NOVINARSKA MREŽA UPOZORAVA

Našim kolegama upadaju u stanove i prijete smrću

ritn by: Novinarska mreža | 10.07.2017.
NOVINARSKA MREŽA UPOZORAVA: Našim kolegama upadaju u stanove i prijete smrću
Novinarska mreža, neformalna asocijacija novinara s prostora bivše Jugoslavije, najoštrije osuđuje upad u stan novinarke Dragane Pećo u Beogradu, kao i prijetnje smrću koje dobivaju novinari iz Banja Luke i Sarajeva Dragan Bursać te Eldin Hadžović. U priopćenju Novinarska mreža zahtjeva od nadležnih državnih organa da se oni koji napadaju novinare i prijete im – napokon suoče s pravdom. Navodi se i kako je očigledni cilj napada želje da novinari žive u konstantnom strahu, da troše ogromnu energiju i vrijeme baveći se vlastitom sigurnošću te da u konačnici budu onemogućeni profesionalno obavljati svoj posao, zaključujući kako je poznata i mnogo puta u stvarnosti potvrđena istina – nema slobodnog novinarstva tamo gdje vladaju mržnja i strah.

Novinarska mreža, neformalna asocijacija novinara s prostora bivše Jugoslavije, najoštrije osuđuje upad u stan novinarke Dragane Pećo u Beogradu, kao i prijetnje smrću koje dobivaju novinari iz Banja Luke i Sarajeva Dragan Bursać te Eldin Hadžović. U priopćenju Novinarska mreža zahtjeva od nadležnih državnih organa da se oni koji napadaju novinare i prijete im – napokon suoče s pravdom.

„Strahujemo da će i ovi slučajevi, kao i brojni prethodni, ostati bez sudskog epiloga, i da će u kontekstu novih, možda i gorih, biti zaboravljeni, s obzirom da su napadi na novinare takoreći postali svakodnevica, takoreći prestali da budu vest. Krajnje je vreme da sami sebi, našim društvima, kao i međunarodnoj zajednici, postavimo pitanje šta još zapravo treba da se desi, pa da nam svima bude jasno da su upravo oni koji treba da štite novinare i druge građane – isti oni koji ili stoje iza ovih napada ili ih, u najboljem slučaju, ćutke podržavaju“, pitaju se iz Novinarske mreže.

Navodi se i kako je očigledni cilj napada želje da novinari žive u konstantnom strahu, da troše ogromnu energiju i vrijeme baveći se vlastitom sigurnošću te da u konačnici budu onemogućeni profesionalno obavljati svoj posao, zaključujući kako je poznata i mnogo puta u stvarnosti potvrđena istina – nema slobodnog novinarstva tamo gdje vladaju mržnja i strah.

„Krajnje je vreme i da predstavnici međunarodnih institucija koje deluju na prostoru bivše Jugoslavije odgovore na pitanje šta mogu i šta žele da učine kako bi se ovde obezbedili najelementarniji uslovi za funkcionisanje demokratskog društva, kako bi hiljadu puta ponovljenje floskule o demokratskom napretku i institucionalnom razvoju – imale veze sa stvarnim životom. Želimo da znamo da li su medijske slobode i novinarska bezbednost planski zgažene kako bi se ostvarili neki veći ciljevi, koji po svemu sudeći na kraju neće biti ni ostvareni“, stoji u priopćenju Novinarske mreže.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Wikipedia


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije