OSVETA NA TUĐI RAČUN

Dužnost visoka, moral nizak

ritn by: Ankica Benček | 26.06.2016.
OSVETA NA TUĐI RAČUN: Dužnost visoka, moral nizak
Najviša akademska titula, obrazovanje i odgoj u visokoj pravoj demokraciji, visoki stupanj kompeticije i kompetencije, praktična vjera, respektabilni CV, građanski odgoj, politički eros, multikulturalizam, kozmopolitizam … nisu se, izgleda, mogli oduprijeti niskim strastima i prilici za davno kovanu osvetu u nečijoj glavi, s nedovoljno razuma. Onaj tko se ne može i neće izdići i uzdići, iznad osobnih, prizemnih, primitivnih i stranačkih interesa, te koristi svoje ovlasti, utjecaj i moć kako bi ponizio, marginalizirao, osvetio se nekome tko mu se negdje zamjerio, koga ne voli, na čiju prošlost i ulogu je ljubomoran, kako bi time kompenzirao neke svoje nedostatke, zadovoljio neutaživu nezajažljivost, popunio svoju praznu nutrinu, bio glavni na svom bunjištu, nije zaslužio biti na funkciji koja mu se slučajno dogodila.

Nikako ne mogu razumjeti, prihvatiti i pomiriti se s tim, kao obična građanka Lijepe naše, da postoje ljudi, na visokim položajima i državnim funkcijama, koji se na niski, primitivni, nehumani, necivilizacijski, nekulturni, neeuropski, nekršćanski i nedemokratski način obračunavaju i osvećuju svojim neistomišljenicima, nekadašnjim „neprijateljima”, bivšim državnim visokim dužnosnicima, a čine to koristeći obilježavanje državnih praznika i proslave obljetnica. Sve to kako bi pokazali svoju moć, osvetili im se, na neki način ih ponizili, umanjili njihovu ulogu, negirali činjenje, pokušali im oduzeti čast, marginalizirali ih i otjerali u zaborav, ne pozivanjem, tih njima nepodobnih bivših dužnosnika, na važna i bitna događanja, skrivanjem iza protokola.

Nitko me ni na koji način ne može uvjeriti, kako se jednostavno u mnoštvu onih koji su pozvani i trebali biti pozvani, zaboravilo pozvati Jadranku Kosor, bivšu premijerku, koja je sa svojim timom Hrvatsku uvela u EU. Sviđalo se to nekome ili ne bivša premijerka je potpisala tu Deklaraciju, na velikoj svečanosti i naočigled cijelog svijeta, pred visokim europskim dužnosnicima, uz ganuće, ponos, priznanje i zahvalnost velikog broja stanovnika Hrvatske. 

Jadranka Kosor
Nije se moglo oduprijeti niskim strastima i prilici za davno kovanu osvetu Jadranki Kosor (FOTO: Lupiga.Com)

To je povijest. To nikada nitko, nigdje ni na koji način, pa i neki novi revizionisti ne mogu opovrgnuti, kako god i koliko god bi to htjeli i što bi nekome odgovaralo, u njegovoj izgradnji kulta ličnosti, nedostižnosti, inovativne „kreativnosti” i osobne promocije, na stvarima, pojavama i činjenju onoga, što izlazi izvan njegove domene, kako bi se omilio svojim naredbodavcima i odradio zadaću, zbog koje je tu gdje je trenutno.

Najviša akademska titula, obrazovanje i odgoj u visokoj pravoj demokraciji, visoki stupanj kompeticije i kompetencije, praktična vjera, respektabilni CV, građanski odgoj, politički eros, multikulturalizam, kozmopolitizam … nisu se, izgleda, mogli oduprijeti niskim strastima i prilici za davno kovanu osvetu u nečijoj glavi, s nedovoljno razuma.

Kolinda Grabar Kitarović
Neće se izdići i uzdići, iznad osobnih, prizemnih, primitivnih i stranačkih interesa (FOTO: Hina)

To govori o onome u čijoj se glavi rodila ideja da Jadranki Kosor, bivšoj premijerki, predsjednici HDZ-a, koja je godinama obavljala još brojni niz dužnosti, jučer nije bilo mjesto, uz tisuću i više uglednika i „uglednika” u Saboru i na Pantovčaku. A kad smo već kod Sabora, onako uz put, sabornica je bila poluprazna. Sapient sat!

Onaj tko se ne može i neće izdići i uzdići, iznad osobnih, prizemnih, primitivnih i stranačkih interesa, te koristi svoje ovlasti, utjecaj i moć kako bi ponizio, marginalizirao, osvetio se nekome tko mu se negdje zamjerio, koga ne voli, na čiju prošlost i ulogu je ljubomoran, kako bi time kompenzirao neke svoje nedostatke, zadovoljio neutaživu nezajažljivost, popunio svoju praznu nutrinu, bio glavni na svom bunjištu, nije zaslužio biti na funkciji koja mu se slučajno dogodila.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije