Papučka tragedija - nova epizoda

06.10.2003.
Papučka tragedija - nova epizoda
Priča o devastaciji Papuka, o kojoj smo vas već izvještavali, i dalje se nastavlja, a jedna od najzanimljivijih epizoda u ovoj sapunici odigrat će se u utorak 7. listopada, dakle sutra. O čemu je riječ, tko će biti u glavnim ulogama i koji su grijesi prvooptuženih, zainteresirani za ovu ekološku katastrofu mogu saznati u

Naravno, mi se ni ovaj put nećemo miješati već ćemo vam samo podastrijeti priopćenje za medije i javnost koje su nam poslali Osječki zeleni – slobodni pokret, naslovljeno sa "Upoznat ćemo ministra Banca s Kamen-Ingradom na Papuku". Dakle:

 

Ministar zaštite okoliša i prostornog uređenja Ivo Banac posjetit će Park prirode Papuk, u pratnji pomoćnika ministra fghfIvana Martinića, u utorak, 7.listopada. Svrha i razlog posjeta jest spilja Uviraljka i njezina devastacija. Press konferenciju na istu temu ministar Banac održat će istog dana, u 17 sati, u planinarskom domu «Lapjak», u Velikoj pokraj Požege.

 

Iako ministar Banac na Papuk dolazi upravo radi Kampanje za spas Parka prirode Papuk koju su pokrenuli Osječki zeleni – slobodni pokret, nismo dobili poziv da prisustvujemo ministrovu obilasku devastirane spilje. Unatoč tome u utorak će članovi Osječkih zelenih biti prisutni na Papuku i ministra upoznati sa svojim zahtjevima u vezi brutalnih devastacija koje provode uništavači na području Papuka.

Naime,  jako slabo je javnost obavještavana da je MORH, odnosno operativna jedinica koja gradi vojnu bazu, ubrzo nakon što smo proveli akciju, obustavila građevinske radove na cesti koja je ostećivala spilju Uviraljku, te je tako pomogla pojačanom nadzoru problematične trase, i započela konstrukciju trase prema uvjetima zaštite prirode propisanih lokacijskom dozvolom od strane MZOPU. U nadzor trase i primjenu Zakona o zaštiti prirode, posebice kada je spomenuta kriza sa šišmišima, uključila se i Policijska uprava iz Velike. Trenutno se na razini ministarstava traži najbezbolnije rješenje za drugi smjer ceste prema vojnoj bazi, iako bi najbolje bi bilo da buduće radarsko postrojenje izmjeste iz Parka prirode Papuk, te ga vrate pošiljaocu!

            U najavi posjeta ministra Banca Papuku nije najavljen obilazak ostalih uništenih dijelova Parka prirode Papuk, u prkos tome najavljujemo da ćemo ga na licu mjesta upoznati sa zahtjevima u svezi slijedećeg: kamenolom Veličanka II, trvtke Kamen-Ingrad d.d., iz Velike.

 

Stoga ponavljamo opis najvećeg problema u Parku prirode Papuk, koji zahtijeva hitno rješavanje:

 

Tvrtka Kamen-Ingrad, vlasnika osobe Vlade Zeca, aktivno eksploatira kamenu bazu iz 3 kamenoloma na Papuku. U navedenim kamenolomima ne poštuju se uvjeti zaštite prirode te se time trajno i nepovratno uništava javno dobro Republike Hrvatske.

Najgore je stanje u kamenolomu Veličanka 2, selo Velika, jer je Kamen-Ingrad  probio i trajno uništio obje strane obronaka Papuka, te je stvoren neprirodni kanjon. Ovaj kamenolom radi 24  sata, bez  potrebne dokumentacije o uvjetima zaštite prirode i studije o utjecaju na okoliš. Kamen se eksploatira odzodo prema dolje, pod strogo okomitim nagibom što sanaciju čini nemogućom. Isti vlasnik uzurpirao je i  nekoliko stotina metara državne ceste D49, koja je dio makadam ceste kroz Park Prirode Papuk, postavljajući metalnu ogradu i preusmjeravajući je, bez odobrenja građevinske inspekcije.

         Uprava Kamen-Ingrada  također je  zagadila vodu  potoka Dubočanka, koristeći je  za svoje  građevinske potrebe, te je pregradila uzvodno od  rekreacijskog bazena u Velikoj, postavljajući 12 betonskih cijevi u svrhu ograđivanja lokacije za probno bušenje izvorišta  i gradnju punionice pitke izvorske vode. Uništavanje krajobraza Kamen-Ingrad  nastavlja kopajući duboke temelje za budući hotel (navodno  vlasništvo direktora Kamen-Ingrada Vlade Zeca). Pri tome je definitivno oštećena kamena baza Papuka.

         Eksploatacija kamenoloma na prostoru Papuka izaziva trajne reljefne promjene i tektonske poremećaje, zagađenje vodenih tokova, prekidanje podzemnih vodotoka i izvora, zagađenje zraka i ugrožavanje života stanovništva nekontroliranim transportom i upotrebom esploziva, te prašinom koja zasipa stanovništvo sela Velika.

         U neposrednoj blizini kamenoloma nalazi se Dom umirovljenika Velika , čiji su korisnici stari ljudi. Njihove dane u domu direktno uznemiruje buka iz kamenoloma, a zdravlje im je ugroženo vječitom kamenom prašinom koja pada na okolinu i ulazi u njihove prostorije.

         U neposrednoj blizini nalazi se i budući edukativni centar HEP-a, a njegov  rad odvijat će se u okružju zagađenom radom kamenoloma.

    Premda je Državni inspektor  Jordanić rješenjem od 23. travnja 2002. zabranio rad ovog ogromnog kamenoloma, vlasnik Kamen-Ingrad je fizički spriječio zatvaranje istog, uklanjanjem državnog pečata.

Kamenu sirovinu, kao i proizvode iz kamena ova tvrtka plasira na domaće građevinsko tržište, te se papučki kamen koristi u gradnji autocesta i drugih puteva, ( veliki dio građevinske kamene sirovine i prerađevina za autocestu Zagreb-Split  korišten je uprvao iz ovog kamenoloma) i ali i radarske vojne baze na vrhu Papuka. Napominjemo da je rad kamenoloma Veličanka II protuzakonit, obzirom na zaštićeno područje te da za ovaj sporni kamenolom ne postoji ništa što bi opravdavalo njegov rad.

Lokalna samouprava Požeško-slavonske županije koja novim prostornim planom zahtjeva da se unutar granica Parka prirode Papuk proglasi građevinska zona, radi lakše i eksploatacije rudnog blaga Papuka i gradnje objekata, također podržava sva kršenja zakona od strane Kamen-Ingrada. 

     

         Zbog svega navedenoga, zbog kršenja Ustava RH, Zakona o zaštiti prirode, Zakona o proglašenju Parka prirode Papuk, Pravilnika o unutarnjem redu Parka prirode Papuk, Zakona o rudarstvu i Zakona o Državnom inspektoratu, te međunarodnih konvencija o zaštiti prirode, eksploatatoru kamena s Papuka treba suditi.

 

Stoga pozivamo sve koji mogu da dođu u utorak, 7.10., u Veliku, te se na licu mjesta uvjere u ekolosku katastrofu i  besprizorno uništavanje prirode i ugrožavanje zdravlja stanovništva.

 

Srdačno vaši,

 

Osječki zeleni – slobodni pokret

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije