Ostavio pacijenta i otišao u banku

14.03.2002.
Ostavio pacijenta i otišao u banku
Kirurg u američkoj državi Massachusetts suspendiran je nakon što je usred operacijskog zahvata ostavio svog pacijenta na operacijskom stolu i otišao obaviti njemu neizbježan bankovni poslić. Sve je prošlo sretno, osim kirurgove karijere za koju su sve prilike kako se neće nastaviti.
David Arndt do jučer je bio kirurg ortoped. Do jučer, jer jučer ga je nakon opsežne istrage upravni odbor odlučio suspendirati. Do istrage, a potom i do suspenzije došlo je zbog slučaja od prošlog mjeseca, u kojem je Arndt odigrao ključnu ulogu. Naime, prošlog mjeseca je Arndt obavljao zahtjevnu operaciju. Nakon što je pacijent "otvoren" Arndt se sjetio da mora otići u banku. Njegovo investiranje nije moglo čekati, pa je odlučio začas skoknuti do banke i potom nastaviti operaciju, a pacijenta je prepustio kolegi kirurgu koji prema bolničkim dokumentima nije kvalificiran za takve operativne zahvate. Poslije 35-minutnog izleta, Arndt je nastavio zahvat koji je nakon nekoliko sati uspješno dovršen. Zvuči kao sretan kraj, ukoliko zaboravimo pojam neodgovornost.
Stvar se pročula i službeni organi pokrenuli su istragu, s poznatim rezultatom. Iako pacijent nije oštećen činom neodgovornog kirurga, već se naprotiv uspješno oporavlja, kirurgu je oduzeta licenca za obavljanje svog "zanata", ali mu je ipak pružena prilika za podnošenjem žalbe.
Državni zdravstveni zavod nazvao je čin ovog neodgovornog doktora, izdajom javnog zdravstva i sigurnosti. Arndt, koji je inače završio medicinu na Harvardu, nije bio dostupan za javnost, ali iz istražnih dokumenata saznajemo njegove razloge. Budući je morao preuzeti plaću s kojom bi platio neke zakasnjele račune, nadao se kako će završiti operaciju prije nego li se njegova banka zatvori. Kada se operacija odužila shvatio je kako neće stići na vrijeme, pa je uzeo kratku pauzu koju je iskoristio za brzi odlazak u banku.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. FILOZOFIJA I KORONA: Poslije će svi biti „pametni”

  23.10.2020.

  Predrag Finci

  FILOZOFIJA I KORONA: Poslije će svi biti „pametni”

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Poruke podrške napadaču s Markovog trga trebaju nas ozbiljno zabrinuti

  13.10.2020.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Poruke podrške napadaču s Markovog trga trebaju nas ozbiljno zabrinuti

 3. LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Bivši dječaci koji nisu imali prigodu odrasti

  01.10.2020.

  Marko Tomaš

  LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Bivši dječaci koji nisu imali prigodu odrasti

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije