Otvorena podrška jednom Ministarstvu

17.11.2003.
Otvorena podrška jednom Ministarstvu
Na adrese mnogih medija Osječki zeleni-slobodni pokret poslao je priopćenje za javnost, ali nažalost duboko smo uvjereni da će ga objaviti samo rijetki od njih. Kako smo mi u mogućnosti trošiti svoj medijski prostor po svojoj volji, bez ikakvih pravila, priopćenje vrijedno truda, a u kojem se podržava, demantira, odbacuje i osuđuje, objavljujemo upravo ovdje i upravo vama.

17. studenoga, 2003.                                             PRIOPĆENJE ZA MEDIJE I JAVNOST

 


          OTVORENA PODRŠKA  MINISTARSTVU ZAŠTITE   
                       OKOLIŠA I
MINISTRU BANCU

 

Javno i otvoreno podržavamo aktivnosti koje Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja (MZOPU) i ministar Banac poduzimaju u slučaju sve jače devastacije Parka prirode Papuk. U nemogućim okolnostima MZOPU se bori za poštivanje i primjenu i potšivanje Zakona o zaštiti prirode, Zakona o proglašenju parka prirode Papuk i Pravilnika o unutarnjem redu Parka prirode Papuk.

Osuđujemo, demantiramo i odbacujemo tvrdnje Hrvatskih šuma – Uprava šuma Našice, kojima preko medija opravdavaju svoj barbarizam i krađu prirodnih bogatstava na Papuku, omalovažavaju instituciju MZOPU, vrijeđaju  ministra i njegove suradnike. Hrvatske šume su prepoznatljive po devastiranju i eksploataciji prirodnih bogatstava/šuma  i u ostalim zaštićenim  područjima u Hrvatskoj.

Nažalost, točne su tvrdnje da su pod improvizacijom projekta «Rekonstrukcije Jankovačkih jezera», u suradnji s Hrvatskim vodama, zauvijek demolirali  Jankovac, uništili Jankovačko jezero i uzokovali presušivanje slapa Skakavac, te zagadili Kovačicu i Dubočanku. Za ove tvrdnje postoji fotodokumentacija, koju smo prikupili na licu mjesta, u kolovozu i rujnu ove godine.

Otvoreno i javno podržavamo borbu MZOPU i ministra Banca u primjeni preporuka Bernske konvencije u slučaju spilje Uviraljke, staništa 11 vrsta zaštićenih šišmiša te institucionalnu upornost kojom je Ministarstvo obrane prisiljeno na postupanje po uvjetima  zaštite prirode, pri izgradnji ceste prema vojnoj bazi na Papuku

Osuđujemo, demantiramo i odbacujemo tvrdnje članova Županijske skupštine Požeško – slavonske županije iznesene na račun «zelenih, ekologa i drugih sličnih udruga i pokreta» te «slučajnog» ministra zaštite okoliša Ive Banca, koji se odazvao pozivima Osječkih zelenih da se na licu mjesta uvjeri u uništavanje Parka prirode Papuk i protuzakonite radnje građevinske tvrtke Kamen – Ingrad d.d. iz Velike.

Sramotan je i vandalski čin što je Županijska škupština Požeško-slavonske županije, na svojoj 19. sjednici, 6. studenog 2003., primitivno «tračala» ministra Banca, instituciju Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja i nevladinu organizaciju, koje svojim akcijama žele zaustaviti devastaciju Papuka. Nazvavši ministra i instituciju Ministarstva zaštite okoliša «hrpom neznalica», članovi Županijske skupštine Požeško – slavonske županije pokazali su da sudjeluju u korupcionaštvu i otimačini od prirode na Papuku te pod iluzijom «razvoja gospodarstva» definitivno ne priznaju zakonske i podzakonske akte Republike Hrvatske.

 

Naša nevladina organizacija za okoliš «Osječki zeleni-slobodni pokret ovim priopćenjem ujedno poziva građane, udruge i  ostale institucije da podrže zajednički borbu oko što hitnije uspostave zakonskih propisa u Parku prirode Papuk.

 

Osječki zeleni-slobodni pokret

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije