Nešto je i dobio

14.03.2002.
Nešto je i dobio
Dobrica Ćosić, književnik cijenjen ne samo u Srbiji, već i diljem Europe, jučer je na beogradskom sudu dobio 5 000 eura. Sud je odlučio kako je Dobrici nanesena duševna bol nakon što je u beogradskom dnevnom listu Danas izašao članak, koji kleveta Ćosića. Odmah je pala tužba, a tužitelj je zahtijevao ni manje ni više nego šest milijuna dinara, što je gotovo 100 000 eura.

Nakon priče o Slobinom neuspjelom pokušaju kandidature za predsjednika Srbije, donosimo vam vijest u čijem je centru pažnje još jedan bivši predsjednik susjedne nam države. Riječ je o nadaleko poznatom književniku Dobrici Ćosiću,  kojem je danas na beogradskom sudu dodijeljena odšteta od 5 000 eura.
Dobrica je tužio srbijanski dnevni list Danas zbog članka pod naslovom "Promene na ulicama, u bibliotekama, među ljudima" u kojemu je rečeno kako je baš Ćosić naredio bombardiranje Vukovara, a tom klevetom mu je nanesena duševna bol. Ćosić je u predsjedničkoj fotelji sjedio 1992. i 1993. godine, dakle nešto kasnije nego li je Vukovar bio napadnut.
Sporni članak je izašao u dvobroju od 6. i 7. listopada prošle godine. Ćosić je odmah zatražio demant, koji mu je Danas pružio, prepustivši mu da demant napiše sam. Kada je demant objavljen, Danas je pomislio kako se izvukao, ali oštećeni nije tako mislio pa je beogradskom Trećem općinskom sudu podnio tužbu protiv lista. Za pretrpljene duševne boli Dobrica je tražio materijalnu odštetu u iznosu od šest milijuna dinara ili 98 500 eura i nadoknadu troškova suđenja. No, ipak dobio je nešto, tek 5 000 eura, ali Danas nije spreman dati ni toliko, te je najavio ulaganje žalbe na presudu. S druge strane pitanje je da li će Dobrica, recimo sa svojom knjigom "Vreme vlasti" zaraditi toliko novaca.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: Liposukcija ruševina?

  24.09.2020.

  Igor Mandić

  NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: Liposukcija ruševina?

 2. DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Rovinj je danas povampiren prostor koji žudi samo za novcem

  11.09.2020.

  Tatjana Gromača

  DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Rovinj je danas povampiren prostor koji žudi samo za novcem

 3. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Tko nam to dolazi poslije Bandića

  05.09.2020.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Tko nam to dolazi poslije Bandića

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije