OTVORENO PISMO PAVI BARIŠIĆU

"Ministre, brinete li za našu djecu?"

ritn by: M.S. | 11.03.2017.
OTVORENO PISMO PAVI BARIŠIĆU: "Ministre, brinete li za našu djecu?"
Jedinicom je ocijenio Igor Matijašić, ravnatelj OŠ Milana Langa, nastup ministra znanosti i obrazovanja na seminaru školskih ravnatelja prozivajući ga da je nabacivao teze i iskrivljene činjenice u govoru koji se otegao na cijeli sat, a nakon kojeg nije ostalo vremena za postavljanje pitanja. Zato je na svom Facebook profilu ministra pitao javno - u kojoj je trenutno fazi reforma školstva i kad će aktivno zaživjeti njena primjena u samoj nastavi - na to do danas nitko nije konkretno odgovorio. "A konkretne promjene, jedna po jedna, moraju početi već jučer. Ne treba zaboraviti da je nova skupina koja će brinuti o reformi obrazovanja oformljena u siječnju. Sad je već ožujak (…) osobno mislim da bi netko konačno trebao citirati jednog sjajnog danskog pisca i rečenicu iz njegovog kultnog djela po imenu 'Carevo novo ruho'", napisao je ogorčeni ravnatelj u poruci koja je ubrzo postala viralna.

Viralna je postala poruka koju je Igor Matijašić, ravnatelj Osnovne škole Milana Langa iz Bregane objavio na svojem Facebook profilu. Poruku je uputio ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću. Pismo u kojem mu se izravno obraća napisao je u subotu, dan nakon seminara ravnatelja škola u Opatiji gdje im se ministar obratio pozdravnim govorom koji se, kaže Matijašić, pretvorio u jednosatno predavanje nakon kojega nije ostalo vremena za postavljanje pitanja.

"Stoga pitanja postavljam sada – u kojoj je trenutno fazi reforma školstva i kad će aktivno zaživjeti njena primjena u samoj nastavi? Napominjem to stoga što na to nitko do dana današnjega nije odgovorio! Jučer je u Opatiji predavanje držala i predsjednica stručnog povjerenstva Dijana Vican, no ona je, kao i mnogi drugi 'generali nakon bitke' samo kudila ono što je napravila ekspertna radna skupina na čelu s Borisom Jokićem. Što se napravilo novo? Što je popravljeno? Kako će to i kada krenuti prema školama? Čitav niz pitanja bez odgovora", revoltiran je Matijašić čije pismo ministru prenosimo u cijelosti

"Poštovani gospodine ministre,

vratio sam se večeras sa seminara ravnatelja u Opatiji.

Razočaran.

I ljut!

(Da nije bilo sjajne ekipe prijatelja-ravnatelja, bio bi to promašen put…)

Iako ste najavili drugačije, nakon vašeg predavanja nije bilo moguće postavljati pitanja jer se opet robovalo vremenu kojeg je, usput, bilo napretek. Jer trebao je biti samo pozdravni govor, a ispalo je jednosatno predavanje.

Stoga pitanja postavljam sada – u kojoj je trenutno fazi reforma školstva i kad će aktivno zaživjeti njena primjena u samoj nastavi?

Napominjem to stoga što na to nitko do dana današnjega nije odgovorio! Jučer je u Opatiji predavanje držala i predsjednica stručnog povjerenstva Dijana Vican, no ona je, kao i mnogi drugi 'generali nakon bitke' samo kudila ono što je napravila ekspertna radna skupina na čelu s Borisom Jokićem.

Što se napravilo novo? Što je popravljeno? Kako će to i kada krenuti prema školama? Čitav niz pitanja bez odgovora.

Ponavljam još jednom svoje mišljenje koje ću uvijek javno reći – nikada nikoga nisam čuo (i nikada vjerojatno neću) da s toliko strasti i entuzijazma govori o promjenama u školstvu kao što je to činio Jokić. I znam da onaj plamićak nade u bolje sutra još uvijek u njemu tinja…

Vi ste, gospodine ministre, održali govor kojem sam ocjenjujući skup i predavače dao ocjenu jedan. I znam da je još puno ravnatelja (ako su bili iskreni dok su mi to govorili) učinilo isto. Možda će negdje biti objavljene i nekakve statistike ocijenjenih pa će moje rečenice biti i potkrijepljene dokazima.

Razlog ocjene je više nego jednostavan!

Nabacane teze i iskrivljene činjenice svi koji su bili tamo (osim onih koji su počeli pljeskati kad ste ušli u dvoranu i bespotrebno prekinuli sjajno izlaganje vrhunske pravne stručnjakinje Olivere Marinković) jednostavno znaju da nisu istinite.

Jer, možemo se mi ponositi kako imamo sjajne informatičare i robotičare (mada bi trebalo i pročitati priču mladića-prvaka koji s Jelse putuje vježbati u Zagreb jer u školi nema informatiku), no činjenica jest da su naši učenici i nadalje ispodprosječni u području matematičke ili čitalačke pismenosti.

Dokad tako? Dokad će učenici morati 'bubati' činjenice do kojih mogu u sekundi jednim klikom miša? Dokad će se učenici upisivati u srednje škole samo na osnovi ocjena i strahovati ako imaju samo jednu četvorku iz tjelesnog ili povijesti? Dokad će neke naše škole biti 'kao da je vrijeme stalo'? Dokad će ravnateljima prosvjetni inspektori govoriti da su partneri i na njihovoj strani, a reagirat će burno na svaku neosnovanu anonimnu prijavu? Dokad… (čitav niz rečenica stane na ove tri točke)

I dokad će ministri obrazovanja vješto izbjegavati odgovore na konkretna pitanja?

Licenciranje ravnatelja? Cjelovita kurikularna reforma? Obrazovanje kao ključ svega? Sljedeće pitanje…

Apsolutno mi nije svejedno kako će škola izgledati u daljnjoj budućnosti. Imam dvoje djece osnovnoškolske dobi koju nastojim pravilno usmjeravati u život i želim im omogućiti da budu ukorak s vremenom u kojem žive.

Baš kao što smo donekle bili mi kad smo išli u školu…

To mi je i bila misao vodilja kad sam se prihvaćao posla ravnatelja. Omogućiti svojim klincima i svim njihovim vršnjacima nešto novo, nešto drugačije, nešto što će biti u skladu s onime kako žive. A onda te 'zidovi' počnu tjerati da sve više razmišljaš o povratku u učionicu i digneš ruke od svega. Jer sve češće ti baš sve borbe i angažiranost izgledaju uzalud!

Stoga bih žarko želio da konačno svi shvatimo da samo konkretnim promjenama u obrazovanju možemo, kako se to voli reći, spremiti mlade za tržište rada.

Zasad ih spremamo za autobuse prema Irskoj, Njemačkoj, Finskoj…

A konkretne promjene, jedna po jedna, moraju početi već jučer. Ne treba zaboraviti da je nova skupina koja će brinuti o reformi obrazovanja oformljena u siječnju.

Sad je već ožujak…

Stoga, ministre – vi ste danas mnogo puta citirali Aristotela, a osobno mislim da bi netko konačno trebao citirati jednog sjajnog danskog pisca i rečenicu iz njegovog kultnog djela po imenu 'Carevo novo ruho'.

Istina, mogao sam uživati u petku, praviti se da se ništa nije dogodilo, 'ne talasati' previše, kimati poslušno glavom i skupljati godine ravnateljstva jednu za drugom.

Ali onda to više nisam ja! A to jednostavno ne želim…

Jer, došao sam do faze kad mi apsolutno više nije važno kako ću (pre)živjeti i ne strahujem ni od čega. Brinem sve više za svoju djecu i njihovu upitnu budućnost.

Kao i za čitav niz njihovih vršnjaka…

Brinete li i vi, ministre?

Srdačan pozdrav!

Igor Matijašić, ravnatelj OŠ Milana Langa (Bregana)" 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. GORI NAM POD NOGAMA: Ne šuti i talasaj!

  30.11.2020.

  Lana Bobić

  GORI NAM POD NOGAMA: Ne šuti i talasaj!

 2. SUKOB DVA BARBARIZMA: Zar je moguće da je čovjek 21. stoljeća toliko žedan krvi?

  25.11.2020.

  Marko Tomaš

  SUKOB DVA BARBARIZMA: Zar je moguće da je čovjek 21. stoljeća toliko žedan krvi?

 3. DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Duhovna močvara

  09.11.2020.

  Tatjana Gromača

  DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Duhovna močvara

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije