NA TRAČNICAMA

Frenkie, Edo Maajka, Soul, Kontra i Billain s dokumentarcem „Soul train“ na Sarajevo Film Festivalu

ritn by: I. F. | 09.08.2015.
NA TRAČNICAMA: Frenkie, Edo Maajka, Soul, Kontra i Billain s dokumentarcem „Soul train“ na Sarajevo Film Festivalu
Stari Lupigini znanci iz Fm Jama na Sarajevo Film Festivalu imat će premijeru nedavno snimljenog dokumentarca „Soul train“. Za potrebe filma Frenkie je zajedno s Kontrom, DJ Soulom i producentom Billainom četiri dana proveo na tračnicama, obišavši Tuzlu, Banja Luku, Sarajevo, Mostar i Konjic, gdje ih je dočekao Edo Maajka i bio im vodič u obilasku Titovog bunkera koji je posljednjih godina postao velika turistička atrakcija. Obilazeći Bosnu i Hercegovinu FM Jam ekipa susretala se s brojim zanimljivim ljudima. U Banja Luci su upoznali domaću Slam Poetry ekipu, dok su u Zenici zasvirali s orkestrom i zborom KUD Željezničar, a u Sarajevu gostovali Filharmoniji. Na koncu su ugostili i Božu Vreću, muzičaru o kojem se s punim pravom puno govori. U pokretnom studiju cijelo vrijeme bilježili su zvuk i stvarali nove pjesme, što će svakako biti zanimljivo čuti.

Sljedeći tjedan započet će ovogodišnje izdanje Sarajevo Film Festivala, koji donosi izuzetno bogat filmski program. Od 14. do 22. kolovoza glavni grad Bosne i Hercegovine postat će središnje mjesto filmskog svijeta i zaljubljenika u film u ovom dijelu Europe. Među brojnim programima, vrijedi izdvojiti i BH film, u sklopu kojeg će biti prikazan i „Soul train“. Radi se o dokumentarcu Nermina Hamzagića, koji je producirala sarajevska kuća SCCA/Pro.ba u koprodukciji s austrijskim Red Bull Media House, a u kojem su glavni protagonisti Lupigini stari znanci iz FM Jama. 

FM Jam je počeo kao prva hip hop radijska emisija u BiH, da bi kasnije izrastao u pravi pokret koji je etablirao domaći hip-hop, izbacivši izvrsne izvođače poput Ede Maajke i Frenkieja. Upravo se ovaj dvojac pojavljuje u „Soul trainu“, koji će biti premijerno prikazan 21. kolovoza na Sarajevo Film Festivalu.

Soul train
Poziranje u Zenici (FOTO: Fm Jam/Sulejman Omerbašić)

Frenkie je zajedno s Kontrom, DJ Soulom i producentom Billainom četiri dana proveo na tračnicama, obišavši Tuzlu, Banja Luku, Sarajevo, Mostar i Konjic, gdje ih je dočekao Edo Maajka i bio im vodič u obilasku Titovog bunkera koji je posljednjih godina postao velika turistička atrakcija. 

Obilazeći Bosnu i Hercegovinu FM Jam ekipa susretala se s brojim zanimljivim ljudima. U Banja Luci su upoznali domaću Slam Poetry ekipu, dok su u Zenici zasvirali s orkestrom i horom KUD Željezničar, a u Sarajevu gostovali Filharmoniji. Na koncu su ugostili i Božu Vreću, muzičaru o kojem se s punim pravom puno govori. U pokretnom studiju cijelo vrijeme bilježili su zvuk i stvarali nove pjesme, što će svakako biti zanimljivo čuti. 

Osim režije Nermin Hamzagić potpisuje i scenarij, direktor fotografije je Amel Đikoli, montažer Režinald Šimek, a muzikom se pozabavio već spomenuti Billain. Trailer filma pogledajte na ovom mjestu. 

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Fm Jam/Sulejman Omerbašić

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije