MJERE ŠTEDNJE NE FUNKCIONIRAJU

Što zaključuje studija koju je Europska komisija maknula s interneta?

ritn by: Mladen Barbarić | 23.11.2013.
MJERE ŠTEDNJE NE FUNKCIONIRAJU: Što zaključuje studija koju je Europska komisija maknula s interneta?
Mjere štednje nametnute od Europske unije ne funkcioniraju. Zaključak je to studije Europske Komisije koju je vodio Jan in 't Veld, ekonomist Odjela za gospodarska i financijska pitanja Europske komisije. Ne odnosi se to samo na zemlje periferije, već i na snažne ekonomije poput Njemačke ili Francuske. Rad je objavljen još u ponedjeljak na internetskim stranicama Europske komisije, no nakon što su ga "skinuli" grčki listovi te francuski Le Liberacion, in 't Veldova je studija maknuta s interneta da bi se potom ponovo pojavila uz zanimljivu napomenu koja kaže da "zaključci studije nisu nužno i stavovi Europske komisije, već autora".

Studija "Fiskalna konsolidacija i utjecaji na zemlje EU" potvrđuje kako su mjere štednje diljem Europe negativno utjecale na ekonomski razvoj zemalja članica što se ne odnosi samo na zemlje periferije, već i na snažne ekonomije poput Njemačke ili Francuske.

Opsežna studija bazira se na promjenama u budžetima europskih zemalja od 2011. do 2013. godine, dakle u razdoblju tijekom kojeg su mjere štednje implementirane u svim zemljama članicama EU. Zaključak ekonomista Europske komisije jest kako je nametnuta ekonomska konsolidacija dovela do gubitka rasta BDP-a između tri i osam posto. Francuska je izgubila 4,8 bodova rasta u BDP-u dok je talijanski pao za 4,9 bodova. Iako negativni rekord drži Grčka, studija pokazuje kako je čak i Njemačka izgubila 2,61 posto rasta BDP-a zbog ekstenzivnih mjera štednje.

ŠTO JE DONIJELA FLEKSIBILIZACIJA TRŽIŠTA RADA: Niska primanja, nesigurnost i veliki rizik za mentalno zdravlje

SVJETSKA TALAČKA KRIZA: Oružje financijskog masovnog uništenja

ILI OVO ILI ĆE NAS KRIZA UGUŠITI: Bez ove reforme Europa riskira raspad, a svjetska ekonomija depresiju

TKO SE TOME RADUJE: Sprema li se velika reforma Europske unije?

Jan in 't Veld u studiji koje se EK odrekla zaključuje kako mjere štednje nisu donijele samo negativne posljedice na razvoj BDP-a već se fiskalna konsolidacija u ekonomski potentnim zemljama poput Njemačke, negativno odrazila i na ukupno stanje. "Simulacija fiskalne stimulacije u snažnim ekonomijama pokazuje kako može pospješiti ekonomiju", stoji u studiji.

Eurozona
Mjere štednje u državnoj potrošnji i visoki porezi ne pomažu oporavku Eurozone (ILUSTRACIJA: granma.cubaweb.cu)

Drugim riječima, prije svega Njemačka, bi trebala iskoristiti svoju poziciju i mogućnost da troši više kako bi pomogli ostatku euro zone da dođe do daha. No, njemačka kancelarka Angela Merkel godinama je glavni zagovornik mjera štednje zbog kojih u Njemačkoj već pet godina plaće realno nisu rasle, a uvedene su i brojne mjere za liberalizaciju tržišta rada, što dodatno ugrožava financijski položaj dijela stanovnika ekonomski najmoćnije zemlje Europe. To dovodi do smanjenja unutarnje potrošnje što onda negativno utječe i na ostale zemlje EU.

Naime, ukoliko građani ekonomski snažnih zemalja, poput Njemačke, smanjuju potrošnju to ujedno znači da ne konzumiraju ni proizvode iz zemalja s periferije koje i ono malo što proizvedu, dakle, nemaju gdje prodati. Ukoliko restriktivnoj politici Njemačke pridodamo i činjenicu kako se radi o zemlji koja većinu suficita ostvaruje izvozom, između ostalog upravo u zemlje periferije, jasno je kako europska ekonomija ne može disati.

Europska komisija
Čini se da nam predstoji faza trule mrkve (FOTO: Wikipedia)

Inače, čelnici MMF-a ove godine su priznali kako su podcijenili dodatne efekte na BDP uzrokovane kontinuiranim mjerama štednje u Grčkoj. Uz to, isti MMF još je u proljeće upozorio kako Njemačka nepotrebnim mjerama štednje u državnoj potrošnji te visokim porezima na rad ne pomaže oporavku Eurozone.

Iako jedna studija EK ne znači da je dogma o nužnosti štednje stvar prošlosti, ovu studiju treba gledati u širem kontekstu sve učestalijih kritika trenutnog stanja i iz samog srca neoliberalnog poretka. Dakako, ne treba imati iluzije kako će se mjere štednje ukinuti radi poboljšanja životnih uvjeta milijuna Europljana. Prije će biti da je riječ o tome kako nam, nakon čvrste batine, predstoji faza trule mrkve kojom će se mase na kontinentu barem na neko vrijeme umiriti. Studiju možete pročitati na ovom linku.

Lupiga.Com

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

    26.04.2024.

    Marko Pogačar

    MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

  2. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije