalne odbrane (TO), zbog ubojstva 48 hrvatskih civila u selima Škabrnja i Nadin u studenom 1991. godine. U priopćenju FHP-a navodi se da su se ubojstva na dvije lokacije, u Škabrnji i Nadinu, odigrala po istom obrascu: civili zatečeni u kućama izvođeni su uz psovke i uvrede napolje, gdje su ih pripadnici JNA i TO ubijali iz neposredne blizine. Većina ubijenih bile su starije osobe, a među njima je bilo i 16 žena, od kojih je jedna bila nepokretna. Pred sudom u Srbiji niti jedan pripadnik JNA ili Teritorijalne obrane nije odgovarao za zločine u Škabrnji i Nadinu, dok su Milan Martić, tadašnji ministar unutarnjih poslova SAO Krajine i Milan Babić, predsjednik SAO Krajine, za ove zločine odgovarali u Haagu.

Beogradski Fond za humanitarno pravo (FHP) podnio je danas kaznenu prijavu srbijanskom Tužilaštvu za ratne zločine (TRZ) protiv šestorice identificiranih i neidentificiranih pripadnika Jugoslavenske narodne armije (JNA) i Teritorijalne odbrane (TO), zbog ubojstva 48 hrvatskih civila u selima Škabrnja i Nadin u studenom 1991. godine.

"Naime, JNA je, zajedno sa TO Benkovac, dana 18. studenog 1991. godine ušla u selo Škabrnja u opštini Zadar. Po ulasku u selo, srušili su Crkvu blažene djevice Marije, a nakon toga su na različitim mestima u Škabrnji ubili 41 hrvatskog civila. Sutradan, u obližnjem Nadinu ubijeno je još sedmoro civila", stoji u priopćenju za javnost Fonda za humanitarno pravo.

Nadalje, u priopćenju se navodi da su se ubojstva na dvije lokacije, u Škabrnji i Nadinu, odigrala po istom obrascu: civili zatečeni u kućama izvođeni su uz psovke i uvrede napolje, gdje su ih pripadnici JNA i TO ubijali iz neposredne blizine. Većina ubijenih bile su starije osobe, a među njima je bilo i 16 žena, od kojih je jedna bila nepokretna.

Milan Martić
Milan Martić u Ravnim kotarima (SCREENSHOT: YouTube)

Za zločine počinjene u selima Škabrnja i Nadin pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju na višegodišnje zatvorske kazne do sada su osuđeni Milan Martić, tadašnji ministar unutarnjih poslova takozvane Srpske autonomne oblasti Krajina (SAO Krajina) i Milan Babić, predsjednik SAO Krajine. Pred sudom u Srbiji niti jedan pripadnik JNA ili Teritorijalne obrane nije odgovarao za zločine u Škabrnji i Nadinu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Općina Škabrnja


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. OTETO IZ TMINE: General mrtvih civila i nekorisnih tajni

  21.02.2021.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: General mrtvih civila i nekorisnih tajni

 2. ZA DOBROBIT NAŠE DJECE: Seksualno obrazovanje u škole, još jučer!

  08.02.2021.

  Lana Bobić

  ZA DOBROBIT NAŠE DJECE: Seksualno obrazovanje u škole, još jučer!

 3. UZ HVALOSPJEVE MIROSLAVU TUĐMANU: Nepomućeni konsenzus organizirane laži

  05.02.2021.

  Jerko Bakotin

  UZ HVALOSPJEVE MIROSLAVU TUĐMANU: Nepomućeni konsenzus organizirane laži

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije