NAJBOLJI PUTOPIS GODINE

Nagrađena Lupigina reportaža iz Afrike Hrvoja Ivančića

ritn by: P.V. | 23.09.2020.
NAJBOLJI PUTOPIS GODINE: Nagrađena Lupigina reportaža iz Afrike Hrvoja Ivančića
Reportaža Hrvoja Ivančića iz Konga koju smo na Lupigi početkom godine objavili u dva dijela proteklog je vikenda proglašena najboljim ovogodišnjim putopisom objavljenom u Hrvatskoj. Naš suradnik Nagradu Dijana Klarić primio je u šibenskom Azimutu u sklopu devetog izdanja Croatian Travel Festivala. U svome obrazloženju žiri je naveo kako su Ivančićeve reportaže vrlo napeto, informativno i zanimljivo štivu, naglasivši kako je autor po Africi putovao samo s prtljagom koju je nosio u tri PVC vrećice. Nagradu je pokrenuo Hrvatski klub putnika u suradnji s obitelji Dijane Klarić, prerano preminule šibenske putnice i fotografkinje po kojoj je nagrada i nazvana. Osim za putopis, nagrade se dodjeljuju u još četiri kategorije. Tako je na devetom izdanju Croatian Travel Festivala izabran i „Putnik godine“. Tu je titulu dobio Slaven Škrobot, 33-godišnji Zagrepčanin koji se prije jedanaest godina nakon skoka u more teško ozlijedio i od tada je u invalidskim kolicima.

Reportaža Hrvoja Ivančića iz Konga koju smo na Lupigi početkom godine objavili u dva dijela proteklog je vikenda proglašena najboljim ovogodišnjim putopisom objavljenom u Hrvatskoj. Naš suradnik Nagradu Dijana Klarić primio je u šibenskom Azimutu u sklopu devetog izdanja Croatian Travel Festivala. U svome obrazloženju žiri je naveo kako su Ivančićeve reportaže vrlo napeto, informativno i zanimljivo štivu, naglasivši kako je autor po Africi putovao samo s prtljagom koju je nosio u tri PVC vrećice.

REPORTAŽA IZ SRCA AFRIKE: Krv na ekvatoru

LUPIGA U POBUNJENIČKOM LOGORU: Kad imaš pušku šanse za poštovanjem ti rastu

Nagradu je pokrenuo Hrvatski klub putnika u suradnji s obitelji Dijane Klarić, prerano preminule šibenske putnice i fotografkinje po kojoj je nagrada i nazvana. Osim za putopis, nagrade se dodjeljuju u još četiri kategorije.

Tako je na devetom izdanju Croatian Travel Festivala izabran i „Putnik godine“. Tu je titulu dobio Slaven Škrobot, 33-godišnji Zagrepčanin koji se prije jedanaest godina nakon skoka u more teško ozlijedio i od tada je u invalidskim kolicima. No, to ga ne sprječava da putuje diljem svijeta i sa svojih putovanja donosi zanimljiva iskustva i sjajne fotografije. S njegovom fascinantnom pričom smo vas na Lupigi već upoznali.

FASCINANTNA PRIČA SVJETSKOG PUTNIKA: „Iako smo u invalidskim kolicima, ne smijemo odustati od svojih snova“

Nagrada za putopisnu fotografiju dodijeljena je Faniti Barčot-Nikolac iz Rijeke koja je s putovanja u Maroko donijela sjajnu fotografiju s kojom je već pobjeđivala na nekoliko fotonatječaja. 

Maroko
Nagrađena putopisna fotografija (FOTO: Fanita Barčot-Nikolac)

Za najbolji putopisni film nagrađen je film Nikole Horvata „Why Do I Hike“. Horvat, koji je lani bio proglašen za „Putnika godine“, film je snimao po poznatoj stazi Pacific Crest Trail koja se proteže na 4.300 kilometara uz američku obalu Tihog oceana. 

U posljednjoj kategoriji, onoj za najbolji putnički projekt, trijumfirao je projekt koji potpisuje Tea Grginović. Ona se, naime, uputila u mongolske stepe i tamo sama putovala, najvećim dijelom jašući konja cijelih mjesec dana i prešavši preko 500 kilometara. 

Tijekom dva festivalska dana održano je nekoliko predavanja i razgovora, a Lupigin Hrvoje Ivančić je kao predavač govorio upravo o svom putovanju u Kongo s kojeg je i donio nagrađenu reportažu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hrvatski klub putnika

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  09.04.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

 2. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

  02.04.2024.

  Bojan Tončić

  SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

 3. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  28.03.2024.

  Srđan Puhalo

  IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije