NAKON HNS-OVE ZABRANE

„Povucite odluku o zabrani rada novinarima Indexa i počistite pred svojim pragom“

ritn by: Lupiga.Com | 25.09.2015.
NAKON HNS-OVE ZABRANE: „Povucite odluku o zabrani rada novinarima Indexa i počistite pred svojim pragom“
Nakon što je Hrvatski nogometni savez novinarima portala Index.hr zabranio dolazak na utakmice reprezentacija, kao i na tiskovne konferencije koje HNS organizira, obećavši u priopćenju ispod svake razine (čak i za HNS) da će svi upiti i pozivi novinara Indexa ostati bez odgovora, oglasio se i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković. „HND upozorava HNS da svojim neprimjerenom i ishitrenom odlukom zadire u Ustavom zajamčene slobode izražavanja i uskraćuje novinarima pravo na rad“, poručio je Leković i primijetio kako HNS navođenjem imena novinara u naslov svog priopćenja stvara atmosferu hajke. Iskoristio je priliku i da podsjeti HNS kako nikada nije reagirao na teške uvrede koje je novinarima pred televizijskim kamerama uputio jedan od najmoćnijih ljudi saveza. Iako se ne spominje poimence, jasno je da se misli na prvog dopredsjednika HNS-a, Zdravka Mamića.

Priopćenje HND-a prenosimo u cijelosti.

"Hrvatsko novinarsko društvo (HND) poziva Hrvatski nogometni savez (HNS) da hitno povuče svoju odluku da novinarima i fotoreporterima Index.hr-a onemogući obavljanje novinarskog posla, a čitateljima toga portala uskrati dotok informacija o radu Saveza i nogometne reprezentacije.

HND upozorava HNS da svojim neprimjerenom i ishitrenom odlukom zadire u Ustavom zajamčene slobode izražavanja, uskraćuje novinarima pravo na rad, a Index.hr svjesno stavlja u neravnopravan položaj prema drugim medijima.

'Pozivamo i svakog člana hrvatske nogometne obitelji, igrače, klubove i sve djelatnike da ne surađuju s portalom koji za cilj ima zatrovati sve odnose u i oko hrvatskog nogometa, stoji u otvorenom pismu HNS-a upućenom, kako stoji u naslovu, novinarima 'Dei Redžić, Ivanu Gojčeti, Zvonku Alaču, Arminu Hasanbegoviću, Dariju Dalmaciji, Saši Čobanovu i društvu...'

Stavljanjem u naslov imena novinara kojima zabranjuje obavljanje njihova posla, HNS stvara atmosferu hajke. Pri tome, HNS je uz 'potjernicu' objavio dvije fotografije jedine žene među stigmatiziranim kolegama - koje je bez pitanja i bez prava preuzeo s njezina facebook profila - čime je pokazao čije ga pisanje najviše žulja. Ako se uzme u obzir da je kolegica Redžić beskompromisna u otkrivanju malverzacija u hrvatskom sportu, pa tako i u nogometu, onda je možda i jasnije zašto Savez baš od nje radi metu.

Savez u svom pismu, objavljenom u četvrtak na njegovim mrežnim stranicama, kaže da ovim putem obavještava Hrvatsko novinarsko društvo, predstavnike medija i hrvatsku javnost kako do daljnjega neće surađivati s portalom Index.hr.

Saša Leković
Predsjednik HND-a Saša Leković (FOTO: Lupiga.Com)

HND izražava čuđenje ovim potpuno neuobičajenim potezom Saveza koji do jučer nikada nije upoznao krovnu novinarsku udrugu s postojanjem bilo kakva problema. 

HND podsjeća Savez i na to da do sada nikada nije reagirao na teške uvrede koje je novinarima u javnosti i pred tv kamerama bezbroj puta uputila jedna od njegovih najmoćnijih osoba, a da je to skandalozno ponašanje vrlo često relativizirano temperamentom te iste osobe. Zato pozivamo HNS da prvo počisti pred svojim pragom, a da svim novinarima i medijima omogući jednak tretman kako bi mu u tome pomogli.

Za neetične objave u medijima, koje krše Kodeks časti hrvatskih novinara, svatko se može obratiti Novinarskom vijeću časti HND-a, jedinom novinarskom samoregulatornom tijelu u zemlji, koje sve opomene novinarima redovito objavljuje na svojim mrežnim stranicama (www.hnd.hr), što je u društvu u kojoj svatko kapilarno štiti svakoga, raritet vrijedan pažnje i pohvale. Savez je stoga to mogao i trebao učiniti odmah, kada je i ako je uočio da se Kodeks krši. 

Ali, čini se iz svega da ružan rječnik koji se upotrebljava ipak nije glavni problem, na njega su u Savezu navikli i potiču ga, problem je činjenica da se jedan čitan portal okrenuo protiv Saveza i pozvao čitatelje na bojkot, i to ne protiv igrača, već 'protiv privatizirane reprezentacije'. Indexov poziv na bojkot legitiman je čin, reakcija Saveza, koji vode financijski moćni i utjecajni ljudi, to nikako nije. Ona je za svaku osudu.

HND će o ovom krajnje neprimjerenom postupku HNS-a izvijestiti svoju europsku krovnu organizaciju, a ona njegovu.

Saša Leković, predsjednik HND-a"

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HNS

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije