OPTUŽEN

Sud će se baviti ljubavlju Markićke i Bandića

ritn by: Ana Benačić | 13.02.2015.
OPTUŽEN: Sud će se baviti ljubavlju Markićke i Bandića
Deseci štandova i više od stotinu jumbo plakata, stotine tisuća letaka, trošak izrade radijskih reklama za pokretanje referenduma o izmjeni izbornog sustava - sve su to platili iz svog prireza građani grada Zagreba, preko Zagrebačkog holdinga. Utvrdila je to istraga koja je pokrenuta protiv gradonačelnika Milana Bandića, pročelnika Ivice Lovrića i Zdenke Palac iz Zagrebačkih tržnica, koji su uslišili zamolbu moćne gomilice iz inicijative "U ime obitelji". Nitko, pak, nije optužen iz te inicijative, koja usprkos podršci Crkve i lukrativnim poslovima svojih čelnika ne zazire ni od traženja besplatnih usluga, čije financiranje, bez da ih itko išta pita, podupiru građani Grada Zagreba.

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv troje hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, priopćilo je Državno odvjetništvo RH, navodeći inicijale i godine rođenja optuženih - M. B. (1955.), I. L. (1965.), Z. P. (1963.).

Optužnicom se prvookrivljeniku Milanu Bandiću, gradonačelniku Grada Zagreba, stavlja na teret da je, nakon što je prihvatio zamolbu građanske inicijative "U ime obitelji" za pomoć u vezi prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom", 19. rujna 2014. donio Zaključak o pokroviteljstvu Grada Zagreba vezano uz navedene aktivnosti građanske inicijative u razdoblju od 21. rujna do 5. listopada 2014.godine. Tim pokroviteljstvom, navodi DORH, nije bila obuhvaćena i financijska potpora. Potom je prvookrivljeni M. B., protivno navedenom Zaključku, od drugookrivljenog Ivice Lovrića, pročelnika Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, zatražio da za potrebe građanske inicijative "U ime obitelji" na račun Grada Zagreba organizira tiskanje letaka i plakata za područje cijele Republike Hrvatske, njihovu isporuku te snimanje i emitiranje radijskih spotova.

Nagrada od 308.000 kuna

U cilju realizacije zahtjeva prvookrivljenog Milana Bandića, drugookrivljeni Ivica Lovrić je s više trgovačkih društava dogovorio pripremu, tiskanje i isporuku 700.000 letaka, 14.500 B1 i B2 plakata, 120 jumbo plakata te izradu tekstova i snimanje radijskog spota kao i njegovo emitiranje na više radijskih postaja. Osim navedenog, prvookrivljeni Bandić je od trećeokrivljene Zdenke Palac, voditeljice podružnice Tržnice Zagreb trgovačkog društva Zagrebački holding d.o.o., zatražio da za potrebe skupljanja potpisa građanskoj inicijativi "U ime obitelji" besplatno ustupi na korištenje 50 štandova navedene podružnice, što je ona i učinila. 

Na opisani način, zaključuje USKOK, prvookrivljeni M. B. i drugookrivljeni I. L. Grad Zagreb su obvezali na plaćanje iznosa od najmanje 203.000 kuna, dok je trećeokrivljena Z. P. oštetila Zagrebački holding, podružnicu Tržnice Zagreb za iznos od najmanje 105.000 kuna, čime su građanskoj inicijativi "U ime obitelji" okrivljenici pribavili nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od najmanje 308.000 kuna.

I gradski prostor 2013. dobili po "gradonačelnikovim kriterijima"

Sjetimo se da ovo nije prvi puta da Grad Zagreb djeluje kao pokrovitelj prema spomenutoj inicijativi. Čim je uspostavljena, uoči pokretanja inicijative za homofobni referendum o braku, gradonačelnik im je na raspolaganje stavio gradske prostore za djelovanje u Zvonimirovoj ulici, unatoč ogromnom broju udruga koje već godinama čekaju na slične prostore, a bave se i korisnijim aktivnostima od zavirivanja u tuđe krevete.

Osim 70-ak metara kvadratnih uredskog prostora, dana im je na korištenje i dvorana od 60-ak kvadrata. Pritom gradonačelnik nije ponudio nikakvo objašnjenje za ovu odluku te je izbjegavao novinare po tom pitanju. Kada ga je novinarka HTV-a sustigla na jutarnjem treningu i pitala ga po kojim je kriterijima baš udruzi "U ime obitelji" pripao gradski prostor, Bandić je odgovorio: "Po gradonačelnikovim kriterijima" i nastavio s razgibavanjem.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/Milan Bandić


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

  3. DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

    28.02.2024.

    Srđan Puhalo

    DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije