ODGOVOR NA PUŠTANJE GLAVAŠA

Pušteni zločinci s Ovčare

ritn by: Miroslav Flego | 13.02.2015.
ODGOVOR NA PUŠTANJE GLAVAŠA: Pušteni zločinci s Ovčare
Samo tjedan dana nakon što je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu povuklo tjeralicu i odbilo zahtjev DORH-a da se Branimiru Glavašu, nepravomoćno osuđenom na osam godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u Osijeku, odredi pritvor, stigla je reakcija srpskog pravosuđa u vidu oslobađanja šestorice optuženih za zločin na Ovčari kraj Vukovara gdje je nakon pada grada 20. studenog 1991. godine iz vukovarske bolnice odvedeno i ubijeno preko 200 civila, ranjenika i medicinskog osoblja.

Prizivni sud u Beogradu odlučio je da se Miroljubu Vujoviću, Stanku Vujanoviću, Predragu Milojeviću, Saši Radaku, Đorđu Šošicu i Miroslavu Đankoviću, optuženima za sudjelovanje u zločinu na Ovčari, prekine izvršenje 20-godišnje zatvorske kazne te su pušteni i sada se brane sa slobode do nove pravomoćne presude Prizivnog suda. Mediji u Srbiji podsjećaju kako je prije toga Vrhovni kasacijski sud usvojio zahtjev za zaštitu zakonitosti njihovih branitelja, ukinuo pravomoćnu presudu i vratio predmet Prizivnom sudu na ponovno odlučivanje.

Spomen ploča sa Spomen doma Ovčara (FOTO: Wiki)

Teško je dokazati, ali i oteti se dojmu, kako je srpsko pravosuđe pomno razmotrilo odluke hrvatskog pravosuđa o puštanju na slobodu Glavaša i na slučaj optuženih i osuđenih za zločin na Ovčari preuzeli matricu od hrvatskih kolega. DORH je istražni zatvor zatražilo nakon što je Ustavni sud u slučaju Glavaš ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda te je tražeći istražni zatvor podsjetio da je na snazi presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je Glavaš zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu dulju od pet godina, a kao dodatni argument za određivanje istražnog zatvora tužiteljstvo je navelo i opasnost od bijega. Srbijansko tužiteljstvo kao da je time aludiralo na Glavašev bijeg u BiH, čije državljanstvo Glavaš također ima, na dan objave presude na Županijskom sudu u Zagrebu kojom je osuđen na deset godina zatvora. Vrhovni sud, podsjetimo tu će kaznu kasnije smanjiti na osam godina zatvora. 

Optuženi za zločin na Ovčari, Vukovarci - pripadnici Teritorijalne obrane i Šešeljevi "dragovoljci", mahom su u pritvoru i zatvoru bili od 2003. godine, a glasnogovornica Prizivnog suda izjavila je agenciji Tanjug da je "ukidanjem presude otpao temelj za izdržavanje kazne zatvora" te da je sud "procijenio da optužene ne treba dalje zadržavati ni u pritvoru".

Nepravomoćno osuđeni ratni zločinac Branimir Glavaš (FOTO: Novi list) 

Koliko je poznato, Glavašu nije zabranjeno napuštanje mjesta boravka kao što je to naloženo optuženima u Beogradu za Ovčaru, a i ne mora se javljati "svakog ponedjeljka policijskoj postaji kojoj pripadaju prema mjestu prebivališta", kao što je to obveza beogradskih počinitelja ratnog zločina.

Za brutalno ubojstvo preko 200 civila, srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine do sada je optužilo 20 pripadnika srpskih paravojnih postrojbi koji su sudjelovali u zločinu na Ovčari, a 15 je pravomoćno osuđeno na ukupno 207 godina zatvora, dok je petero oslobođeno optužbi. Prije tri mjeseca Prizivni sud u Beogradu pravomoćno je osudio nekadašnjeg pripadnika Teritorijalne obrane Vukovara Petra Ćirića na 15 godina zatvora zbog sudjelovanja u ratnom zločinu na Ovčari smanjivši mu za pet godina kaznu koju je izrekao prvostupanjski sud.

Najnovije informacije iz Beograda kažu da je Tužiteljstvo za ratne zločine priopćilo kako će uložiti žalbu na odluku Prizivnog suda u Beogradu kojom se prekida pritvor šestorici osuđenih na maksimalne zatvorske kazne za zločin na Ovčari kod Vukovara. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Wikipedia 


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije